Ecosistemul - Forma Complexa a Materiei Vii

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Ecosistemul - Forma Complexa a Materiei Vii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 40 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Roca Daniela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

Cuprins 2
Argument 4
Cap.1 Organizarea ecosistemelor 5
1.1 Partile componente ale ecosistemelor 5
Componenta anorganica 5
Componenta biologica (biocenoza) 6
1.2 Biotopul 8
1.3 Biocenoza 12
1.3.1 Indicii de structura ai biocenozei 13
1.4 Functiile Ecosistemului 14
1.5 Fluxul de energie 16
Cap.2 Categorii de ecosisteme 18
2.1 Ecosisteme naturale 18
2.1.1 Origini si evolutie 18
2.1.2 Ecosistemul natural-padurea 20
Padurile de molid 21
Padurile de fag 22
Padurile de stejar 23
2.1.3 Ecosistemele acvatice 25
Ecosisteme lentice 25
Lacul 25
Balta 26
Mlastina 26
Marea Neagra 27
Ecosisteme lotice 27
Delta Dunarii 28
a) Apele curgatoare 29
b) Apele stagnante 29
c) Terenurile mlastinoase 29
d) Terenurile inundabile 30
e) Grindurile 30
f) Zona marii 31
2.1.4 Ecosistemele amenajate 31
Ecosistemul agricol 32
A.Biotopul agricol 32
B.Biocenoza agricola 33
Ecosistemul urban 34
A. Biotopul urban 34
B. Biocenoza urbana 35
Concluzii 37

Extras din document

Argument

„Oamenii- arata Commoner – s-au smuls din cercul vietii imbolditi nu de nevoi biologice, ci de organizarea sociala pe care au nascocit-o pentru a cuceri natura; un mijloc de a dobandi bogatii care satisfac cerinte aflate in conflict cu cele care guverneaza natura.Rezultatul final este criza mediului ambiant, o criza a supraviettuirii. Pentru a supravietui, trebuie sa inchidem cercul. Trebuie sa restituim naturii bogatia imprumutata de la ea.”

Solutia preconizata de Commoner, si care vadeste incredere in progresul civilizatiei contemporane, sustinand pozitia optimista opusa atit „pesimismului ecologic”, cat si conceptiilor apologetice ale „optimismului tehnologic”, nu consta in renuntarea la avantajele procesului sau la reducerea numarului populatiei- ceea ce ar conduce la o reducere a poluarii- ci in renuntarea la programele militare si alocarea fondurilor acestora reorganizarii economiei conform cu cerintele ecologice.

Cap.1 Organizarea ecosistemelor

Conceptul de ecosistem a fost introdus în stiinta dipa ce ecologia se constituie în ramura de sine statatoare a biologiei.Notiunea de ecosistem aprtine botanistului englez A.G. Tanslez.

Ecosistemele sunt unitati functionale si structurale rezultate din integralitatea biotopurilor (habitatelor) si a biocenozelor. Dar biotopul si biocenoza sunt atat de întrepatrunse, separarea lor in spatiu este absolut imposibila. Biotopul fara biocenoza si biocenoza fara biotop sunt de neconceput. In ecosisteme se realizeaza interactiunile dintre biotop si substanta vie. Orice ecosistem dispune de un fond de substante abiotice pe care se „ suprapun” procesele biologice prin care atomii trec din combinatii minerale in combinatii organice si invers. Ecosistemul fiind o structura functionala, functionalitatea lui rezulta din relatiile dintre speciile care il compun, cat si din interactiunile acestora cu factorii abiotici. Scopul ecosistemului este de a antrena energia solara si substantele nutritive in circuitul biologic, pentru a fi transformate in substantele organice ce alcatuiesc indivizii populatiilor din biocenoza. Astfel, ecosistemul este o unitate productiva de substanta organica ce se materializeaza in organismele ce populeaza biotopul respectiv.

Organizarea ecosistemelor consta în studiul partilor,structurii si functiilor sale.

1.1 Partile componente ale ecosistemelor

Ecosistemul este alcatuit din doua subsisteme care se interconditioneaza.

Componenta anorganica a ecosistemelor mai poarta denumirea si de habitat si reprezinta susrsa de materie si energie pentru procesele biologice.Habitatul este alcatuit din substrat si microclimat.

- Substratul (suportul material al viului) este reprezentat de:

- Litosfera (solul si roca) care se caracterizeaza prin conditii fizice si chimice variate si structuri tectonice diferite;

Fisiere in arhiva (1):

  • Ecosistemul - Forma Complexa a Materiei Vii.doc