Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 8954
Mărime: 37.84KB (arhivat)
Publicat de: Ionel Vlad
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA “DUNAREA DE JOS”, GALATI FACULTATEA DE STIINTE MANAGEMENTUL SI MONITORIZAREA MEDIULUI

Cuprins

  1. CAPITOLUL I
  2. IMPLICAŢIILE AGENŢILOR POLUANŢI ASUPRA AERULUI
  3. 1
  4. CAPITOLUL II
  5. SUBSTANTE NOCIVE PREZENTE IN ATMOSFERA
  6. 3
  7. II.1. Ozonul 3
  8. II.2. Compuşi organici volatili (COV) 4
  9. II.3. Oxidul de carbon (CO) 6
  10. II.4. Dioxidul de sulf (SO2) 6
  11. II.5. Oxizii de azot (NOx) 7
  12. II.6. Hidrogenul sulfurat (acid sulfhidric) 8
  13. II.7. Amoniacul (NH3) 9
  14. II.8. Substanţe toxice aeropurtate 10
  15. II.9. Pulberi sedimentabile şi în suspensie 11
  16. II.10. Substanţe radioactive 13
  17. II.11. Azbestul 14
  18. II.12. Depuneri acide (ploi acide) 14
  19. CAPITOLUL III
  20. FENOMENE SPECIFICE AERULUI ATMOSFERIOC
  21. 17
  22. III.1. Stratul de ozon 17
  23. III.2. Potenţialul de încălzire globală şi “efectul de seră” 18
  24. CAPITOLUL IV
  25. CONCLUZII
  26. 19
  27. BIBLIOGRAFIE 20

Extras din proiect

CAPITOLUL I

IMPLICAŢIILE AGENŢILOR POLUANŢI ASUPRA AERULUI

Aerul atmosferic este unul din factorii de mediu greu de controlat, deoarece poluanţii, odată ajunşi în atmosferă se disipează rapid şi nu mai pot fi practic captaţi pentru a fi epuraţi-trataţi. De aceea, este foarte important ca poluanţii să fie captaţi şi trataţi la sol, bineînţeles, în afară de cazul când există posibilitatea înlocuirii cu alţii mai puţin sau deloc nocivi.

Aerul atmosferic, nepoluant-natural, are în compunerea sa: azot (N2), circa 78%; oxigen (O2), circa 21%; dioxid de carbon (CO2), circa 0,03% şi argon (Ar), circa 0,97%.

Activităţile cele mai poluante pentru aer sunt: agricultura, industria, transportul, producţia de energie şi turismul.

Sursele de poluare din industrie, pe plan mondial, sunt prezentate în tabelul 1.

În ceea ce priveşte sursele de poluare rezultate din producţia de energie, pe plan mondial, trebuie menţionat că o foarte mare parte din electricitatea generată de acestea este rezultatul arderii cărbunilor fosili: astfel din circa 11.000 TWh (1 terawatth = 1 bilion kWh) generaţi în 1989, circa 62% proveneau din centralele termoelectrice (alimentate cu cărbuni fosili), 20% din centralele hidroelectrice, 17% din centralele nucleare şi sub 1% din resursele geotermale. Este de remarcat că centralele nucleare, de la o producţie de 1,6% din total în 1970 au ajuns la 17% în 1989. Arderea combustibililor fosili şi a biomasei generează numeroase emisii nocive în aer. În ceea ce priveşte combustibilii fosili, în medie, din totalul de emisii antropogene de pe glob, 90% sunt emisii de oxizi de sulf, 85% oxizi de azot, 30-50% monoxid de carbon, 40% particule totale în suspensie, 55% compuşi organici volatili, 15-40% metan şi 55-80% dioxid de carbon.

Tabelul 1 – Agenţii poluanţi din industrie pe plan mondial

Agenţi poluanţi Milioane t/zi % din totalul de emisii antropice

Dioxid de carbon 3500 50

Metan 84 24

Oxid azotos 0,2 13

Amoniac 7 20

Oxizi de sulf 89 90

Oxid azotic 30 44

Particule totale în suspensie 23 40

Hidrocarburi 26 50

Cloroflorocarboni/haloni 12 100

1

Referitor la legislaţia cu privire la poluarea aerului atmosferic, chiar pe plan mondial, ea este încă insuficientă: în general, ea se elaborează prin grija UNEP/PNUE. Dintre documentele mai semnificative trebuie menţionate “Convenţia de la Viena – Protecţia stratului de ozon”, intrată în vigoare în 1985, şi “Protocolul de la Montreal – substanţe care diminuează stratul de ozon”, intrat în vigoare în 1989.

La noi în ţară nu există o lege a aerului, astfel cum este pentru apă; există însă STAS 12.574-87 “Aer din zonele protejate – condiţii de calitate” în care sunt stabilite concentraţiile maxime admisibile (CMA) pentru diferite substanţe poluante.

În ceea ce priveşte activitatea de protecţie a calităţii aerului, în România, ea se desfăşoară în Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie (INMH).

Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie (INMH), în mai mult de 50 zone urbane, determină calitatea aerului prin măsurarea concentraţiilor de dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), amoniac (NH3), hidrogen sulfurat (H2S), pulberi sedimentabile, radionuclizi etc. În zonele industriale măsurătorile INMH se completează şi se compară cu cele făcute de industrie.

Este de menţionat că, în patru zone din tară, cu altitudine peste 1000 m, alese după regulile internaţionale, INMH realizează din 1976 un aşa numit monitoring de fond, într-o primă etapă rezumându-se numai la măsurători privind calităţile fizico-chimice ale aerului (pH, aciditate/alcalinitate, conductivitate), urmând a fi completat ulterior cu măsurători privind apa, solul şi biota, în vederea realizării unui monitoring global de fond, necesar unei mai bune gospodăriri a mediului şi integrării datelor în reţeaua internaţională.

Din măsurătorile făcute în cadrul monitoringului de fond rezultă că, în cele mai multe cazuri, precipitaţiile în zonele studiate, şi poate chiar şi în celelalte zone, sunt acide (pH = 4-5), la aceasta contribuind şi transportul de compuşi acizi din Europa de Vest.

În privinţa monitoringului de impact, referitor la calităţile fizico-chimice ale aerului, acestea se efectuează în cele mai multe cazuri în zonele industriale cu impurificare deosebită.

2

CAPITOLUL II

SUBSTANTE NOCIVE PREZENTE IN ATMOSFERA

Substanţele nocive, descrise în cele ce urmează, sunt substanţe cu toxicitate mare, prezente în sursele de poluare ale atmosferei.

II.1. Ozonul

Ozonul (O3) este o formă alotropică a oxigenului, cu molecula formată din trei atomi; este oxidant puternic, are miros caracteristic, este foarte toxic şi are culoare albăstruie. Pe cale naturală se formează în atmosferă; în urma descărcărilor electrice şi sub acţiunea razelor solare. Pe cale artificială, tot în atmosferă, rezultă în urma reacţiilor unor substanţe nocive, provenite de la surse de poluare terestre.

Ozonul în ţările şi oraşele puternic industrializate constituie poluantul principal al atmosferei. Se precizează că este vorba de ozonul care se formează în atmosferă, în troposferă, nu de cel din straturile înalte – din stratosferă – care în ansamblul lui constituie stratul de ozon. Trebuie făcută următoarea precizare: în timp ce ozonul este dăunător vieţii pe pământ, stratul de ozon are rol de protecţie al acesteia.

Substanţele de bază ale formării ozonului troposferic, provenite în cea mai mare parte de la autovehicule, sunt: oxizii de azot (NOX), în principal dioxidul de azot (NO2) şi compuşii organici volatili (COV). Într-o măsură mult mai mică, la formarea ozonului, contribuie şi oxidul de carbon (CO) şi oxidul de azot (NO). Compuşii organici volatili rezultă prin arderea şi prelucrarea ţiţeiului şi produselor petroliere. Oxizii de azot sunt, de asemenea, produşii de ardere ai diverşilor carburanţi (lemn, reziduuri agricole etc.). În urma reacţiilor chimice care au loc între aceste substanţe, se formează ozonul. Formarea ozonului este ajutată de razele solare care favorizează desfăşurarea reacţiilor chimice.

Preview document

Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 1
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 2
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 3
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 4
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 5
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 6
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 7
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 8
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 9
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 10
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 11
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 12
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 13
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 14
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 15
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 16
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 17
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 18
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 19
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 20
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 21
Emisii poluante și măsuri de reducere a acestora - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Emisii Poluante si Masuri de Reducere a Acestora.doc

Alții au mai descărcat și

Poluarea Mediului

INTRODUCERE Proiectul de fata îşi propune sa analizeze impactul poluării produse de către om, voit sau nevoit, asupra mediului înconjurător....

Protecția calității aerului

În antichitate, aerul era considerat o substanta pura. Primele indicatii asupra complexitatii compozitiei aerului se gasesc în lucrarile...

Poluarea și poluanții mediului

I. FORMELE POLUARII Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieţii sau...

Strategii sau Soluții de Reducere a Impactului COV-urilor asupra Organismului Uman

Compusii organici volatili (COV) sunt definiti ca substante organice,excluzând metanul, continând carbon si hidrogen, care este substituit partial...

Poluarea Industrială

1. Poluanţi şi poluare Pentru a trăi în condiţii cât mai bune, omul a utilizat permanent resursele naturale: animale, plante, arbori, minereuri,...

Impactul poluării radioactive asupra biodiversității din punct de vedere atmosferic, acvatic și terestru

1. Noțiuni introductive Ecologia este o știință transdisciplinară, care studiază relațiile dintre ființele vii și mediul lor. Apărut într-o...

Surse de Poluare ale Aerului

POLUAREA ATMOSFEREI. CLASIFICARE Poluarea atmosferei se defineşte ca prezenţa în atmosferă a unor substanţe care în funcţie de natura,...

Soluții tehnico-economice pentru reducerea COV-urilor

1. LEGISLAŢIA ÎN DOMENIUL COV Directiva 94/63/EC a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 1994 privind controlul emisiilor de...

Te-ar putea interesa și

Analiză diagnostic la SC Insula Mare a Brăilei

Termenul de analiza-diagnostic a fost preluat din medicina unde semnifica analiza simptomelor si determinarea cauzelor interne sau externe ale unor...

Prevenirea și controlul integrat al poluării în industria producerii energiei electrice din combustibili fosili

Capitolul 1.Prezentarea şi caracterizarea industriei 1.1. Introducere Industria energetică stă la baza dezvoltării economiei mondiale deoarece...

Amenjarea hidrotehnică a râului Drăgan-Iad

Etapa I I.Date generale 1.1 Denumirea societăţii : S.C HIDROELECTRICA SA - SUCURSALA HIDROCENTRALE ORADEA 1.2 Amplasarea Punctul de lucru se...

Evaluarea Impactului Ecologic

Etapa I I.Date generale 1.1 Denumirea societăţii UE Borzeşti II 1.2 Amplasament, suprafaţa ocupată Amplasamentul UE Borzeşti II a fost ales în...

Prevenirea poluării și protecția mediului

Se considera o situatie de referinta precum cea schematizata in Figura 1, pentru care se dau urmatoarele date initiale: Tip instalatie/ process de...

Studiu de impact asupra mediului. canal de aducțiune Brezoaele - Arcuda

1.DATE GENERALE 1.1.Denumirea proiectului Canalul de aducțiune Brezoaele-Arcuda 1.2.Amplasamentul lucrarilor Canalul de aducțiune...

Tehnologii de Conversie a Oxizilor de Azot

I.INTRODUCERE Cele mai multe instalaţii de ardere utilizează combustibil sau alte materii prime din resursele naturale ale pamântului,...

Sistemul de control al calității aerului în zona centralelor termoelectrice

I. ASPECTE GENERALE Decizia proiectarii si realizarii centralelor termoelectrice a fost adoptata in lipsa unei alternative viabile pentru...

Ai nevoie de altceva?