Energii Alternative

Proiect
8.7/10 (4 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 79 în total
Cuvinte : 26706
Mărime: 2.08MB (arhivat)
Publicat de: Mugur Crăciun
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Definiţie Energii alternative ….…4
  2. Introducere … ….… 4
  3. Prezentare a evoluţiei energiei de-a lungul existenţei umane 5
  4. Impactul revoluţiei industriale 5
  5. Pot energiile alternative satisface cererea omenirii? 6
  6. Energia în Europa 8
  7. Potenţial avem, dar nu-l valorificam , 8
  8. Piaţa certificatelor verzi 9
  9. Regulament pentru calificarea producţiei prioritare
  10. de energie electrică din surse regenerabile de energie … .10
  11. Energia eoliană 21
  12. Siguranţa energiei eoliene 22
  13. Utilizarea energiilor regenerabile în ţările din Europa
  14. şi pe plan mondial 22
  15. Energia solară 26
  16. Cum produce soarele energie 27
  17. Cum este transportată energia pe Pământ 28
  18. Alcătuirea dispozitivelor fotovoltaice 29
  19. Randamentul celulelor fotovoltaice 30
  20. Energia termo-solară 32
  21. Colectori cu taler plat 33
  22. Transformarea energiei termo-solare în energie electrică 34
  23. Energia geotermală 36
  24. Situaţia în România 37
  25. Tipuri de sisteme geotermice 38
  26. Surse geotermale în România 39
  27. Tratarea apelor geotermale 39
  28. Pompa de căldură SOL-APĂ. Căldura Pământului 41
  29. Biomasa 44
  30. Resursele de biomasă 46
  31. Potenţial şi disponibilitate 47
  32. Conversia biomasei 49
  33. Puterea calorică a biomasei 50
  34. Tehnologii de ardere 53
  35. Gazifierea biomasei 55
  36. Piroliza biomasei 57
  37. Procese biochimice de conversie a biomasei 58
  38. Energia apei 64
  39. Producerea propriu-zisă a energiei hidroelectrice 67
  40. Viitorul electricităţii 68
  41. Consideraţii generate privind performanţele hidrocentralelor 68
  42. Principalele elemente ale unei amenajări hidroelectrice 71
  43. Procese tehnologice de obţinere a energiei electrice în centralele hidroelectrice 73
  44. Aplicaţii ale hidroenergiei 77
  45. Strategia de valorificare a surselor regenerabile de energie 79
  46. Bibliografie 79

Extras din proiect

Energii alternative

Energia alternativă este un termen folosit pentru unele surse de energie şi tehnologii de stocare a energiei. În general el indică energii netradiţionale şi care au un impact scăzut în mediul înconjurător. Termenul de energie alternativă este folosit în contrast cu termenul de combustibil fosil după unele surse, iar alte surse îl folosesc cu sensul de energie regenerabilă.

Introducere

În sectorul energetic în majoritatea statelor europene s-au produs transformari majore determinate de necesitatea creşterii siguranţei în alimentarea cu energie a consumatorilor, iar în cadrul acestei cerinţe, sursele regenerabile de energie oferă o soluţie viabilă, inclusiv aceea de protecţie a mediului înconjurător.

Siguranţa alimentării cu energie a consumatorilor din statele membre ale Uniunii Europene este asigurată în mod obligatoriu prin luarea în considerare a importurilor, în condiţiile liberalizării pieţei de energie şi în conformitate cu nevoia stringentă de atenuare a impactului asupra mediului climatic planetar.

Necesitatea de asigurare a unei dezvoltari energetice durabile, concomitent cu realizarea unei protecţii eficiente a mediului înconjurator a condus – în ultimii 10 – 15 ani – la intensificarea preocupărilor privind promovarea resurselor regenerabile de energie şi a tehnologiilor industriale suport. Politica UE în acest domeniu, exprimată prin Carta Alba şi Directiva Europeană 2001/77/CE privind producerea de energie din surse regenerabile, prevede ca, până în anul 2010, Uniunea Europeană lărgită va trebui să îşi asigure necesarul de energie în proporţie de circa 12% prin valorificarea surselor regenerabile.

Schimbarea climei este consecinţa cea mai gravă a crizei mediului înconjurător în care trăim pentru că este o cauză care ne priveşte pe toţi.În ultimii 120 de ani, temperatura medie a planetei a crescut de la 14 grade celsius la 15,4 şi nu sunt semnale ca procesul să fie reversibil,din contră este posibilă o creştere ulterioară cu 2-3 grade în urmatorii 100 de ani.Creşterea temperaturii chiar dacă cu puţine grade are un efect major asupra climei terestre,gheţarii polari se topesc şi în consecinţă se înalţă nivelul mării înnecănd vaste regiuni,evaporarea apei creşte şi în consecinţă zonele deja aride vor deveni şi mai uscate în timp ce în alte zone precipitaţiile vor creşte. Taifunurile şi uraganele ultimilor ani par să fie preludiul schimbării generale a climei.

Creşterea temperaturii are ca finalitate creşterea nivelului CO2 în atmosferă ceea ce crează efectul de seră. Începand cu anii 1880 şi până azi conţinutul de bioxid de carbon a crescut cu 23de procente

Previziunile viitorului sunt sumbre şi de aceea multe ţări au semnat Protocolul de la Kioto din 1997 pentru a reduce emisia de bioxid de carbon în atmosferă.

Pincipiul de bază este că mai puţin consum de energie=mai puţină poluare=mai multă caliatate ambientului.Tratatul prevedea reducerea cu 7% a emisiilor în Statele Unite şi cu 8% în Comunitatea Europeană.

Prezentare a evoluţiei energiei de-a lungul existenţei umane. De ce am ajuns să folosim resursele epuizabile?

Fiecare minut de energie solară care ajunge la suprafaţa Pământului satisface cerinţele de energie ale lumii pentru un întreg an. Combină această puternică sursă de energie (sursa vieţii pentru planeta noastră), cu alte surse de energie disponibile, ca cea a vântului, geotermală, şi ajungi să te întrebi cum de populaţia umană depinde în mare parte de arderea combustibililor fosili. Iar schimbări mari nu prea se întrevad.

De ce combustibili fosili? Combustibilii fosili de care depindem noi în mare parte sunt cărbunele, petrolul şi gazele naturale. Ele sunt epuizabile, deoarece noi le folosim mai repede decât ca acestea să se formeze! De 100.000 de ori mai repede, ca să să fim mai exacţi.Totul se întoarce inapoi la primele deprinderi umane de generare a căldurii, luminii şi unui mijloc de preparare a hranei. Pentru primii oameni, focul a fost echivalentul unui mic Soare, oriunde s-ar fi dus aceştia. Cu această energie disponibilă, oricând şi oriunde, oamenii au putut să se răspândească în toată lumea şi să prospere, indiferent de climatul sau de cantitatea de lumină solară disponibilă. A fost condiţia care a asigurat puterea pentru a începe stăpânirea Pământului, distinctiv de restul fiinţelor, mai puţin vulnerabili la extincţie şi cu o capacitate mai mare de a aduce o schimbare - în bine sau în rău.

Impactul revoluţiei industriale

Cărbunele a alimentat Revoluţia Industrială, schimbând pentru totdeauna modul în care oamenii urmau să trăiască şi să utilizeze energia. În timp ce aceasta a propulsat umanitatea la nivele extraordinare, cel care a avut de suferit foarte mult a fost mediul şi tot ce este viu. De abia la jumătatea secolului XX oamenii au realizat că politica de utilizare a energiei trebuia schimbată. Lemnul a fost prima sursă de energie regenerabilă. Biomasa - primul combustibil utilizat pentru foc. Cărbunele a fost cel care a înlocuit biomasa cu resursele epuizabile şi nocive.

Revoluţia industrială de asemenea, marchează începutul unei ere în care lumea începea să explodeze. Strâns legate una de cealaltă au fost acestea două - consumul de energie şi creşterea populaţiei. Populaţia a crescut şi s-a dezvoltat industria. Odată cu aceasta, a crescut şi cererea pentru combustibile.

De la descoperirea combustibililor fosili, oamenii au vrut să creadă că aceştia ar putea exista în cantitaţi infinite, deoarece progresul uman s-a plasat dintotdeauna în jurul exploatării lor. Nu numai că am învăţat să folosim focul pentru a ne satisface cerinţele energetice, dar am devenit dependenţi de întreţinerea acestuia cu resurse fosile.

Astăzi, mulţi dintre noi suntem conştienţi de iminenţa epuizării acestor resurse şi de faptul că am dori să vedem că alte energii, regenerabile şi curate, au luat locul celor pe cale de secare. Dar, se pare că acest lucru se va întampla doar atunci când combustibilii fosili vor fi prea scumpi, iar asta are toate şansele de realizare în cel mai apropiat timp. Importanţa primară a surselor regenerabile de energie este că folosirea lor va extinde viaţa combustibililor fosili şi va oferi alternative sigure într-un final.

Vestea bună este că energia abundă în jurul nostru, resurse de energie pe care nici macar nu am inceput să le luam în considerer(transformarea energiei gravitaţionale – Nikola Tesla, captarea energiei organice – Wilhelm Reich), iar acum avem un mandat pentru a le valorifica, înainte de dispariţia combustibililor fosili. Un lucru este sigur - rasa umană nu va sta in întuneric nicio zi din viaţă pentru că a folosit ultima picătură de petrol sau ultimul cărbune.

Pot energiile alternative satisface cererea omenirii?

Energie şi potenţial energetic există în orice. Energia este, în principiu, fără formă şi nu poate fi văzută, dar putem vedea şi simţi efectele sale. Energia electrică nu este energie, ci mai degrabă, e creată din energie. Energia capturată de la Soare, arderea combustibililor fosili, vântul şi curenţii de apă sunt folosiţi pentru a crea şi a furniza energie electrică. Eliberarea de energie din arderea lemnului sau altor materiale combustibile va îndeplini cerinţele de astăzi.

În termeni simpli, energia este mişcare, de la cele mai mici particule de materie, până la cele enorme din Univers. Orice obiect are potenţialul de a se pune în mişcare şi de a obţine energie cinetică. Mărul lui Newton avea energie potenţială atunci când era în pom, dar odată căzut, acesta a generat energia cinetică. Prin înţelegerea secretă a energiei - cum există, cum este creată, cum acţionează şi chiar unde aceasta poate fi găsită, putem să ducem la bun sfârşit această misiune imposibilă - satisfacerea cerinţelor unei întregi planete. Problema de fapt, constă în modul în care noi obţinem această energie! Toţi combustibilii trebuiesc convertiţi în energie, fie prin intermediul unui procedeu chimic sau fizic. Atunci când obţinerea acestor energii va putea fi înfăptuită cu mult mai puţine eliminări de noxe în atmosferă, o mare parte din problema sănătăţii globale va fi rezolvată.

Preview document

Energii Alternative - Pagina 1
Energii Alternative - Pagina 2
Energii Alternative - Pagina 3
Energii Alternative - Pagina 4
Energii Alternative - Pagina 5
Energii Alternative - Pagina 6
Energii Alternative - Pagina 7
Energii Alternative - Pagina 8
Energii Alternative - Pagina 9
Energii Alternative - Pagina 10
Energii Alternative - Pagina 11
Energii Alternative - Pagina 12
Energii Alternative - Pagina 13
Energii Alternative - Pagina 14
Energii Alternative - Pagina 15
Energii Alternative - Pagina 16
Energii Alternative - Pagina 17
Energii Alternative - Pagina 18
Energii Alternative - Pagina 19
Energii Alternative - Pagina 20
Energii Alternative - Pagina 21
Energii Alternative - Pagina 22
Energii Alternative - Pagina 23
Energii Alternative - Pagina 24
Energii Alternative - Pagina 25
Energii Alternative - Pagina 26
Energii Alternative - Pagina 27
Energii Alternative - Pagina 28
Energii Alternative - Pagina 29
Energii Alternative - Pagina 30
Energii Alternative - Pagina 31
Energii Alternative - Pagina 32
Energii Alternative - Pagina 33
Energii Alternative - Pagina 34
Energii Alternative - Pagina 35
Energii Alternative - Pagina 36
Energii Alternative - Pagina 37
Energii Alternative - Pagina 38
Energii Alternative - Pagina 39
Energii Alternative - Pagina 40
Energii Alternative - Pagina 41
Energii Alternative - Pagina 42
Energii Alternative - Pagina 43
Energii Alternative - Pagina 44
Energii Alternative - Pagina 45
Energii Alternative - Pagina 46
Energii Alternative - Pagina 47
Energii Alternative - Pagina 48
Energii Alternative - Pagina 49
Energii Alternative - Pagina 50
Energii Alternative - Pagina 51
Energii Alternative - Pagina 52
Energii Alternative - Pagina 53
Energii Alternative - Pagina 54
Energii Alternative - Pagina 55
Energii Alternative - Pagina 56
Energii Alternative - Pagina 57
Energii Alternative - Pagina 58
Energii Alternative - Pagina 59
Energii Alternative - Pagina 60
Energii Alternative - Pagina 61
Energii Alternative - Pagina 62
Energii Alternative - Pagina 63
Energii Alternative - Pagina 64
Energii Alternative - Pagina 65
Energii Alternative - Pagina 66
Energii Alternative - Pagina 67
Energii Alternative - Pagina 68
Energii Alternative - Pagina 69
Energii Alternative - Pagina 70
Energii Alternative - Pagina 71
Energii Alternative - Pagina 72
Energii Alternative - Pagina 73
Energii Alternative - Pagina 74
Energii Alternative - Pagina 75
Energii Alternative - Pagina 76
Energii Alternative - Pagina 77
Energii Alternative - Pagina 78
Energii Alternative - Pagina 79

Conținut arhivă zip

  • Energii Alternative.doc

Alții au mai descărcat și

SA se Proiecteze Proiectul Tehnologic al Unei Stații de Epurare a Apei Uzate Urbane

Tema de proiectare Să se proiecteze proiectul tehnologic al unei staţii de epurare a apei uzate urbane. Se dau următoarele date: A. Debite de...

Forme neconvenționale de energie

1.1 Introducere De la vechii greci ne-a rămas minunata legendă despre titanul Prometeu, care a răpit cerurilor focul şi l-a adus oamenilor. Nu...

Energia eoliană

Cap. 1. Introducere 1.1. Generalitati Energia eoliană face parte, alături de energia solară, a apelor curgătoare, cea rezultată în urma...

Proiectarea unei stații de epurare a unei localități

TEMA PROIECTULUI Sa se stabileasca structura si sa se dimensioneze principalele obiectele tehnologice ale statiei de epurare a unei localitati cu...

Resurse permanente de energie

ENERGIA EOLIANĂ Energia eoliană este energia vântului, o formă de energie regenerabilă. La sfârșitul anului 2010, capacitatea mondială a...

Centrala termoelectrică - sursă de poluare a aerului

1. Aspecte teoretice Aerul este un element indispensabil vieţii, cantitatea consumată de organismul uman fiind foarte mare: într-o singură...

Energii neconvenționale

1. Introducere Problemele asigurării cu energie a omenirii sunt deosebit de complexe. Alături de nevoia majoră, vitală a asigurării apei potabile,...

Te-ar putea interesa și

Încălzirea globală și România

INTRODUCERE Încălzirea globală este fenomenul de creştere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a...

Surse de Energie Alternative

Energia valurilor şi a mareelor sunt denumite “energii regenerabile marine”. Acestea încep să prezinte un interes în creştere datorită faptului că...

Încălzirea Globală

1. Evoluţia climei Încălzirea globală este creşterea continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului,...

Surse alternative sau neconvenționale ale energiei

1.Introducere În ultimul secol, folosirea energiei din combustibili fosili (petrol, gaz, cabuni: prin ardere), a avut efecte dezastruoase asupra...

Energii neconvenționale

1. Introducere Problemele asigurării cu energie a omenirii sunt deosebit de complexe. Alături de nevoia majoră, vitală a asigurării apei potabile,...

Măsurarea puterii, energiei și frecvențe

ARGUMENT Măsurarea este o activitate experimentală de tip informatic al cărei scop este obținerea unor date cantitative cu privire la...

Energii alternative

1.Energii alternative Figura 1. Incalzirea cu pelete de foc https://www.youtube.com/watch?v=vavjd5Yes44...

Utilizarea Energiilor Alternative - Componentă a Conceptului de Dezvoltare Durabilă

1. Conceptul de dezvoltare durabila Înainte de orice definiţie, se poate afirma că ,,dezvoltarea durabilǎ” este o interconectare armonioas[ a...

Ai nevoie de altceva?