Epurarea Apelor Uzate Orasanesti

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 8373
Mărime: 50.25KB (arhivat)
Publicat de: Isidor Burcea
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vladarean Aurica

Extras din proiect

CAPITOLUL I

APA ELEMENT VITAL PENTRU EXISTENTA VIETII PE PAMANT.

Apa este o substanta chimica deosebita,este izvorul vietii,constituent major al corpului animal si al globului pamantesc.

Apa este mediul in care se petrec toate reactiile biochimice care intretin viata,este un izvor de energie,o necesitate imperioasa pentru existenta omului,precum si pentru dezvoltarea unui numar mare de ramuri industriale.Contrar aparentei,resursele de “apa buna”ale globului pamantesc care stau la dispozitia omenirii,sunt destul de modeste fata de necesitatile prevazute pentru viitor.

Distributia geografica a resurselor de apa este neuniforma,deci pentru anumite zone geografice,cu un anumit grad de urbanizare,dezvoltarea economico-sociala depinde rezolvarea problemei gasirii surselor suplimentare de”apa buna”.

Prin “apa buna”se intelege apa naturala a carei compozitie chimica corespunde conditiilor impuse de gospodarirea centrelor populate sau de anumite ramuri industriale.Datorita proprietatilor sale fizice si chimice,apa are numeroase utilizari.

Cea mai importanta proprietate a apei determinata de polaritatea sa deosebit de ridicata,este de a dizolva un numar mare de substante:saruri,acizi,baze,alcooli,proteine,etc.

Apa este un dizolvant ideal pentru foarte multe substante,cel mai bun dintre dizolvantii obisnuiti si totodata un mediu ideal pentru diferite reactii.

De aceea apa are numeroase utilizari in industria chimica.Datorita puterii sale mari de dizolvare,apa este un agent de spalare important,avand caldura mult mai mare decat a altor substante apa este un foarte bun purtator de caldura si poate fi utitlizata in acest scop.Apa participa in numeroase reactii chimice importante ca reactiile de hidroliza,este insispensabila pentru priza cimentului in constructii,etc.

Cantitati foarte mari de apa se consuma ca apa potabila si pentru realizarea numeroaselor procese tehnologice din diferite ramuri industriale.Apa necesara satisfacerii oricarei necesitati este luata din natura.

Resursele de apa au caracter limitat in functie de discombilitatile anuale.Resursele de apa la nivelul bazinului hidrografic se regenereaza dupa un ciclu annual dar nu este suficient caci implicarea omului este majora in poluarea apelor de pe planeta noastra.Posibilitatea de extindere a utilizarii apelor sunt limitate sau regresive in cazul in care se intreprind masuri adecvate pentru intretinerea,amenajarea si exploatarea rationala a acestor resurse.Resursele de apa au o distributie uniforma si sunt variabile in timp si nu concorda cu repartitia zonala a obiectivelor social economice.

Regenerarea resurselor de apa este influentata de activitatile umane prin lucrarile pe care acestea le intreprind pentru dezvoltarea economica si sociala,prelevarile neratioanale,nerecuperative,modificarile calitative prin impurificari si degradarea apelor din efluentii subterani,epurari incomplete.Pentru asigurarea dezvoltarii economice si sociale se impune mentinerea unui echilibru natural sub aspect calitativ si cantitativ intre resurse si consumul de apa ceea ce se realizeaza printr-o exploatare a acestor resurse.

In anumite conditii apa este reutilizata prin preluari si restituiri succesive care permit o valorificare intensa pentru satisfacerea unui numar mare de consumatori cu acelasi volum de apa.Modul de utilizare a apelor care formeaza un important factor de mediu influenteaza intr-o mare masura echilibrata ecologic al bazinelor in care se integreaza si consumatorii de apa.

Protectia resurselor de apa:rationalizarii,exploatarii,calitatii lor deriva din consideratii impuse de o necesiatate a protectiei mediului si accepta volume de apa existente pe planeta,depaseste 135000 km cubi si acopera 72% din suprafata planetei albastre.

Din acest volum ~97% reprezinta apa sarata a marilor si oceanelor,iar restul de3%reprezinta apele dulci,formate din ghetari si calote glaciare,apele curgatoare,terestre si atmosferice de lacurile si panzele freatice subterane.

Apele curgatoare ,lacurile si panzele freatice care sunt surse potentiale utilizate in scopuri sociale si ecnomice reprezinta doar un procent de 0,14% din volumul total de apa de pe glob.Societatea umana poate folosi numai o parte din resursele superficiale de apa dulce care se refac anual prin precipitatii.

1.1 RASPANDIREA APEI PE GLOB

Raspandirea centrelor urbane pe glob nu corespund cu distributia resurselor de apa,volumul de apa raportata pe cap de locuitor in Austria si Elvetia este de 30000-40000 metri cubi pe an,iar in tarile scandinave este de ~20000metri cubi pe an.

Gradul de utilizare al apei variaza de la o regiune la alta in functie de resurse si de nivelul de dezvoltare economica.In tarile nedezvoltate de pe continentul african consumul anual de apa pe cap de locuitor nu depaseste 4000 metri cubi pe cap de locuitor pe an.Pe cand in tarile dezvoltate economic se consuma annual peste 1000 metri cubi pe cap de locuitor pe an,iar in tarile dezvoltate se consuma 2500-3000 metri cubi pe an.

Procesul de utilizare al resurselor de apa definit ca raportul dintre volumul de apa al efluentilor superficiali este foarte diferit de la o tara la alta.

Valori foarte ridicate de circa 15%sunt specifice unor tari ca Franta,Portugalia,Germania,dar nu depasesc1% in Norvegia,Olanda,Suedia.Dupa unele statistici circa 7%din populatia globului nu dispune de surse de alimentare potabila cantitativa si calitativa,acceptabila ,astfel in Asia de sud-est circa 900 milioane locuitori,in Africa~200 milioane locuitori,in America latina peste 100 milioane locuitori sunt subalimentati cu apa.

Se resimte o priza de apa prezentate in anumite zone ale globului care se va resimti din ce in ce mai mult si in alte zone.

In Romania volumul efluentilor superficiali interni se estimeaza la 37-38 miliarde metri cubi pe an.

Preview document

Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 1
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 2
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 3
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 4
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 5
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 6
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 7
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 8
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 9
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 10
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 11
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 12
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 13
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 14
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 15
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 16
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 17
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 18
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 19
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 20
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 21
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 22
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 23
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 24
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 25
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 26
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 27
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 28
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 29
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 30
Epurarea Apelor Uzate Orasanesti - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Epurarea Apelor Uzate Orasanesti.doc

Alții au mai descărcat și

Poluarea Apei

1. Introducere: Planeta noastra, Pamantul, s-a nascut in urma cu 4,6 miliarde de ani. Dar, pe vremea aceea, nu avea aspectul de azi: rocile, apa...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Epurarea apelor uzate - o stație de epurare cu o capacitate de 20t apă pe zi

Capitolul 1. Tema lucrării: Să se proiecteze o staţie de alimentare şi epurare a apei potabile pentru un oraş de 30000 locuitori şi o industrie...

Gestionarea durabilă a deșeurilor urbane solide, gestionarea și condițiile de depozitare a deșeurilor urbane solide

INTRODUCERE Mulţi oameni , chiar dintre cei mai bine pregatiti si mai bine informaţi , percep greşit anumite probleme majore de mediu care...

Starea mediului din Timiș

CAPITOLUL 1. CADRUL NATURAL ŞI DEZVOLTAREA SOCIO-ECONOMICĂ Judeţul Timiş se situează în partea de vest a României, la nord, se margineşte cu...

Epurarea Apelor Uzate în Municipiul Tecuci

Introducere Apa este una dintre cele mai preţioase resurse ale planetei noastre. Timp îndelungat s-a considerat că apa este o sursă inepuizabilă,...

Centrală electrică pe biogaz 4MW

INTRODUCERE Dezvoltarea condiţiilor de muncă şi de trai a societaţii moderne conduce, datorită tehnicii care progresează uimitor, la cresterea...

Epurarea apelor reziduale de la fabricarea zahărului din sfeclă

I. ARGUMENT Necesarul de apă pentru unităţile industriale de orice fel se determină în conformitate cu STAS 1343/2-89, acest necesar incluzând apa...

Stație de Epurare a Apelor Uzate Urbane

1. Introducere Apa este indispensabilă vieţii şi activităţii umane, fiind folosită în diferite scopuri. Prin trecerea si folosirea apelor curate...

Poluarea Aerului Apei și a Solului

Poluarea apei, aerului si solului Cuvantul poluare vine din latina, “polluo – ere” si inseamna a murdarii, a degrada. Aceasta desemneaza o actiune...

Ai nevoie de altceva?