Factor de Mediu - Solul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Factor de Mediu - Solul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 34 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

Cuprins
Cuprins 2
ARGUMENT 3
Cap.I Generalitati 4
Proprietatile solului : 7
Componentele solului: 7
Tipuri de sol 9
Cap.II Indicatorii de mediu asupra calitatii solului în România 14
Cap.3 Poluarea solului 16
Poluarea cu reziduuri 18
Surse de deteriorare a solului 22
Pesticidele 23
Poluarea cu îngrasaminte 24
Ploile acide 25
Agrement si poluare 27
Autoepurarea in sol 27
Eroziunea 28
Gunoaiele orasenesti 28
Compozitia 29
Colectarea 29
Depozitarea si prelucrarea 29
Cap.IV Analiza solului 31
5.1 PRELEVARE PROBELOR DE SOL 32
5.2 Monitorizarea solului 32
Bibliografie 34

Extras din document

ARGUMENT

O dezvoltare economica avantajoasa se bazeaza pe principii durabile în ceea ce priveste toate componentele naturale: aerul, apa, solul, biodiversitatea, padurile si resursele subsolului. Fiecare din elementele enumerate mai sus joaca un rol foarte important în viata contemporana. Apa, care este considerata elixirul vietii, este foarte utila atît pentru natura cît si pentru om. Ea influienteaza dezvoltarea vegetatiei, solurilor, mentinerea vietii animalelor, etc.Tot ea contribuie la procesele exogene si modificarea reliefului. Aerul, care se întîlneste adînc în scoarta terestra, si foarte departe sus în atmosfera este si el extrem de folositor. Datorita lui putem trai si respira. Aerul, ca si apa, sunt necesare vietii si activitatii omului, dar totusi cel mai important rol în natura, îl joaca solul.

Solul are foarte multe definitii, fiecare semnificînd ceva anume. Una din ele este urmatoarea: SOLUL este materialul fragil si afînat care acopera într-un strat subtire toata suprafata scoartei terestre. Fara el, continentele ar fi lipsite de majoritatea faunei si florei. De aici deducem faptul ca solul depinde mult de forma de relief deasupra carei se afla. Constructia de baza a formelor de relief este creata de catre forte ce actioneaza în interiorul Pamîntului. Aceste procese extraordinare produc zilnic schimbari în aceasta structura de baza, o deformeaza în mod continuu.

Natura terestra, componenta lumii vegetale si animale au evolutionat de la cele mai primitive forme pîna la asociatiile biologice contemporane. De la începutul revolutiei industriale, adica de la mijlocul secolului al XVIII-lea activitatea umana a avut si ea un rol important în modelarea suprafetei Pamîntului, cîteodata chiar cu efecte surprinzatoare. Continentele au ajuns la forma lor si în pozitiile actuale în urma miscarii placilor ce formeaza scoarta solidificata a Pamîntului, adica datorita placilor tectonice.

Cap.I Generalitati

Solul este definit ca fiind stratul afânat,moale si friabil, care se gaseste la suprafata scoartei terestre si care,împreuna cu atmosfera,constituie mediul de viata al plantelor.

Jean Dorst afirma ca:”cea mai pretioasa bogatie naturala este fara îndoiala solul.”

Solul este învelisul afânat de la suprafata uscatului,în care plantele îsi înfing radacinile.El este un corp natural format în timp îndelungat în urma unor procese pedogenetice si are alcatuire complexa.

Procesele pedogenetice,de natura fizica,chimica si biologica,sunt strâns legate de natura rocilor(roca mama a solului), de conditiile chimice,biologice, de vegetatie.

Rocile sunt degradate,alterate si transformate în scoarta de alterare,care sta la baza formarii solului.

Factorii pedogenetici sunt:

1. Clima

2. Rocile

3. Vegetatia

4. Apa,care participa la alterarea materiei organice si dizolva materia minerala,formând solutia solului care ajuta la hranirea plantelor,

5. Relieful contribuie la diferentierea locala a solurilor.

Solul se prezinta ca un corp tridimensional,situat la suprafata uscatului,cu proprietati si functii specifice,produs în timpuri geologice prin actiunea factorilor chimici si biotici asupra rocilor de la suprafata uscatului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Factor de Mediu - Solul.doc