Globalizarea abordare critică a antiglobalismului și alterglobalismului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3273
Mărime: 17.36KB (arhivat)
Publicat de: Eufrosina Iordan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan Popescu
Proiectul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Stiinte Economice si prezinta cateva trasaturi importante ale globalizarii cu opinii pro si contra ei.

Extras din proiect

Ce este globalizarea(abordare critica a antiglobalismului si a alterglobalismului)

Fenomenul globalizarii este o etapa viitoare a procesului general de dezvoltare politico - economica si culturala a omenirii.

Pentru moment este dificil sa vorbim cu oarecare certitudine despre efectele de lunga durata ale procesului de globalizare asupra comunitatii internationale si asupra turismului dar, chiar si acum, este clar ca procesul de globalizare are atât un impact pozitiv, cât si unul negativ. Partea pozitiva a acestui proces este ca va spori interactiunea dintre tari, care la rândul ei deschide noi posibilitati pentru dezvoltarea civilizatiei umane, în deosebi în sfera economica si cea turistica. Intensificarea schimburilor comerciale, investitionale si tehnologice între diferite regiuni, facilitarea contactelor interumane, familiarizarea cu culturile altor popoare sunt, cu siguranta, benefice pentru omenire.

Odata cu aceasta, globalizarea comporta si noi provocari. Multe pericole au un caracter regional sau chiar planetar: catastrofele ecologice si tehnologice, criminalitatea transnationala, terorismul international etc. Expansiunea necontrolata a unor modele culturale de calitate îndoielnica aduce un prejudiciu traditiilor nationale si culturale ale popoarelor, amenintând originalitatea lor. Intensificarea procesului de globalizare prezinta si unele pericole pentru economiile nationale. În acelasi timp, din cauza distribuirii neuniforme ale avantajelor globalizarii aspectele negative ale acestui proces se vor rasfrânge negativ în special asupra tarilor în curs de dezvoltare , astfel încât acestea ar putea ramâne departe de progres sau chiar în afara lui.

Cresterea interdependentei în relatiile internationale generata de globalizare aduce si noi aspecte ale notiunii de "securitate nationala si internationala" Creste numarul factorilor externi care influenteaza functionarea stabila a societatii. Starea securitatii internationale influenteaza din ce în ce mai mult posibilitatea de garantare a securitatii nationale. De aceea, mentinerea stabilitatii la nivel global , acordarea asistentei în crearea unor astfel de mecanisme internationale ce ar asigura o dezvoltare durabila si echilibrata, va deveni o prioritate si una din principalele probleme pentru comunitatile regionale. Diferitele discipline ştiinţifice implicate (în primul rând ştiinţele economice, istorice, politice şi sociologia) întâmpină probleme atunci când urmează să definească această noţiune. Acest lucru nu este de altfel de mirare, deoarece această încercare de a „delimita delimitările“ este aproape imposibilă. Pe lângă dimensiunea economică covârşitoare în procesul de globalizare, un rol secund îl joc şi celelalte dimensiuni precum: cultura, mediul, societatea şi politicul care privite în similitudinea lor se poate observa că acestea nu pot fi delimitate în mod clar una de cealaltă.

Aparitia miscarii antiglobalistilor este strîns legata de diferite neajunsuri si momente negative, care îi sunt caracteristice globalizarii. Globalizarea neoliberala a condus la cresterea fara precedent a tuturor formelor cunoscute ale inegalitatii în toate sferele activitatii omului. În procesul globalizarii are loc concentrarea avutiei într-un numar limitat de tari si oameni, creste numarul tarilor sarace si oamenilor saraci.

Actualmente, cu o anumita certitudine se poate afirma, ca la începutul sec. XXI abisul existent între polurile bogatiei si saraciei în lumea întreaga si în anumite tari doar s-a extins, în afara de aceasta valoarea absoluta a decalajului între tari bogate si sarace progreseaza iar inegalitatea sociala se agraveaza tot mai mult. Acest fapt semnificativ intensifica migrarea populatiei sarace în tari “bogate”. În afara de aceasta, o influenta imensa asupra extinderii proceselor migrarii legale si ilegale în conditiile globalizarii sunt multiple ca conflicte regionale si razboaiele interne.

Un fenomen absolut nou este cresterea pretutindeni (în primul rînd, în tarile industrial dezvoltate) a organizatiilor nonguvernamentale (ONG), care sunt o reactie originala a societatii la presiunea globalismului si care în mai multe aspecte au dat nastere miscarii antiglobaliste de protest în masa. Cauza principala este aceea, ca societatea civila nu mai vede în stat forma de baza si de neînlocuit a organizatiilor publice. Antiglobalismul într-o masura cunoscuta este cauzat de asemenea de relatiile inegale în drepturi între tarile dezvoltate si cele în curs de dezvoltare.

Reprezentantii antiglobalistilor vad în acest fapt o forma noua de colonizare. Actualmente, are loc reîmpartirea lumii, se determina structura si pozitionarea fortelor pentru un timp îndelungat si fiecare tara, grup regional de tari, corporatii mari tind sa acapareze platouri posibil profitabile si de influenta.

Aparitia si extinderea antiglobalismului într-o masura semnificativa este legata de agravarea problemelor ecologice, ca fiind una din cele mai serioase consecinte ale sporirii proceselor globalizarii.

Americanul Joseph Stiglitz este unul dintre cele mai importante nume de pe paleta dezbaterilor economice actuale, laureat al Premiului Nobel pentru economie in 2001. Nemulțumit de desfășurarea, efectele și perspectivele actualei globalizări, el examinează posibilitatea unei astfel de mondializări, mai echitabilă și posibil de realizat în condițiile în care ea ar putea beneficia de o serie de mijloace politice și financiare. El afirma că ”Lucrurile bune” au trecut ușor frontierea, dar la fel de ușor au trecut și cele ”rele” inclusive terorismul. Lumea este gestionată de un regim comercial injust, care împiedică dezvoltarea, și de către un sistem financiar instabil în cadrul căruia țările sărace ”se rup” sub greutatea unei datorii ingerabile. Americanul mai spune că ”o mondializare “nestăpânită “ dobândește un potențial susceptibil de a sărăci destul de multă lume în țările industrializate, chiar dacă creșterea economică se accelerează.”

Putem concluziona ca relatiile aparute între toti participantii economiei mondiale în conditiile globalizarii neoliberale sunt sursa celor mai acute divergente si conflicte politice, economice, sociale si ideologice si cauza aparitiei miscarii antiglobaliste.

Preview document

Globalizarea abordare critică a antiglobalismului și alterglobalismului - Pagina 1
Globalizarea abordare critică a antiglobalismului și alterglobalismului - Pagina 2
Globalizarea abordare critică a antiglobalismului și alterglobalismului - Pagina 3
Globalizarea abordare critică a antiglobalismului și alterglobalismului - Pagina 4
Globalizarea abordare critică a antiglobalismului și alterglobalismului - Pagina 5
Globalizarea abordare critică a antiglobalismului și alterglobalismului - Pagina 6
Globalizarea abordare critică a antiglobalismului și alterglobalismului - Pagina 7
Globalizarea abordare critică a antiglobalismului și alterglobalismului - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Globalizarea Abordare Critica a Antiglobalismului si Alterglobalismului.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?