Impactul Activitatilor Umane Asupra Atmosferei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Impactul Activitatilor Umane Asupra Atmosferei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Florinela Popa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

1. Utilizarea si transformarea energiei 2
2. Efectele utilizării şi transformării energiei 4
3. Conversia energiei primare 5
4. Soluţii alternative 8
5. Transporturile 10
6. Industria 12
7. Depozitarea deşeurilor. 13

Extras din document

Una dintre condiţiile fundamentale ale existenţei vieţii pe Pământ, inclusiv a omului, o constituie echilibrul calitativ şi cantitativ al componentelor atmosferei. Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a menţinut de milioane de ani, este ameninţat acum de activitatea omului. În ultimii 200 de ani, industrializarea globală a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic. Arderea cărbunelui şi a gazului metan, a dus la formarea unei cantităţi enorme de dioxid de carbon si alte gaze, mai ales după ce la sfârşitul secolului trecut, a apărut automobilul. Dezvoltarea agriculturii a determinat acumularea unor cantităţi mari de metan şi oxizi de azot in atmosferă.

1. Utilizarea si transformarea energiei

Toate prognozele arată că pentru următorii ani se menţine supremaţia combustibililor fosili în bilanţul energetic al planetei, fără să se ia în consideraţie schimbările politice, sociale si ecologice produse sau care urmează a se naşte, care vor modifica semnificativ destinul energetic al omenirii. De asemenea, majoritatea studiilor neglijează potenţialul schimbărilor tehnologice respectiv tehnologiilor mai eficiente energetic. Chiar şi în industria energetică noile tehnologii sunt mai eficiente cu peste 50% decât cele care au fost dezvoltate către sfârşitul secolului trecut.

Apariţia gazului metan a modificat structura surselor energetice, prin avantajele ambientale dar si prin abundenţa în care se găseşte. Din păcate eforturile financiare depuse, la nivelul anilor '70 ai secolului trecut, pentru punerea la punct a reactoarelor nucleare în centralele nuclearo-electrice, ca o alternativa viabila la energia combustibililor fosili, in special a petrolului, s-a dovedit prea curând de a fi condus la un eşec, astfel că realizarea unor noi centrale de acest gen a intrat intr-un ireversibil declin. Mutaţiile în ponderea diferitelor surse de energie arată totuşi un declin al petrolului şi cărbunelui, dar menţin încă supremaţia combustibililor, aşa după cum se poate vedea în tabelul numărul 1:

Tabelul nr. 1

SURSA 1970 (%) 1995 (%)

CĂRBUNE 26 23

PETROL BRUT 36 31

GAZE NATURALE 17 21

BIOMASĂ 15 13

HIDROENERGIE 5 6

NUCLEARĂ 0,3 6

GEOTERMALĂ,EOLIANĂ, SOLARĂ <0,05 0,1

Dacă toată populaţia globului ar avea acelaşi consum de energie ca prima cincime a acestuia, care include pe cei mai bogaţi locuitori ai planetei şi care consumă 66,8% din totalul energiei, cererea de energie ar creşte de 5 ori (fig 1).

În consecinţă rezervele de petrol s-ar termina în 6 ani, iar cele de cărbune în 60 de ani. Statisticile actuale arată că în SUA consumul de energie creşte cu 2% pe an. În figura 1 putem vedea , de asemenea, că aceeaşi cincime din populaţia lumii dispune de 82,7% din bunurile produse la nivel mondial, în timp ce ultima cincime, cei mai săraci consumă doar 1,4% din aceste bunuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Activitatilor Umane Asupra Atmosferei.doc

Alte informatii

Proiect prezentat in cadrul masterului Gestionarea efectelor schimbarilor climatice.