Implementarea unui Sistem de Management de Management de Mediu Conform cu ISO 14001

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2975
Mărime: 45.33KB (arhivat)
Publicat de: Elena C.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bayer Mihai
UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI FACULTATEA INGINERIA SISTEMELOR BIOTEHNICE

Extras din proiect

Implementarea unui sistem de management de management de mediu conform cu ISO 14001 : 2004

(este confirmata prin obtinerea "certificarii ISO 14001")

Protectia mediului înconjurator este un subiect cu o importanta din ce în ce mai mare. O organizatie îsi poate demonstra interesul pentru protectia mediului prin adoptarea unui sistem de management de mediu.

Politica de mediu explica angajamentul companiei de a întelege (sesiza) impactul sau asupra mediului si de a îmbunatati performan tele de mediu. Aceasta conduce la fixarea obiectivelor si tintelor prin care poate fi masurata îmbunatatirea si defineste primii pasi spre dezvoltarea unui SMM.

Fiecare optiune este voluntara. Desi ISO 14001 si EMAS nu specifica criteriile performantelorîn domeniul protectiei mediului pentru o companie, ele cer:

. conformare cu legislatia;

. existenta unei politici de mediu;

. angajament de îmbunatatire continua a calitatii mediului.

SMM = Componenta a sistemului de management general care include structura organizatorica, activitati de planificare, responsabilitatile, practicile, procedurile, procesele si resursele pentru elaborarea, implementarea, realizarea, analizarea si mentinerea politicii de mediu (definitie din SR EN ISO 14001).

Institutiile au mare nevoie sa fie constiente de amenintarile si posibilitatile pe care le genereazapresiunile legate de mediul înconjurator. În timp ce aceste institutii considera ca au alte prioritati, ele intra sub presiunea crescânda de a-si îmbunatatii performantele în domeniul protectiei mediului, presiune care vine nu numai din partea legislatiei mai stricte, dar si din partea clientilor lor.

Multe companii s-au bazat anterior pe o abordare ad hoc a problemelor de mediu. Ei au avut tendinta de a lua în considerare si de a se ocupa de probleme cum sunt: materiale chimice periculoase, protectia muncii, limitarea emisiilor si poluarii fonice. Sunt multe avantaje care se pot câstiga prin adoptarea unei abordari mai complete (integrate) pentru a rezolva toate aceste probleme.

Implementarea unui SMM va da unei organizatii un cadru de lucru prin care se poate controla si îmbunatati performanta în domeniul protectiei mediului.

Un SMM asigura unei organizatii o abordare integrata în ceea ce priveste gestionarea si supravegherea aspectelor si impacturilor asupra mediului înconjurator si respectarea reglementarilor în domeniu.

Un SMM eficient va da unei institutii posibilitatea de a-si reduce impactul asupra mediului, de a-si reduce costurile, de a-si creste eficienta si de a-si consolida reputatia.

Prin sistem de management al mediului intelegem un mod de administrare a organizatiei prin care se tin sub control aspectele de mediu (acele elemente care pot influenta mediul).

Existenta unui sistem de management de mediu este confirmat prin ansamblul normelor documentate si a dovezilor de buna practica referitoare la mediu.

Pentru a se putea confirma existenta normelor si dovezilor de buna practica referitoare la mediu (existenta sistemului de management al mediului) s-au dezvoltat ca referentiale standardele din familia ISO 14000 (din care face parte si standardul ISO 14001:2004)

ISO 14001:2004 este standardul in raport cu care se confirma existenta unui sistem de management al mediului in organizatie (se confirma aplicarea managementului mediului).

Standardul ISO 14001:2004 cuprinde cerinte referitoare la diverse procese desfasurate nn cadrul organizatiei (cum ar fi procesele de: identificarea aspectelor de mediu, evaluarea conformari, tratarea neconformitatilor referitoare la mediu etc.).

Nn urma analizei modului cum fiecare cerinta a standardului ISO 14001:2004 poate sa fie respectata de organizatie, se stabilesc o serie de reguli/norme de buna practica referitoare la mediu. Unele dintre norme se documenteaza, formand asa numita ”documentatie a sistemului de management al mediului„ , cum ar fi: procedurile documentate, instructiuni specifice etc.).

De asemenea, prin aplicarea normelor stabilite in conformitate cu cerintele standardului ISO 14001 apar dovezi de buna practica referitoare la mediu - dovezi care pot fi sub forma unor inscrisuri (dovezi scrise) sau sunt vizibile direct in spatiile unde se produc (dovezi la fata locului).

"Certificarea ISO 14001" reprezinta o confirmare existentei ca sistemul de management al mediului configurat in organizatie este conform cu standardul ISO 14001. "

„Certificarea ISO 14001" reprezinta, in fapt, o confirmare a competentei/capabilitatii managementului de a administra/gestiona aspectele referitoare la mediu (ceea ce poate influenta mediul) astfel incat este consecvent diminuat, eliminate sau tinut sub control impactul adus mediului (modificarile aduse mediului de organizatie).

Beneficiati prin colaborarea cu s.c. PREMIER MANAGEMENT s.r.l. pentru configuarea sistemului de management al mediului conform ISO 14001:2004 de:

Siguranta obtinerii "Certificatului ISO 14001" indiferent de organismul de certificare ales TUV CERT, SGS, SRAC, Moody International, SIMTEX, Bureau Veritas Certification, Det Norske Veritas (DNV), LLoyd s Register Quality Assurance etc.);

Bucuria de a rezolva problemele legate de organizarea muncii referitoare la mediu si de responsabilizare a personalului in directia obtinerii performantei de mediu;

Statutul de a fi certificat intr-un timp cat mai convenabil pentru dvs.;

Prestigiul si Placerea de a lucra cu o echipa profesionista, orientata spre identificarea celor mai bune solutii referitoare la mediu.

Principalul motiv pentru care beneficiarii apeleaza la serviciile noastre il reprezinta dorinta acestora de a creste gradul de control a activitatii generale a companiei (o mai eficienta; si eficace planificare, organizare, coordonare, control si evaluare a diverselor procese din companie). De asemenea, un important obiectiv urmarit este si "Certificarea ISO 14001", aceasta fiind o consecinta fireasca a managementului competitiv aplicat in organizatie. .

Preview document

Implementarea unui Sistem de Management de Management de Mediu Conform cu ISO 14001 - Pagina 1
Implementarea unui Sistem de Management de Management de Mediu Conform cu ISO 14001 - Pagina 2
Implementarea unui Sistem de Management de Management de Mediu Conform cu ISO 14001 - Pagina 3
Implementarea unui Sistem de Management de Management de Mediu Conform cu ISO 14001 - Pagina 4
Implementarea unui Sistem de Management de Management de Mediu Conform cu ISO 14001 - Pagina 5
Implementarea unui Sistem de Management de Management de Mediu Conform cu ISO 14001 - Pagina 6
Implementarea unui Sistem de Management de Management de Mediu Conform cu ISO 14001 - Pagina 7
Implementarea unui Sistem de Management de Management de Mediu Conform cu ISO 14001 - Pagina 8
Implementarea unui Sistem de Management de Management de Mediu Conform cu ISO 14001 - Pagina 9
Implementarea unui Sistem de Management de Management de Mediu Conform cu ISO 14001 - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Implementarea unui Sistem de Management de Management de Mediu Conform cu ISO 14001.doc

Alții au mai descărcat și

Protecția mediului - Primăria Baia Mare

I. MUNICIPIUL BAIA MARE Municipiul Baia Mare este situat în partea vestica a judetului Maramures, în depresiunea cu acelasi nume, pe cursul...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Management de mediu integrat într-o firmă Conex Sayegh

Etapa I. Pregatirea organizatiei pentru implementarea unui sistem de managemet de mediu (SMM) Descrierea organizatiei: DATE DE IDENTIFICARE A...

Implementarea Sistemelor de Management al Calității

INTRODUCERE Calitatea reprezintă ansamblul de proprietăți și caracteristici ale unui produs sau al unui serviciu care îi oferă acestuia nevoile și...

Politici de Gestionare a Deșeurilor

INTRODUCERE Salubrizarea mediului urban constituia, până în urmă cu puţin timp, o temă care se discuta doar în dezbaterile publice, odată cu...

Sisteme de management de mediu - specificații și ghid de utilizare (ISO 14001) și evaluarea performanței de mediu (ISO 14031)

1. Scurt istoric – ISO 14001 - Organizatia Internationala de standardizare a propus pentru managementul mediului inconjurator elaborarea seriei de...

Comunicare integrată de marketing Dobrogea Grup

ETAPA 1.Situatia companiei Dobrogea Grup reprezinta astazi unul din cei mai importanti producatori din domeniul morarit - panificatie din Romania,...

Plan de Afaceri - SC Service-4allcars SRL

Produsul Evoluţia pieţei auto a cunoscut în ultimii ani o puternica crestere, înregistrându-se sporiri de la an la an în ceea ce priveşte numărul...

Studiu de Caz Nuclearelectrica SA

Cap I 1.1 Descrierea institutiei Prima centrala nuclearelectrica din Romania s-a construit langa orasul Cernavoda, oras situat la 180 Km est de...

Prezentarea serviciului de transport public subteran din București

Capitolul I – Prezentarea serviciului de transport public subteran din Bucuresti 1.Denumirea organizatiei care furnizeaza serviciul In anul 1977...

Ai nevoie de altceva?