Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 12337
Mărime: 2.67MB (arhivat)
Publicat de: Daniela M.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Finica Ivanov
Lucrare de licenta prezentata in anul 2009 la Universitatea Ecologica din Bucuresti

Extras din proiect

INTRODUCERE

Prin denumirea populară de râme, înţelegem de obicei specii de oligochete care sapă galerii în pământul tuturor continentelor. Restul oligochetelor sunt viermi ce trăiesc mai ales în ape dulci. O singură specie a acestei ultime familii trăieşte în nisipul plajelor scăldate de ape marine. În apele dulci ele constituie o hrană valoroasă a multor animale,printre care şi a peştilor.

Râmele au cel mai mare rol în definirea, formarea, îmbunătăţirea structurii solului. Galeriile care le sapă în pământ permit aerisirea acestuia şi respiraţia rădăcinilor, a microfaunei alcătuite din alţi viermi şi insecte, a reacţiilor de oxidare a microorganismelor din sol, iar prin carbonatul de calciu pe care îl elimină prin fecale, la asigurarea structurii microgranulare a solului şi la neutralizarea variaţiilor de pH.

La noi în ţara a trăit până în 1976 cel mai strălucit cunoscător al sistematicii oligochetelor, profesorul Victor Pop de la universitatea din Cluj-Napoca, care pe baza unor noi criterii de structură anatomică a musculaturii şi a dispoziţiei ei, a creat cea mai modernă clasificare a acestor viermi, care este azi admisă în toată lumea.

Profesorul Victor Pop, a fost însă şi un extraordinar observator al vieţii râmelor,a acestor animale ascunse, şi era pe cale să termine o monografie a Lumbricidelor, operă care a fost finisată de colaboratorul său cel mai apropiat, fiul său, Victor V.Pop.

Darwin subliniază în 1881 rolul ramelor în structura solului şi într-o lucrare intitulată ,,Rolul râmelor în formarea pământului animal”, dezvoltă acest subiect arătând că pământul care se elimină prin anusul râmelor, este un nou pământ de cea mai bună calitate. De atunci, mulţi alţi autori au studiat imixtiunea râmelor din sol.

În general râmele nu le prea vedem, căci fug de lumină şi ies la suprafaţă mai ales noaptea pe rouă, sau după ploi, atunci când galeria lor este inundată de ape. Chiar ţăranul le întâlneşte numai după brazda plugului, unde sunt căutate de ciorile care urmează de aproape arătura. Prezenţa lor în sol este determinată în primul rând de umezeală, astfel că numărul lor poate varia de la an la an în funcţie de cantitatea medie anuală de precipitaţii.

Râmele , care locuiesc în solurile toate solurile gunoiere şi în cele mai multe straturi ale litosferei, pot oferi un instrument important de a evalua diverse transformari de mediu şi de impact. Peisajelor agricole, urbane şi habitatele industrializate au unele râme de pământ care reprezintă un indicator interesant pentru a monitoriza diferite contaminări, pentru a evalua diferite practici agricole şi diferite structuri de peisaj şi transformări. Numărul de specii, abundenţa şi biomasa poate da uşor elemente măsurabile.

Fig. 1 Lumbricus terrestris

Anelidele, şi în special râmele pot ajuta în comparaţia unor medii diferite. Taxonomia lor este relativ bine cunoscută, cel puţin în zonele temperate, în cazul în care identificarea speciilor este, în general, uşor de rezolvat. CD-ROM-ul pe bază de programe poate facilita rapid un mod de identificare a specimenelor colectate. Efortul substanţial de cercetare desfăşurat pe aceste nevertebrate a făcut ca aceste organisme din sol să devină mijlocul favorit pentru îmbunătăţirea viabilităţii din diferite medii.

În cele mai multe cazuri biomasa sau abundenţa râmelor poate oferi un instrument valoros pentru a evalua diferite efecte asupra mediului, cum ar fi operaţiuni de teren cultivat, poluarea solului, diferite amenajamente agricole, poluarea instalaţiilor industriale etc În mediile rurale diferite sisteme agricole pot fi evaluate cu ajutorul numărului şi biomasei râmelor.

Anellidele au colonizat zonele marine, cele de apă dulce şi habitatele terestre . Cea mai mare parte, aproximativ 3500 de specii de aşa-numitele râme (Oligochaeta) locuiesc în sol, inclusiv în copaci, în special în zonele umede ale pădurilor tropicale, altele trăiesc în noroiul submersibil alături de organismele de apă dulce şi marine, în cazul în care acestea reprezintă o parte substanţială a faunei bentice (Jamieson, 1988; Brinkhurst şi Jamieson, 1971).

Cea mai studiată familie, distribuită la scară largă este reprezentată de Lumbricidae, care sunt deosebit de numeroase în regiunea palearctică. Activitati agricole, cum ar fi culturile de grâu, porumb, diferite operaţiuni de teren cultivat, îngrăţăminte chimice şi de aplicare a pesticidelor au influenţat în mod dramatic aceste animale. Cea mai mare parte a speciilor, cele de talie mai mare (cele de peste 18-25 cm lungime) au fost strămutate din zonele cultivate în zonele tropice, precum şi din zonele rurale temperate sau sunt prezente doar în pădurile şi păşunile rămase necultivate. Declinul râmelor de pământ este mai mare în zonele rurale şi mai poate fi înrăutăţit, ca urmare modificărilor şi agresărilor din timpul şi după operaţiunile de pe un teren cultivat

Râma de pământ tradiţională a fost luată în considerare pentru a fi folosită în mod convenabil ca indicator de utilizare a terenului şi fertilitatea solului.

De exemplu, Tanara (1644) a declarat că prezenţa unor păsări, cum ar fi ulii, ciorile şi altele care sunt atrase de o hrană proaspătă la nivelul zero pe sol, mănâncă şi mici nevertebrate (de cele mai multe ori râme) şi astfel, oferă indicaţii despre fertilitatea solurilor agricole. Dimensiunile lor relativ mari, variind de la 1 la 80 cm sau mai mare (Pop şi Postolache, 1987), deplasarea limitată în sol şi încetinirea recolonizării sunt caracteristicile care fac ca râmele de pământ sa fie uşor de recoltat şi sortat, astfel sunt foarte atractive ca indicatori biologici.. Substanţiale în cercetare ultimii ani şi simplu Taxonomiea lor simplă şi cercetarea substanţială (cel puţin pentru speciile comune în zonele temperate), au sporit potenţialul lor ca instrumente utile (Lee, 1985; Bouché, 1996; Edwards şi Bohlen, 1996; Paoletti şi Bressan, 1996).

Scopul acestei lucrări este de a analiza importanţa organismelor din sol, în speţă Oligochetele, în formarea şi îmbunătăţirea structurii solului şi folosirea lor ca bioindicatori ai poluării solului.

Obiectivele urmărite sunt : studierea şi descrierea explicită a taxonomiei lumbricidelor, analiza acţiunii râmelor asupra proprietăţilor fizice şi chimice ale solului, stabilirea metodelor de prelevare şi recoltare de probe pentru obţinerea numărului maxim de specii într-o zonă poluată, identificarea unei metode de îmbunătăţire a calităţii solului: viermicultivarea.

CAPITOLUL I

Metodologie

Materialele existente în literatura de specialitate care să descrie foarte precis importanţa microorganismelor în ecologia solului sunt foarte puţine, majoritatea în limba engleză, iar lucrare domnului profesorul Victor Pop despre sistematica oligochetelor, a fost de mare ajutor la elaborarea acestei lucrări de specialitate.

Preview document

Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 1
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 2
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 3
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 4
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 5
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 6
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 7
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 8
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 9
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 10
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 11
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 12
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 13
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 14
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 15
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 16
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 17
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 18
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 19
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 20
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 21
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 22
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 23
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 24
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 25
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 26
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 27
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 28
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 29
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 30
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 31
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 32
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 33
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 34
Importanța Lumbricidelor în Formarea Solului - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Importanta Lumbricidelor in Formarea Solului.doc

Te-ar putea interesa și

Funcțiile biosferei - ecologie

Introducere Viaţa sub diverse forme de organizare poate exista în diferite împrejurări. Acea parte a globului pământesc (litosfera, hidrosfera şi...

Curs Pedologie

INTRODUCERE Prezentul curs, CAPITOLUL I OBIECTUL ŞI ROLUL PEDOLOGIEI ÎN AGRICULTURĂ 1.1. Obiectul şi definirea pedologiei Pedologia este...

Biosfera

I Viaţa sub diverse forme de organizare poate exista în diferite împrejurări. Acea parte a globului pământesc (litosfera, hidrosfera şi atmosfera)...

Geologie și Pedologie

CAPITOLUL I OBIECTUL DE STUDIU AL GEOLOGIEI Cuvinte cheie: geologie; cristalografie; mineralogie; pertografia; paleontologie; sedimentologie;...

Ai nevoie de altceva?