Insulele Galapagos

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 23104
Mărime: 1.16MB (arhivat)
Puncte necesare: 9
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL

Cuprins

  1. - Introducere
  2. Capitolul I. Aşezarea geografică şi evoluţia istorică a regiunii
  3. 1.1. Localizare geografică, limite, vecini
  4. 1.2. Căi de acces
  5. 1.3. Evoluţia istorică a regiunii
  6. Capitolul II. Componentele cadrului natural
  7. 2.1. Evoluţia paleografică şi alcătuirea geologică a regiunii
  8. 2.2. Particularităţile unităţilor de relief
  9. 2.3. Diferenţieri climatice
  10. 2.4. Analiza reţelei hidrografice şi a apelor subterane
  11. 2.5. Formaţiunile floristice şi faunistice specifice regiunii
  12. 2.6. Potenţialul pedologic
  13. Capitolul III. Factorii de degradare a mediului înconjurător şi a potenţialului turistic
  14. 3.1. Poluarea aerului
  15. 3.2. Poluarea apelor
  16. 3.3. Poluarea solului
  17. 3.4. Factorii de degradare ai peisajului
  18. 3.5. Problema fragmentării habitatelor datorită impactului factorului uman
  19. Capitolul IV. Strategii de dezvoltare turistică a regiunii şi conservarea biodiversităţii mediului
  20. 4.1. Turismul în Galapagos
  21. 4.2. Protecţia şi conservarea resurselor turistice
  22. 4.3. Rezervaţia naturală “Insulele Galapagos”
  23. - Concluzii
  24. - Bibliografie

Extras din proiect

INTRODUCERE

Am ales ca temă de proiect Insulele Galapagos deoarece, datorită izolării lor, s-a putut dezvolta o lume vegetală şi animală aparte. Observaţiile asupra faunei insulelor Galapagos l-au condus pe naturalistul englez Charles Darwin la cunoscuta teorie evoluţionistă.

Insulele Galapagos sunt un grup de insule în Oceanul Pacific, situate la aproximativ 1.000 km depărtare de teritoriul continental sud-american şi administrate de către statul Ecuador. Denumirea arhipelagului provine de la ţestoasele uriaşe care sunt considerate cele mai mari ţestoase terestre - cântăresc 300 kg şi pot trăi 100 de ani (cuvântul “galapagos” provine din limba spaniolă şi înseamnă ”ţestoasă”).

Oficial poartă denumirea de "Colon Arhipelago" (arhipelagul lui Columb), însă acestea sunt cunoscute ca Insulele Galapagos sau Insulele ţestoaselor. Arhipelagul este de natură vulcanică. Se mai pot vedea cratere vulcanice pe unele dintre insule, cum ar fi pe Insula Isabela.

De când Insulele Galapagos au devenit obiectiv turistic, această lume virgina este în pericol (în ultimii ani a fost modernizată infrastrustura şi s-a mai construit un aeroport). Numărul turiştilor a crescut până la 50.000 anual; ei nu respectă regulile parcului, iar urmările sunt catastrofale.

În prezent, Insulele Galapagos pot fi vizitate de turişti numai cu permisiune specială.

Proiectul cuprinde 4 capitole. În primul capitol este vorba despre aşezarea geografică şi evoluţia istorică a regiunii. Al doilea capitol cuprinde componentele cadrului natural. În al treilea capitol este vorba despre factorii de degradare a mediului înconjurător şi a potenţialului turistic. Ultimul capitol cuprinde informaţii despre dezvoltarea turistică a regiunii şi conservarea biodiversităţii mediului.

Capitolul I. Aşezarea geografică şi evoluţia istorică a regiunii

1.1. Localizare geografică, limite, vecini

Fig. 1 – Harta Insulelor Galapagos

Insulele Galapagos sunt situate la aproximativ 1.000 km depărtare de teritoriul continental al statului sud-american Ecuador. Arhipelagul este de natură vulcanică. Se mai pot vedea cratere vulcanice pe unele dintre insule, cum ar fi pe Insula Isabela. Datorită izolării, s-a putut dezvolta o lume vegetală şi animală aparte. Insulele Galapagos din Oceanul Pacific sunt unele dintre cele mai izolate insule de pe glob. Izolarea lor a dus la dezvoltarea unei game largi de animale şi plante neobişnuite şi uneori unice care au avut un impact enorm în desluşirea evoluţiei biologice. În Oceanul Pacific, la 100 km vest de ţărmul Americii de Sud, există un arhipelag unic de insule.

Numite iniţial Insulele Vrăjite, arhipelagul adăposteşte o floră şi o faună unică pe Pământ, acest ansamblu fiind numit cel mai mare laborator natural al evoluţiei speciilor. Această biodiversitate unică l-a inspirat pe naturalistul Charles Darwin să scrie Originea speciilor, o lucrare ce a transformat modul în care omenirea privea istoria şi evoluţia vieţii pe Pământ.

Arhipelagul este cunoscut azi sub denumirea de Insulele Galapagos. Acestea sunt situate la Ecuator şi sunt dispersate pe o suprafaţă de aproape 60.000 km² din Oceanul Pacific. Arhipelagul este construit din 19 insule, dintre care 13, mai mari, variază ca suprafaţă de la 4.588 km², la 14 km². Cele 6 insule mai mici au o suprafaţă cuprinsă între 1-5 km². Pe lângă insulele principale există numeroase insuliţe şi stânci.

Cea mai mare insulă din arhipelag este Insula Isabela care, cu o lungime de aproximativ 132 km, acoperă mai mult de jumătate din aria de uscat a Arhipelagului Galapagos. Muntele Azul de pe Insula Isabela este cel mai înalt punct al arhipelagului, cu o înălţime de 1.689 m. Astăzi 5 dintre insule sunt locuite, cu o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori, majoritatea cărora lucrează în industria turismului.

Insulele principale

Baltra (de Sud Seymour) Island: cunoscută şi sub numele de Sud Seymour, Baltra este o mică insulă situată în apropiere de centrul Galapagos. A fost creată de ridicare geologice. Insula este foarte aridă şi vegetaţia se compune din tufe de sare, cactus Opuntia şi copaci palo Santo.

Bartolomé (Bartholomew) Island: Bartolomé este o insuliţă vulcanică doar de pe coasta de est a Santiago Island în Insulele Galapagos. Acesta este una dintre cele "mai tinere" insule din arhipelagul Galapagos.

Darwin (Culpepper): aceasta insula este numită după Charles Darwin. Acesta are o suprafaţă de 1,1 km ² şi o altitudine maximă de 168 m.

Española (Hood) Island: Acesta are o suprafaţă de 60 de kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 206 m. Española este cea mai veche insula, la circa 3,5 milioane de ani şi mai sudic, în lanţ.

Fernandina (Narborough): Fernandina are o suprafata de 642 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 1494 m. Acesta este cel mai tânăr şi mai vestică insulă. În 13 mai 2005, un nou proces foarte eruptiv a început pe această insulă de cenuşă şi atunci când un nor de vapori de apă a crescut de la o înălţime de 7 km şi a fluxurilor de lavă coborât pantele vulcanului în drum spre mare.

Floreana: acesta are o suprafaţă de 173 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 640 m.

Genovesa (Tower): acesta are o suprafaţă de 14 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 76 m. Această insulă este formată prin marginea rămasă dintr-un crater mare, care este scufundat. Porecla ei de "insula pasăre" este justificată în mod clar.

Isabela: această insulă a fost numită în onoarea reginei Isabela. Cu o suprafaţă de 4640 kilometri pătraţi este cea mai mare insula din Galapagos. Cel mai înalt punct este de Wolf vulcan, cu o altitudine de 1707 m).

Marchena (Bindloe): numită după Fray Antonio Marchena. Are o suprafata de 130 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 343 m.

North Seymour Island: numele său a fost dat după un nobil englez numit domnul Hugh Seymour. Acesta are o suprafata de 1,9 kilometri patrati şi o altitudine maximă de 28 m.

Pinzón (Duncan): numită după ce fraţii Pinzón, căpetenii Pinta şi Nina caravele. Are o suprafaţă de 18 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 458 .

Pinta (Abingdon): Numit după Caravel Pinta. Acesta are o suprafaţă de 60 km ² şi o altitudine maximă de 777 m.

Rábida (Jervis): Are o suprafata de 4,9 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 367 m. Marea cantitate de fier conţinute în lavă, la Rábida îi dă o culoare roşie distinctiv.

San Cristóbal (Chatham): poartă numele de la Sfântul Patron al navigatorilor, numele său a fost dat după William Pitt, 1st Earl de Chatham. Acesta are o suprafaţă de 558 kilometri pătraţi şi punctul cel mai înalt sale se ridică la 730 de m.

Santa Cruz: aceasta are numele Sfintei Cruci în limba spaniolă. Acesta are o suprafaţă de 986 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 864 m.

Santa Fe (Barrington): numită după un oraş în Spania, are o suprafaţă de 24 de kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 259 m.

Santiago (San Salvador, James): numele său este echivalent cu Saint James în limba engleză; este, de asemenea cunoscut sub numele de San Salvador, după prima insula descoperit de Columb în Marea Caraibelor. Aceasta insula are o suprafata de 585 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 907 m.

Preview document

Insulele Galapagos - Pagina 1
Insulele Galapagos - Pagina 2
Insulele Galapagos - Pagina 3
Insulele Galapagos - Pagina 4
Insulele Galapagos - Pagina 5
Insulele Galapagos - Pagina 6
Insulele Galapagos - Pagina 7
Insulele Galapagos - Pagina 8
Insulele Galapagos - Pagina 9
Insulele Galapagos - Pagina 10
Insulele Galapagos - Pagina 11
Insulele Galapagos - Pagina 12
Insulele Galapagos - Pagina 13
Insulele Galapagos - Pagina 14
Insulele Galapagos - Pagina 15
Insulele Galapagos - Pagina 16
Insulele Galapagos - Pagina 17
Insulele Galapagos - Pagina 18
Insulele Galapagos - Pagina 19
Insulele Galapagos - Pagina 20
Insulele Galapagos - Pagina 21
Insulele Galapagos - Pagina 22
Insulele Galapagos - Pagina 23
Insulele Galapagos - Pagina 24
Insulele Galapagos - Pagina 25
Insulele Galapagos - Pagina 26
Insulele Galapagos - Pagina 27
Insulele Galapagos - Pagina 28
Insulele Galapagos - Pagina 29
Insulele Galapagos - Pagina 30
Insulele Galapagos - Pagina 31
Insulele Galapagos - Pagina 32
Insulele Galapagos - Pagina 33
Insulele Galapagos - Pagina 34
Insulele Galapagos - Pagina 35
Insulele Galapagos - Pagina 36
Insulele Galapagos - Pagina 37
Insulele Galapagos - Pagina 38
Insulele Galapagos - Pagina 39
Insulele Galapagos - Pagina 40
Insulele Galapagos - Pagina 41
Insulele Galapagos - Pagina 42
Insulele Galapagos - Pagina 43
Insulele Galapagos - Pagina 44
Insulele Galapagos - Pagina 45
Insulele Galapagos - Pagina 46
Insulele Galapagos - Pagina 47
Insulele Galapagos - Pagina 48
Insulele Galapagos - Pagina 49
Insulele Galapagos - Pagina 50
Insulele Galapagos - Pagina 51
Insulele Galapagos - Pagina 52
Insulele Galapagos - Pagina 53
Insulele Galapagos - Pagina 54
Insulele Galapagos - Pagina 55
Insulele Galapagos - Pagina 56
Insulele Galapagos - Pagina 57
Insulele Galapagos - Pagina 58
Insulele Galapagos - Pagina 59
Insulele Galapagos - Pagina 60
Insulele Galapagos - Pagina 61
Insulele Galapagos - Pagina 62
Insulele Galapagos - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Insulele Galapagos.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Cele mai frumoase zone turistice din America de Sud

I. Consideraţii generale America de Sud este un continent întretăiat de Ecuator şi Tropicul Capricornului, situat între 12° lat. nordică şi 56°...

America Latină Andină

1. America Latină Andină - generalităţi - America Latină este un continent întretăiat de Ecuator şi Tropicul Capricornului, situat între 120 lat....

Biodiversitatea insulelor Galapagos

Introducere Am ales această temă datorită biodiversități și origini sale care este una foarte interesantă. Colon Ahipelago (arhipelagul lui...

Insulele Galapagos

Insulele Galapagos Cap I. Date generale Arhipeleagul insulelor Vrăjite se afla la aproximativ 1000 de kilometri de coasta Americii de Sud şi...

Arhipelagul Gallapagos

*Insulele Galapagos sunt situate la aproximativ 1.000 km departare de teritoriul continental al statului sud-american Ecuador. Oficial poarta...

Insulele Galapagos

Insulele Galapagos din oceanul Pacific sunt unele dintre cele mai izolate insule de pe glob. Izolarea lor a dus la dezvoltarea unei game largi de...

Insulele Galapagos

Arhipelagul Galapagos este format din 300 insule de origine vulcanica dintre care doar 15 au o dimensiune apreciabila, cu o serie de insule...

Insulele Galapagos

Aşezate de-a lungul Ecuatorului, la o distantã de 1000 km de coasta statului Ecuador, insulele Galapagos sunt locul ideal pentru cei pasionaţi de...

Ai nevoie de altceva?