Insulele Galapagos

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Insulele Galapagos.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 63 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Ecologie, Turism

Cuprins

- Introducere
Capitolul I. Aşezarea geografică şi evoluţia istorică a regiunii
1.1. Localizare geografică, limite, vecini
1.2. Căi de acces
1.3. Evoluţia istorică a regiunii
Capitolul II. Componentele cadrului natural
2.1. Evoluţia paleografică şi alcătuirea geologică a regiunii
2.2. Particularităţile unităţilor de relief
2.3. Diferenţieri climatice
2.4. Analiza reţelei hidrografice şi a apelor subterane
2.5. Formaţiunile floristice şi faunistice specifice regiunii
2.6. Potenţialul pedologic
Capitolul III. Factorii de degradare a mediului înconjurător şi a potenţialului turistic
3.1. Poluarea aerului
3.2. Poluarea apelor
3.3. Poluarea solului
3.4. Factorii de degradare ai peisajului
3.5. Problema fragmentării habitatelor datorită impactului factorului uman
Capitolul IV. Strategii de dezvoltare turistică a regiunii şi conservarea biodiversităţii mediului
4.1. Turismul în Galapagos
4.2. Protecţia şi conservarea resurselor turistice
4.3. Rezervaţia naturală “Insulele Galapagos”
- Concluzii
- Bibliografie

Extras din document

INTRODUCERE

Am ales ca temă de proiect Insulele Galapagos deoarece, datorită izolării lor, s-a putut dezvolta o lume vegetală şi animală aparte. Observaţiile asupra faunei insulelor Galapagos l-au condus pe naturalistul englez Charles Darwin la cunoscuta teorie evoluţionistă.

Insulele Galapagos sunt un grup de insule în Oceanul Pacific, situate la aproximativ 1.000 km depărtare de teritoriul continental sud-american şi administrate de către statul Ecuador. Denumirea arhipelagului provine de la ţestoasele uriaşe care sunt considerate cele mai mari ţestoase terestre - cântăresc 300 kg şi pot trăi 100 de ani (cuvântul “galapagos” provine din limba spaniolă şi înseamnă ”ţestoasă”).

Oficial poartă denumirea de "Colon Arhipelago" (arhipelagul lui Columb), însă acestea sunt cunoscute ca Insulele Galapagos sau Insulele ţestoaselor. Arhipelagul este de natură vulcanică. Se mai pot vedea cratere vulcanice pe unele dintre insule, cum ar fi pe Insula Isabela.

De când Insulele Galapagos au devenit obiectiv turistic, această lume virgina este în pericol (în ultimii ani a fost modernizată infrastrustura şi s-a mai construit un aeroport). Numărul turiştilor a crescut până la 50.000 anual; ei nu respectă regulile parcului, iar urmările sunt catastrofale.

În prezent, Insulele Galapagos pot fi vizitate de turişti numai cu permisiune specială.

Proiectul cuprinde 4 capitole. În primul capitol este vorba despre aşezarea geografică şi evoluţia istorică a regiunii. Al doilea capitol cuprinde componentele cadrului natural. În al treilea capitol este vorba despre factorii de degradare a mediului înconjurător şi a potenţialului turistic. Ultimul capitol cuprinde informaţii despre dezvoltarea turistică a regiunii şi conservarea biodiversităţii mediului.

Capitolul I. Aşezarea geografică şi evoluţia istorică a regiunii

1.1. Localizare geografică, limite, vecini

Fig. 1 – Harta Insulelor Galapagos

Insulele Galapagos sunt situate la aproximativ 1.000 km depărtare de teritoriul continental al statului sud-american Ecuador. Arhipelagul este de natură vulcanică. Se mai pot vedea cratere vulcanice pe unele dintre insule, cum ar fi pe Insula Isabela. Datorită izolării, s-a putut dezvolta o lume vegetală şi animală aparte. Insulele Galapagos din Oceanul Pacific sunt unele dintre cele mai izolate insule de pe glob. Izolarea lor a dus la dezvoltarea unei game largi de animale şi plante neobişnuite şi uneori unice care au avut un impact enorm în desluşirea evoluţiei biologice. În Oceanul Pacific, la 100 km vest de ţărmul Americii de Sud, există un arhipelag unic de insule.

Numite iniţial Insulele Vrăjite, arhipelagul adăposteşte o floră şi o faună unică pe Pământ, acest ansamblu fiind numit cel mai mare laborator natural al evoluţiei speciilor. Această biodiversitate unică l-a inspirat pe naturalistul Charles Darwin să scrie Originea speciilor, o lucrare ce a transformat modul în care omenirea privea istoria şi evoluţia vieţii pe Pământ.

Arhipelagul este cunoscut azi sub denumirea de Insulele Galapagos. Acestea sunt situate la Ecuator şi sunt dispersate pe o suprafaţă de aproape 60.000 km² din Oceanul Pacific. Arhipelagul este construit din 19 insule, dintre care 13, mai mari, variază ca suprafaţă de la 4.588 km², la 14 km². Cele 6 insule mai mici au o suprafaţă cuprinsă între 1-5 km². Pe lângă insulele principale există numeroase insuliţe şi stânci.

Cea mai mare insulă din arhipelag este Insula Isabela care, cu o lungime de aproximativ 132 km, acoperă mai mult de jumătate din aria de uscat a Arhipelagului Galapagos. Muntele Azul de pe Insula Isabela este cel mai înalt punct al arhipelagului, cu o înălţime de 1.689 m. Astăzi 5 dintre insule sunt locuite, cu o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori, majoritatea cărora lucrează în industria turismului.

Insulele principale

Baltra (de Sud Seymour) Island: cunoscută şi sub numele de Sud Seymour, Baltra este o mică insulă situată în apropiere de centrul Galapagos. A fost creată de ridicare geologice. Insula este foarte aridă şi vegetaţia se compune din tufe de sare, cactus Opuntia şi copaci palo Santo.

Bartolomé (Bartholomew) Island: Bartolomé este o insuliţă vulcanică doar de pe coasta de est a Santiago Island în Insulele Galapagos. Acesta este una dintre cele "mai tinere" insule din arhipelagul Galapagos.

Darwin (Culpepper): aceasta insula este numită după Charles Darwin. Acesta are o suprafaţă de 1,1 km ² şi o altitudine maximă de 168 m.

Española (Hood) Island: Acesta are o suprafaţă de 60 de kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 206 m. Española este cea mai veche insula, la circa 3,5 milioane de ani şi mai sudic, în lanţ.

Fernandina (Narborough): Fernandina are o suprafata de 642 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 1494 m. Acesta este cel mai tânăr şi mai vestică insulă. În 13 mai 2005, un nou proces foarte eruptiv a început pe această insulă de cenuşă şi atunci când un nor de vapori de apă a crescut de la o înălţime de 7 km şi a fluxurilor de lavă coborât pantele vulcanului în drum spre mare.

Floreana: acesta are o suprafaţă de 173 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 640 m.

Genovesa (Tower): acesta are o suprafaţă de 14 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 76 m. Această insulă este formată prin marginea rămasă dintr-un crater mare, care este scufundat. Porecla ei de "insula pasăre" este justificată în mod clar.

Isabela: această insulă a fost numită în onoarea reginei Isabela. Cu o suprafaţă de 4640 kilometri pătraţi este cea mai mare insula din Galapagos. Cel mai înalt punct este de Wolf vulcan, cu o altitudine de 1707 m).

Marchena (Bindloe): numită după Fray Antonio Marchena. Are o suprafata de 130 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 343 m.

North Seymour Island: numele său a fost dat după un nobil englez numit domnul Hugh Seymour. Acesta are o suprafata de 1,9 kilometri patrati şi o altitudine maximă de 28 m.

Pinzón (Duncan): numită după ce fraţii Pinzón, căpetenii Pinta şi Nina caravele. Are o suprafaţă de 18 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 458 .

Pinta (Abingdon): Numit după Caravel Pinta. Acesta are o suprafaţă de 60 km ² şi o altitudine maximă de 777 m.

Rábida (Jervis): Are o suprafata de 4,9 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 367 m. Marea cantitate de fier conţinute în lavă, la Rábida îi dă o culoare roşie distinctiv.

San Cristóbal (Chatham): poartă numele de la Sfântul Patron al navigatorilor, numele său a fost dat după William Pitt, 1st Earl de Chatham. Acesta are o suprafaţă de 558 kilometri pătraţi şi punctul cel mai înalt sale se ridică la 730 de m.

Santa Cruz: aceasta are numele Sfintei Cruci în limba spaniolă. Acesta are o suprafaţă de 986 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 864 m.

Santa Fe (Barrington): numită după un oraş în Spania, are o suprafaţă de 24 de kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 259 m.

Santiago (San Salvador, James): numele său este echivalent cu Saint James în limba engleză; este, de asemenea cunoscut sub numele de San Salvador, după prima insula descoperit de Columb în Marea Caraibelor. Aceasta insula are o suprafata de 585 kilometri pătraţi şi o altitudine maximă de 907 m.

Fisiere in arhiva (1):

  • Insulele Galapagos.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL