Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4948
Mărime: 30.32KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Boboc
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Angheluta Vadineanu
Este un proiect sustinut in cadrul masterului de Ecologie Sistemica si Ecotehnie facut in cadrul Facultatii de Biologie a Universitatii Bucuresti. Am realizat proiectul cu inca doua colege si am obtinut nota 10.

Extras din proiect

1 DESCRIEREA STADIULUI ACTUAL AL CUNOASTERII ÎN DOMENIU PE PLAN NATIONAL SI INTERNATIONAL

Este unanim recunoscut faptul ca pe întreg globul, ariile protejate constituie unul dintre cele mai eficace mijloace pentru conservarea biodiversitatii . Eforturile depuse în ultimul timp, au avut ca rezultat planificarea unui sistem national de arii protejate.

Prima etapa a fost definirea termenului de parc national, în 1969, de catre Adunarea Generala IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii).

În 1978, IUCN-ul a publicat raportul “Categorii, Obiective si Criterii pentru Ariile Protejate”, raport care a propus urmatoarele 10 categorii:

1. Rezervatie Stiintifica / Rezervatie Naturala Stricta

2. Parc National

3. Monument Natural

4. Rezervatie de Conservare a Naturii / Rezervatie Naturala Gospodarita

5. Peisaj Protejat

6. Rezervatie si resurse

7. Arie naturala biotica / Rezervatie antropologica

8. Arie gestionata pentru utilizari multiple / Arie cu resurse gospodarite

9. Rezervatie a biosferei

10. Sit al Patrimoniului Mondial Natural

Acelasi titlu al unei arii protejate poate implica obiective de mangement si caracteristici foarte diferite în tari diferite. Eliminarea acestor diferente de terminologie se poate face doar utilizând sistemul IUCN de clasificare, care se bazeaza pe principalul obiectiv de management al ariei protejate.

Se folosesc astfel 6 categorii pentru ariile protejate care implica si o gradatie a interventiei umane, variind de la o interventie umana nula proprie categoriilor Ia/Ib pâna la o interventie umana de un nivel mai ridicat în cazul categoriei V. Categoria VI este singura care a fost adaugata ulterior, astfel încât din punctul de vedere al interventiei umane se intercaleaza între categoriile III si IV. Oricum, toate categoriile sunt la fel de importante si relevante pentru conservarea biodiversitatii.

Reteaua mondiala a ariilor protejate cuprinde peste 30 000 arii protejate, cu o suprafata de 133 227 km2, ceea ce reprezinta 8.8% din suprafata terestra a globului. Acest procent este mai mare daca se iau în calcul si ariile protejate marine, sau cele ce cuprind teritorii marine.

Din nefericire, se constata ca o parte a ariilor protejate exista doar pe hârtie, în realitate în zonele respective desfasurându-se activitati de braconaj, pasunat intensiv, agricultura, drumuri si asezari umane. De aceea este foarte important ca odata ce ariile au fost constituite sa se asigure si un management eficient al acestora.

Ariile Protejate sunt percepute înca de foarte multi oameni doar în sensul lor "conservationist". Foarte putin este recunoscut faptul ca zonele aflate în regim natural si seminatural constituie de fapt „suportul vietii” si implicit al dezvoltarii socio-economice. Ariile Protejate prin valoarea lor naturala si gradul redus al interventiei umane pe teritoriul lor sunt cele mai bune exemple si modele pentru sistemele ecologice naturale si seminaturale. Totodata pentru a realiza tranzitia de la actualul model de dezvoltare, la un model de dezvoltare durabila, este necesara cercetarea, cunoasterea si experimentarea teoriilor pentru implementarea conceptului de dezvoltare durabila. „Pentru a garanta dezvoltarea socio-economica durabila este absolut necesar sa se asigure conservarea unei structuri diverse si echilibrate a CN si utilizarea resurselor si serviciilor produse de acesta în limitele capacitatii de suport a componentelor sale” (Angheluta Vadineanu, 1998).

Conservarea Capitalului Natural presupune, în principal, mentinerea unui raport acceptabil între ecosistemele naturale, seminaturale si antropizate, cu mentinerea heterogenitatii în cadrul fiecarui tip de ecosisteme si asigurarea conectivitatii între aceste ecosisteme.

Astfel înfiintarea de Arii Protejate si managementul eficient al acestora e o necesitate deoarece:

- Ariile Protejate sunt exponente ale ecosistemelor naturale si seminaturale care pot fi evaluate si monitorizate, exprimând într-o anumita masura starea acestora la un moment dat. Ecosistemele naturale si seminaturale reprezinta principalele componente ale Capitalului Natural care asigura resursele si serviciile ce stau la baza dezvoltarii socio-economice.

- Ariile Protejate sunt zone în care se dezvolta cunoasterea necesara pentru asigurarea tranzitiei la un model de dezvoltare durabila.

- Ariile Protejate sunt adevarate "sali de clasa în aer liber" în care oamenii pot fi educati cu privire la rolul si necesitatea conservarii naturii si a dezvoltarii durabile.

Ca urmare a faptului ca România a aderat la Conventia pentru Diversitatea Biologica (Rio), în 1996 s-a realizat, cu asistenta financiara a Bancii Mondiale, "Strategia nationala si planul de actiune pentru conservarea diversitatii biologice si utilizarea durabila a componentelor sale în România" care planifica pe termen scurt, mediu si lung activitatile care trebuiesc întreprinse în România.

În 1995 a fost adoptata Legea Mediului nr. 137 care cuprinde prevederi legate de conservarea naturii si ariile protejate si totodata recunoaste toate ariile protejate declarate anterior prin orice lege, ordin, hotarâre, decizie.

Astfel, în prezent, Reteaua Nationala de Arii Protejate include un numar de 579 de arii protejate (între care 13 parcuri nationale) ce reprezinta 4.8% din teritoriul României (1.140.590 ha). Trei dintre acestea sunt recunoscute international ca Rezervatii ale Biosferei în cadrul Programului UNESCO - MAB, si anume: Retezat, Pietrosul Rodnei si Delta Dunarii.

De asemenea, trebuie recunoscut faptul ca majoritatea ariilor protejate din România s-au autoconservat în conditiile în care interventiile umane asupra acestora au fost în regimul trecut minime sau inexistente. Dar, la fel de bine exista nenumarate exemple în care arii protejate au fost pur si simplu distruse, cu toate ca înca mai figureaza ca existente.

Definitii:

- ARIE NATURALA PROTEJATA – Zona terestra, acvatica sau subterana cu perimetru bine stabilit si având un regim special de ocrotire sau conservare în care exista specii de plante si animale salbatice, elemente si formatiuni cu valoare stiintifica sau culturala deosebita.

- PARCURI NATIONALE – acele arii naturale protejate al caror scop este protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national si care ofera posibilitatea de vizitare. Management: mentinerea cadrului fizico-geografic în stare naturala, conservarea biodiversitatii. Administrarea: pe baza planului de management prin aplicarea regulamentelor proprii aprobate de autoritatea de mediu. Unitatile administrative existente pe teritoriul României: Parcul National Retezat, Parcul National Piatra Craiului, Parcul National Rodnei, Parcul National Calimani, Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas, Parcul National Macin, Parcul National Cozia, Parcul National Domogled-Valea Cernei si Parcul National Ceahlau.

Preview document

Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului - Pagina 1
Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului - Pagina 2
Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului - Pagina 3
Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului - Pagina 4
Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului - Pagina 5
Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului - Pagina 6
Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului - Pagina 7
Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului - Pagina 8
Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului - Pagina 9
Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului - Pagina 10
Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului - Pagina 11
Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Inventarierea Sistemelor Ecologice in Parcul National Piatra Craiului.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect de practică - Agenția Regională pentru Protecția Mediului, Pitești

1. Prezentare generală a Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Piteşti Agenţiile regionale pentru protecţia mediului au fost reorganizate...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Managementul Ariilor Protejate

INTRODUCERE România are un capital natural deosebit de divers. Acest fapt se datorează în parte condiţiilor fizico-geografice care includ munţi,...

Ai nevoie de altceva?