Lacurile de pe litoralul Mării Negre

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 11360
Mărime: 561.58KB (arhivat)
Publicat de: Elvira Grecu
Puncte necesare: 8
UNIV. “OVIDIUS” CONSTANTA FACULTATEA DE STIINTE ALE NATURII SI STIINTE AGRICOLE SPECIALIZAREA: ECOLOGIE SI PROTECTIA MEDIULUI

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Cap. 1 Lacurile de pe litoralul Marii Negre 4
  3. Cap. 2 Lacul Mangalia 5
  4. Cap. 3 Mlastina Mangalia 8
  5. Cap. 4 Mlastina Comorova 9
  6. Cap. 5 Obanele din apropierea Mangaliei 10
  7. Cap. 6 Lacul Tatlageac 11
  8. Cap. 7 Lacul Costinesti 13
  9. Cap. 8 Lacul Techirghiol 14
  10. Cap. 9 Lacul Agigea 18
  11. Cap. 10 Lacurile Siutghiol si Tabacariei 19
  12. Cap. 11 Lacurile Tasaul si Gargalic 22
  13. Cap. 12 Complexul lacustru Razim – Sinoe 25
  14. Concluzii 33
  15. Bibliografie 34

Extras din proiect

Introducere

Dobrogea, prin pozitia sa geografica, evolutia paleogeografica si recenta (pleistocen si holocen) si caracteristicile climatului actual, prezinta anumite particularitati in repartitia lacurilor si tipurilor genetice ale depresiunilor lacustre.

Aproape in exclusivitate, lacurile au o pozitie marginala in aceasta unitate geografica si fac parte din tipul genetic al limanelor fluviatile si maritime, al lagunelor maritime si lacurilor de lunca.

Prezenta litoralului Marii Negre in est, a culoarului dunarean la vest si nord, structura geologica si afectarea teritoriului Dobrogii de catre miscarie eustatice ale nivelului marin si de cele epirogenetice ale uscatului, toate acestea au condus la o anumita evolutie paleogeografica cu consecinte in formarea limanelor si lagunelor.

Daca depresiunile lacurilor dobrogene (limanele si lagunele) sunt o consecinta paleogeografica, existenta efectiva a apelor si evolutia acestor depresiuni ese in stransa legatura cu reteaua hidrografica, tarmul marii si climatul actual al regiunii.

Lacurile de pe tarmul marii (complexul Razim – Sinoe, Tasaul si Gargalic, Siutghiol si Tabacariei, Agigea, Techirghiol, Tatlageac, Mangalia), situate pe vai de rau sau in golfuri marine, sunt mai mult influentate de conditiile climatice si hidrogeologice actuale, decat de Marea Neagra in vecinatatea careia se gasesc.

Lacurile de pe Litoralul Marii Negre

In sectorul romanesc al Marii Negre intalnim doua tipuri de tarm: cu faleza si de acumulare. In general se poate trasa o limita intre aceste doua tipuri de tarm, cel cu faleza, deci de abraziune si inalt, de la Capul Midia spre sud, pana la granita cu R.P.Bulgaria, si cel de acumulare de la Capul Midia spre nord, pana la granita cu U.R.S.S. Daca in sectorul de nord nu intalnim decat tarm de acumulare, jos, format din grinduri marine (este vorba de tarmul actual nu de paleotarmul care il gasim in complexul Razim), in sectorul sudic, tarmul de abraziune inalt este insotit, in unele portiuni, de plaje marine nisipoase, iar la gura vailor dobrogene este intrerupt de perinisipuri.

In grupa lacurilor litoralului romanesc includem seria lagunelor si limanelor maritime de la bratul Sf. Gheorghe, adica de la sud de Delta Dunarii pana la granita cu R.P.Bulgaria. Deoarece caracterele morfohidrografice ale insulei Dranov, cuprinsa intre bratul Sf. Gheorghe, tarmul marin, complexul Razim si pintenul Dunavat, se apropie mai mult de cele ale Deltei Dunarii, aceasta, cu toate lacurile care le cuprinde, va fi tratata la Delta Dunarii.Dupa tipul genetic al cuvetei lacustre, in aceasta zona intalnim limane si lagune maritime. Limanele maritime de la nord la sud sunt:cele de pe tarmul nordic si vestic al complexului Razim (Calica, Siliste, Agighiol, Saratura, Cotului, Babadag, intr-o masura golful Ceamurlia), Tasaul, Gargalac, Tabacariei, Agigea, Techirghiol, Costinesti, Tatlageac si Mangalia.

In ceea ce priveste lagunele maritime, se pot diferentia doua subtipuri, si anume: lagune care ocupa zone depresionare ale uscatului, ca urmare a miscarilor epirogenetice negative si eustatice pozitive (partea nordica a Razimului propriu-zis, Golovita cu Zmeica) si lagune de extindere mai mica situate in golfuri maritime formate prin abraziune (Siutghiol, Comorova si mlastina Ezerul Mangaliei).

Dupa tipul genetic al depresiunii, care implica un bazin hidrografic extins in cazul limanelor si mai redus la lagune, dupa cantitatea de apa, mai mare sau mai mica, pe care o primeste din izvoare, dupa existenta sau inexistenta legaturii cu marea si dupa faptul ca lacurile primesc sau nu apa dulce din alt rauri prin canale sapate de om, lacurile de pe litoral (lagune sau limane) prezinta caracteristici hidrice si fizico-chimice foarte diferite de la unul la altul.

Desi conditiile climatice sunt aproximativ aceleasi pentru toata zona de desfasurare a lacurilor, totusi bilantul hidric si compozitia chimica a a pei difera de la lacul Tatlageac la Techirghiol, de la aceasta la Agigea, de la Siutghiol la Tasaul etc, pe distante care uneori nu sunt mai mari de 4-5 km.

Dintre elementele bilantului hidric, precipitatiile si evaporatia au valori destul de apropiate, iar dintre cele fizico-chimice, temperatura apei prezinta valori medii lunare foarte putin diferite. In schimb, alimnetarea subterana si gradul de mineralizare difera foarte mult, fapt care determina si biotpuri si biohidrocenoze variate de la u lac la altul.

Avand in vedere aceste particularitati consideram ca este mult mai indicat sa se faca o trecere in revista a fiecarui lac, insistandu-se numai asupra acelor elemente care le diferentiaza, deoarece cele care le sunt comune (modul cum s-au format) au fost prezentate in analiza evolutiei paleogeografice.

Lacul Mangalia

Situat langa localitatea cu acelasi nume, in apropierea de granita cu R.P.Bulgaria, este un liman maritim, la care se pastreaza cel mai bine aspectul vaii in care au invadat apele marine. Latimea mica (0.8 km maxima si 0.3 km medie) in raport cu lungimea actuala a lacului (9.5 km), aspectul sinuos cu meandre incatusate in placa calcaroasa sarmatica, versantii abrupti sunt principalele caracteristici ale acestui lac. Trebuie sa subliniem ca fata de celelalte limane – Tatlageac, Techirghiol, Agigea, Tasaul – acesta a fost putin largit prin abraziune. Aceasta diferentiere in actiunea de largire se poate pune pe seama litologiei, dar indeosebi pe forma pe care au avut-o vaile inainte de prima invazie a apelor, adica in timpul transgresiunii neolitice (histriene). Valea actuala a lacului Mangalia s-a adancit in placa sarmatica in timpul regresiunii neoeuxine pastrand toate sinuozitatile pe care le-a avut in perioada anterioara, ca urmare a unei pante a profilului longitudinal destul de mica. Probabil ca in adancirea si pastrarea acestor meandre a contribuit, pe lamga miscarea eustatica negativa (regresiunea neoeuxinica), si o ridicare lenta epirogenetica a uscatului.

Preview document

Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 1
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 2
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 3
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 4
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 5
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 6
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 7
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 8
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 9
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 10
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 11
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 12
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 13
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 14
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 15
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 16
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 17
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 18
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 19
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 20
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 21
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 22
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 23
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 24
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 25
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 26
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 27
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 28
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 29
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 30
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 31
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 32
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 33
Lacurile de pe litoralul Mării Negre - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Lacurile de pe Litoralul Marii Negre.doc

Alții au mai descărcat și

Politica de mediu în România

Tinand cont ca un mediu sanatos este esential pentru asigurarea prosperitatii şi calitatii vietii si de realitatea ca daunele si costurile produse...

Lacurile litorale românești

Scopul lucrării este de a descrie lacurile litorale de la ţărmul Mării Negre, cu exemple, precum şi precizarea importanţei şi necesitatea...

Ecologie și Protecția Mediului

INTRODUCERE Ecologia: de la ştiinţă la conştiinţă Ca în cazul multor discipline, numele şi definiţia conferite ecologiei, spun mult pentru cei...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ecologia Marii Negre

Istoricul cercetarilor in Marea Neagra Inafara de studiie facute in antichitate, studii generale de hidrobiologie, geografie, ecologie acvatica,...

Te-ar putea interesa și

Probleme actuale privind oferta turistică a stațiunilor de litoral Mamaia și Halkidiki

INTRODUCERE La sfârşitul secolului XX şi începutul celui de-al treilea mileniu, industria turismului şi a călătoriilor reprezintă, pe plan...

Amenajarea durabilă a zonei turistice în România

INTRODUCERE Numărul celor care consideră astăzi că turismul reprezintă, în primul rând, o modalitate plăcută de refacere a forței de muncă mai...

Forme ale Turismului în România

1. INTRODUCERE 1.1.TURISMUL – UN FENOMEN COMPLEX CONTEMPORAN Activitatea turistica se numara printre cele câteva fenomene ce s-au impus în epoca...

Turism Balnear pe Litoralul Marii Negre cu Privire Specială asupra Stațiunilor Eforie și Techirghiol

Pentru secolul XXI, în care abia am intrat, este acceptată ideea că economia mondială va fi dirijată de trei supra-industrii ale serviciilor:...

Monitorizarea calității mediului - Sfântul Gheorghe

Braţul Sfântul Gheorghe 1.Localizare Braţul Sfântu Gheorghe este cel mai sudic braţ al Dunării, până la vărsarea acesteia în Marea Neagră, în...

Factorii naturali de cură din turismul balnear din România

Argument Turismul balnear in România nu se adresează numai celor cu probleme medicale,ci şi celor care vor sa se relaxeze sa şi regăseasca...

Calitatea apei Mării Negre

I. Marea Neagră – Generalităţi 1. Istoric Marea Neagră este o mare din bazinul atlantic, şituată între Europa şi Aşia, care se învecinează cu...

Geoturismul în România

1. Geoturismul in Romania 1.1. Termini si definiti Termenul de Geodiversitate, care reuneste intr-o forma abreviata notiunea de “diversitate...

Ai nevoie de altceva?