Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3339
Mărime: 39.78KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Moldoveanu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Radulescu
Academia de Studii Economice din București Economia Agroalimentară și a Mediului

Cuprins

  1. 1.Realizarea unui spatiu de depozitare selectivă a deseurilor 3
  2. 2. Descrierea sursei de finantare 4
  3. 3.Identificarea si descrierea factorilor interesati 7
  4. 4.Analiza problemelor 9
  5. 5.Analiza obiectivelor 11
  6. 6.Construirea si completarea matricei logice 12

Extras din proiect

1.Realizarea unui spatiu de depozitare selectivă a deseurilor

Titlul complet al proiectului: Realizarea unui spatiu de depozitare selectivă a deseurilor municipale

Proiectul de implementare respectiv de gestionare a unei gropi de gunoi moderne, în concordantă cu legislata europeană în vigoare se bazează pe existenta unor probleme la nivelul localitătii selectionate, mai precis la nivel municipiului Râmnicu Vâlcea.

Depozitarea deseurilor este poate cea mai stringentă dintre acestea, având în vedere că la nivelul localitătii nu există decât o groapă de gunoi conventională a cărei capacitate a fost de mult depăsită. De aceea, agentii economici încearcă să găsească tot felul de „solutii ingenioase” prin care să „scape ” de deseuri, asta deoarece costul transportului în altă localitate este foarte mare.

În mod normal, gestionarea deşeurilor municipale este realizată în mod organizat, prin intermediul serviciilor proprii specializate ale primăriilor sau ale firmelor de salubritate. Proporţia populaţiei urbane deservite de servicii de salubritate a crescut de la 73% în 1998, la circa 90% în 2002-2003, pentru ca în momentul actual acest procent să ajungă la peste 95%.

Deşeurile municipale sunt gestionate în mod diferit, în funcţie de caracteristicile lor şi de cantităţile în care sunt generate.

Din totalul deşeurilor municipale, aproximativ 40% reprezintă materiale reciclabile, din care aproximativ 20% pot fi recuperate, nefiind contaminate. În urma colectării selective prin proiecte pilot, doar 2% din materiale reciclabile total generate sunt valorificate.

Restul se elimină prin depozitare, pierzându-se, astfel, mari cantităţi de materii prime secundare şi resurse energetice.

În ultimii ani, agenţii economici privaţi au demarat acţiuni susţinute de colectare a cartonului şi PET-urilor. În unele localităţi din afara oraselor principale s-au amplasat centre de colectare la care populaţia poate depune (cu sau fără remunerare) maculatură, carton, sticle, plastic.

În România, instituţiile din industria sticlei, hârtiei şi cartonului şi maselor plastice sunt autorizate şi au început să preia aceste deşeuri de la centrele de colectare în vederea reciclării şi/sau valorificării. În unele oraşe (aici fiind inclus si municipiul Râmnicu Vâlcea) s-au înfiinţat staţii pilot de compostare a deşeurilor biodegradabile.

De asemenea, un alt element extrem de important este legat de crearea de noi locuri de muncă. Astfel, implementarea proiectului va conduce la o stimulare a pietei muncii la nivelul judetului, asta pentru că atât construirea cât si gestionarea ulterioară a rampei de gunoi v-a antrena un număr ridicat de angajati.

2. Descrierea sursei de finantare

Având în vedere faptul că proiectul are în vedere gestionarea deseurilor în vederea protejării si conservării naturii, ca sursă de finantare se va utiliza Programul Operational Sectorial Mediu.

Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu) este strâns corelat cu obiectivele nationale strategice prevazute în Planul National de Dezvoltare (PND) elaborat pentru perioada 2007-2013 si Cadrul National Strategic de Referinta (CNSR), care se bazeaza pe principiile, practicile si obiectivele urmarite la nivelul Uniunii Europene.

POS Mediu este astfel conceput încât sa reprezinte baza si totodata un catalizator pentru o economie mai competitiva, un mediu mai bun si o dezvoltare regionala mai echilibrata.

POS Mediu se bazeaza pe obiectivele si prioritatile politicilor de mediu si de dezvoltare a infrastructurii ale Uniunii Europene, reflectând atât obligatiile internationale ale României, cât si interesele specifice nationale. POS Mediu continua programele de dezvoltare a infrastructurii de mediu la nivel national care au fost initiate în cadrul asistentei de pre-aderare, în particular Phare si ISPA. În plus fata de dezvoltarea infrastructurii, prin intermediul POS Mediu se urmareste stabilirea structurilor eficiente de management al serviciilor relevante din punct de vedere al protectiei mediului.

De asemenea, prioritatile POS Mediu includ interventii în domenii mai putin abordate pâna în prezent, precum eficientizarea sistemelor de încalzire urbane, prevenirea riscurilor, reconstructia ecologica sau implementarea planurilor de management Natura 2000. Obiectivul global al POS Mediu îl constituie protectia si îmbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata în România, urmarindu-se conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu.

Preview document

Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 1
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 2
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 3
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 4
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 5
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 6
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 7
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 8
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 9
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 10
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 11
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 12
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 13
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 14
Managemetul ciclului de proiect - realizarea unui spațiu de depozitare selectivă a deșeurilor municipale - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Managemetul Ciclului de Proiect - Realizarea unui Spatiu de Depozitare Selectiva a Deseurilor Municipale.docx

Alții au mai descărcat și

Amenajare groapă deșeuri Baia Sprie

Introducere În prezent deseurile reprezinta una dintre cele mai acute probleme legate de protectia mediului. Mari cantitati de deseuri sunt...

Procesarea deșeurilor ca oportunitate de afaceri

1.Generarea deseurilor  dimensiunea problemei Economia globala a lumii in care traim este pe cale sa depaseasca limita de suportabilitate a...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?