Metode Biotehnologice de Reciclare a Produselor Reziduale din Industria Berii

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Metode Biotehnologice de Reciclare a Produselor Reziduale din Industria Berii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

I. INTRODUCERE
1.1. Materii prime utilizate la fabricarea berii 4
1.2. Mijloace de poluare a mediului inconjurator 5
a). Poluarea solului cu produse reziduale 5
b). Poluarea datorata apelor uzate din industria alimentara 6
1.3. Epurarea apelor uzate 6
II.STUDIUL RECICLARII BIOTEHNOLOGICE A PRODUSELOR REZIDUALE SI A BIODEGRADARII APELOR UZATE
2.1. Schema tehnologica de fabricare a maltului 8
2.2. Schema tehnologica de fabricare a berii 9
2.3. Reciclarea produselor reziduale 9
a). Corpuri straine 9
b). Orzul de calitatea a III-a si a IV-a 10
c). Coltul de malt 11
d). Borhot de malt 11
e). Trub cald 11
f). Trub rece 12
g). Dioxid de carbon 12
h). Drojdie 12
2.4. Biodegradarea apelor uzate 13
a). Descompunerea amidonului 15
b). Descompunerea celulozei 15
c). Descompunerea lipidelor 16
d). Descompunerea proteinelor 17
BIBLIOGRAFIE 18

Extras din document

1.1.MATERII PRIME UTILIZATE PENTRU FABRICAREA BERII:

Berea este o bautura alcoolica nedistilata obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. La fabricarea berii se mai pot utiliza, in anumite proportii si cereale nemaltificate, inlocuitori de hamei, drojdie de bere si enzime industriale.

Materiile prime utilizate pentru fabricarea berii sunt:

- Orzul folosit la fabricarea maltului pentru bere trebuie sa aiba un continut ridicat in amidon si scazut in proteine. Cu cat continutul in amidon este mai mare, cu atat creste si randamentul in extract al maltului. Pentru fabricarea berii se preteaza orzul cu bob mare (cal. I si cal. II) si cu coaja subtire.

- Hameiul, datorita calitatilor sale, reprezinta o materie prima indispensabila la fabricarea berii. Din planta de hamei se foloseste numai conul de hamei care contine substante specifice substantelor amare si uleiurilor eterice.

In afara de hameiul natural, astazi se folosesc si o serie de produse obtinute din hamei dintre care se pot mentiona:

- Pulberi de hamei normale;

- Extracte de hamei: normale sau izomerizate.

- Pulberi de extracte de hamei.

- Apa este considerata materie prima deoarece influenteaza profund calitatea berii. Apa contine in medie 500 mg/l saruri, in mare parte disociate, care influenteaza duritatea si alcalinitatea apei si deci calitatea berii.

Alte materii utilizate in procesul de fabricare a berii sunt:

- Drojdia – cultura pura – utilizata pentru fermentarea mustului de bere - face parte de obicei din categoria drojdiilor de fermentatie inferioara (rase de Saccharomyces carlsbergensis) deoarece ele nu formeaza asociatii de celule, au o capacitate redusa de formare a sporilor, fermenteaza de obice rafinoza in intregime, iar temperatura normala de fermentare este mai scazuta de 5-15°C.

- Maltul este principala materie utilizata la fabricarea berii, fiind un semifabricat obtinut prin germinarea in conditii industriale, controlate a orzului sau orzoaicei si uscarea maltului verde realizat. Maltul este o sursa de substante complexe cu rol de substrat si in acelasi timp o sursa de enzime care actioneaza asupra substratului determinand formarea in procesul de fabricare a mustului de bere.

- Cereale nemaltificate, cum sunt: orz, porumb, orez. In unele tari mai conservatoare este interzisa utilizarea acestor cereale nemaltificate, insa in numeroase tari ele se folosesc mai ales datorita avantajelor economice care rezulta.

1.2. MIJLOACE DE POLUARE A MEDIULUI INCONJURATOR:

Termenul de poluare desemneaza orice activitate care prin ea insasi sau prin conscintele sale aduce modificari echilibrelor biologice, influentand negativ ecosistemele naturale si/sau artificiale cu urmari nefaste pentru activitatea economica, starea de sanatate si confortul speciei umane. Poluarea poate fi de 2 tipuri: poluare naturala si poluare artificiala.

Poluarea naturala este data de emisiile temporare sau permanente cu influente locale sau regionale. Sursele naturale principale ale poluarii sunt eruptiile vulcanice, furtunile de praf, incendiile naturale ale padurilor si altele cum ar fi gheizerele sau descompunerea unor substante organice.

Poluare artificiala a aparut odata cu dezvoltarea primelor asezari urbane, sub influenta factorului antropic. Initial, produsele poluante erau putine, de natura organica si usor degradabile de catre microorganismele mediului. Pe masura dezvoltarii industriei, a cresterii demografice si a modernizarii tehnicii, poluarea s-a extins, poluantii s-au inmultit si au aparut deseuri greu biodegradabile, ca de exemplu detergenti, pesticide de sinteza, deseuri radioactive. Cand cantitatea de poluanti depaseste capacitatea de neutralizare a mediului, ecosistemele sufera un proces de alterare si distrugere a lor, rezultand zone lipsite total de viata.

Poluarea artificiala se imparte in 3 mari categorii:

- poluare industriala :20 - 25%

- poluare casnica: 50 - 60 %

- poluare datorata mijloacelor de transport: 20 - 25 %

Industria este, la momentul actual, principalul poluant la scara mondiala. In fiecare an dezvoltarea industriei generează miliarde de tone de materiale poluante care sunt eliberate in atmosfera.

a). POLUAREA SOLULUI CU PRODUSE REZIDUUALE:

Poluarea solului este considerata ca o consecinta a unor obiceiuri neigienice sau practici necorespunzatoare, datorata indepartarii si depozitarii la intamplare a reziduurilor rezultate din activitatea omului, a deseurilor industriale sau utilizarii necorespunzatoare a unor substanţe chimice in practica agricola.

Produsul rezidual este un produs secundar rezultat in urma unui proces tehnologic. El nu reprezinta produsul finit la care se doreste a se ajunge, motiv pentru care se urmareste reciclarea lui, respectiv gasirea unor modalitati de reutilizare a lui, realizandu-se astfel o poluare a mediului in cantitati mult mai mici.

Provenienta reziduurilor industriale:

Reziduurile industriale provin din:

- desfasurarea proceselor tehnologice din intreprinderile industriale. Ele au aceeasi compozitie fizico-chimica cu materia prima, materialele prelucrate si materialele auxiliare folosite in industrie. Aceste reziduuri se impart in doua categorii:

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode Biotehnologice de Reciclare a Produselor Reziduale din Industria Berii.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “AUREL VLAICU “ DIN ARAD FACULTATEA DE INGINERIE ALIMENTARA, TURISM SI PROTECTIA MEDIULUI SPECIALIZAREA: BIOTEHNOLOGII INDUSTRIALE