Metode de Prevenire a Poluarii Mediului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Metode de Prevenire a Poluarii Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Angela Albu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

Cap I. Poluarea – concept si elemente introductive 3
Cap II. Poluarea atmosferei 5
2.1 Protectia atmosferei pe plan national 7
Cap III. Poluarea apei 8
3.1 Autopurificarea apelor 8
3.2 Protectia apelor si a ecosistemelor acvatice 9
Cap IV. Poluarea solului 10
Cap V. Planul strategic pe termen lung pentru protectia mediului 12
5.1 Interventia omului in combaterea poluarii 12
Cap.VI Protejarea mediului inconjurator – printre probleme principale a secolului XXI 13
Concluzii 14
Bibliografie 15

Extras din document

CAP I Poluarea – concept si elemente intorductive

Problematica complexă a mediului a urcat sensibil în topul actual al preocupărilor ştiinţifice, însumând un volum impresionat de idei, întrebări, controverse interdisciplinare, argumente, care au conturat necesitatea unei abordări globale.

Dezvoltarea actuala a ştiinţei şi tehnicii, a cunoaşterii, permite ca în analiza raporturilor dintre om şi natură să se evidenţieze nu numai locul real şi obiectiv al omului in natură, ci şi locul real şi obiectiv al naturii in viaţa omului şi societăţii. De la aparitia sa,omul a influentat mediul si a implicat ecosistemele,in scopul indeplinirii necesitatilor sale. O data cu cresterea populatiei, multe ecosisteme naturale s-au transformat in ecosisteme ale asezarilor umane,cu urmatoarele consecinte:

• distrugerea sau afectartea biocenozelor naturale;

• modificarea calitatii aerului,apei,solului prin diferite deseuri de origine menajera,industriala si agricola (gunoaie, detergenti, pesticide, deseuri radioactive, reziduuri industriale, etc.);

• introducerea de specii noi de plante si animale etc.

Mediul este partea integranta esentiala a oricarui proces de dezvoltare si cuprinde legaturile si interdependentele existente intre oameni si resursele naturale. Ca urmare,schimbarile prin care trece mediul nu sunt generate numai de evenimente naturale,ci si de manifestarea practica a unor modele de dezvoltare, practici si stiluri de viata.

Reciproc, orice modificare a mediului fizic,are consecinte socioeconomice importante care influenteaza calitatea vietii.

Efectele poluarii mediului, manifestate prin aparitia unor serioase probleme de sanatate si prin perturbarea echilibrului ecologic,recunoscute la nivel international prin Conferinta de la Stockholm,au condus la aparitia unei ample “miscari pentru protectia mediului” atat in tarile dezvoltate,cat si in tarile in curs de dezvoltare. Aceasta reactie a inclus participarea activa a sectorului public si a celui privat

Principala caracteristica a acestei miscari pentru protectia mediului a fost ca a generat o noua perspectiva pentru evolutia atitudinilor si a cunostintelor in acest domeniu.In cadrul unui proces evolutiv la scara mondiala,marcat de Conferinta de la Rio si Johannesborg, s-au recunoscut o serie de aspecte esentiale pentru structurarea si orientarea instrumentelor de management de mediu. Astfel multe dintre efectele generate de activitatile umane asupra mediului au o extindere globala si regionala,iar altele sunt limitate la zone geografice specifice,necesitand solutii si masuri la toate nivelurile. Un exemplu marcant il constituie productia si consumul de clorofluorcarburi,localizate in principal in tarile dezvoltate,avand drept consecinta epuizarea stratului de ozon,care protejeaza locuitorii si ecosistemele globului impotriva radiatiilor solare ultraviolete.

Problemele mediului din anii ’80 au devenit importante in principal datorita implicatiilor lor economice si sociale Exemplul cel mai elocvent este cel al emisiilor de gaze cu efect de sera. Aceste emisii genereaza schimbarile climatice,ale caror manifestari au o posibila influenta daunatoare asupra ecosistemelor si sistemelor antropice planetare. Prin cresterea temperaturilor,anumite zone ale globului pot ajunge sa se confrunte cu:reducerea posibilitatilor de alimentare cu apa; cresterea eroziunii solurilor; inundatii si ca urmare cu posibilitati mai reduse pentru productia de alimente. La randul lor,aceste efecte pot avea ca rezultate:aparitia si extinderea foametei; tulburari sociale si programe constisitoare de reabilitare a mediului, in special in tarile in curs de dezvoltare.

Cercetarile au produs noi dovezi ale severitatii crizei cu care se confrunta mediul. Cheia reusitei masurilor internationale pentru protectia mediului consta intr-o participare mai larga a comunitatii mondiale in cooperarea pe probleme tehnice si in aplicarea functionala a unor mecanisme de finantare,care sa sprijine tarile in curs de dezvoltare. Analog, cheia succesului masurilor la nivel local, depinde de participarea mai larga a cetatenilor,in special de implicarea organizatiilor neguvernamentale,care sa sprijine initiativele locale pentru protejarea mediului.

Poluarea este rezultatul activitatilor umane,mai ales din industrie, agricultura, transportul. Ea are ca efect degradarea mediului inconjurator. Poluarea modifica circuitele biogeochimice din natura,cu consecinte grave pentru intreaga planeta. Poluarea naturala -este provocata de cauze naturale:inundatii,alunecari de teren,depozite sedimentare produse de vant etc. Poluarea artificiala -apare ca efect al activitatii omului. Sursele de poluare sunt cunoscute de la poluarea aerului,apei,solului.

Din secolul al XIX-lea,civilizatia industrializata a sporit impactul omului asupra mediului,ceea ce a condus la amplificarea unor efecte secundare negative (cum ar fi disparitia unor specii de animale).

In societatea contemporana, cresterea economica se baseaza in cea mai mare parte pe resurse energetice neregenerabile si pe relatii care au ca scop profitul imediat. Din activitatile industriale rezulta reziduuri care se acumuleaza in cantitati mari,astfel in cat nu se mai reintegreaza in natura si provoaca alterarea factorilor de mediu. Dincolo de un anumit prag,aceste fenomene nu mai pot fi compensate de procesele care au loc in natura,transformarile devenind ireversibile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Prevenire a Poluarii Mediului.doc