Metode si Tehnologie de Gestionare a Deseurilor

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Metode si Tehnologie de Gestionare a Deseurilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Vlad Mariana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

Metode de tratare termica
- Incinerarea deseurilor
. prelucrarea deseurilor
. stocarea temporara, prelucrarea
. alimentarea in camere de incinerare
. incinerarea propriu- zisa
. tratarea, respective eliminarea cenusei
. tratarea si valorifiarea emisiilor
- Piroliza si gazarea deseurilor
- Coincinerarea deseurilor
- Procedee de uscare a deseurilor
- Deseuri din plastic
Reciclarea deseurilor
- Deseuri din plastic
- Deseuri de doze metalice
- Deseuri din hartie si carton
- Deseuri din sticla
- Deseuri de echipamente electrice si electronice
- Deseuri din lemn
- Deseuri din gradini si parcuri
- Deseuri biodegradabile din deseuri menajere
- Deseuri din constructi si demolari

Extras din document

Metode de tratare termica

Prin procedeele termice din cadrul tratarii deseurilor se numara incinerarea deseurilor, piroliza deseurilor, coincinerarea deseurilor si procedeul de uscare. Pe departe cel mai important procedeu termic este la ora actuala incinerarea deseurilor.

In managementul modern al deseurilor ii revine sarcina de a trata deseurile reziduale ce nu mai pot fi valorificate, astfel incat sa se ajunga a:

o inertizarea deseurilor reziduale, minimizand emisiile in aer si apa;

o distrugerea materialelor novice organice, respective concentrarea materialelor anorganice;

o reducerea masei de deseuri de depozitat, in special a volumului;

o folosirea valorii calorifice a deseurilor reziduale in vederea protejarii resurselor de energie;

o transferarea deseurilor reziduale in materii prime secundare in vederea protejarii celorlalte resurse materiale.

Punctele de mai sus sunt enumerate in functie de prioritatea lor in menagementul deseurilor. O instalatie de tratare a deseurilor reziduale optima trebuie sa indeplineasca cel putin trei puncte.

Pe langa criterile enumerate mai sus se va mai tine cont si de urmatoarele aspecte:

o siguranta functionarii;

o necesarul de investitii;

o necesarul de spatiu;

o cantitati prelucrate posibile respective viabile.

In cadrul pirolizei, deseurile organice se transforma prin intermediul descompunerii ter- mice sub retinerea aerului in produse ce pot fi valorificate energetic datorita continutului mare de energie, respective depozitate in cantitati mult mai reduse.

Coincinerarea reprezinta valorificarea energetica a anumitor tipuri de deseuri in industrie, cum ar fi de exemplu, valorificarea anvelopelor uzate sau a combustibililor alternativi in cuptoare de ciment.

Deseurile ce pot fi tratate termic sunt deseurile municipale, namolul orasenesc, deseurile de productie periculoase si nepericuloase. Insa pentru fiecare tip de deseu exista niste caracteristici tehnice bine definite.

Incienerarea deseurilor

Incinerarea se poate aplica atat deseurilor municipale colectate in amestec cat si numai fractiei de deseuri reziduale. Insa, compozitia deseurilor municipale este preponderant biodegradabila, iar aceasta impiedica incinerarea deseurilor municipale fara alti combustibili, conducand la cresterea costurilor de incinerare pe tona de deseuri muni-cipale. De aceea este indicata incinerarea deseurilor reziduale din deseurile municipale, deseurile reziduale reprezentand deseurile ramase dupa sortarea deseurilor reciclabile, resepectiv deseurile ce nu mai pot fi reciclate material.

Pe langa deseurile reziduale sau municipale. Incineratoarele pot accepta orice tipuri de deseuri. In functie de tipul deseurilor acceptate, incineratoarele sunt proiectate special. Pentru deseurile periculoase, incineratoarele trebuie sa atinga o temperature de ardere mult mai ridicata decat in cazul incinerarii deseurilor nepericuloase.

Structura de principiu si modalitatea de functionarea a unei instalatii de incinerare a deseurilor este explicate in baza catorva componente si aggregate ale instalatiei. Acestea sunt oferite de numerosi producatori, fiecare executie diferind corespunzator. Insa derularea principala a incienerarii si fluxul materialelor difera de la o instalatie la alta, iar pentru diversi producatori, numai in mica masura. O instalatie de incinerare a deseurilor consta din urmatoaerel domenii de functionare, expuse in continuare:

o prelucrarea deseurilor;

o stocarea temporara, pretratarea;

o eliminarea si tratarea cenusei reziduale;

o tratarea si valorificarea emisiilor.

Prelucrarea deseurilor

La prelucrarea deseurilor are loc mai intai o cantarire in vederea stabilirii cantitatii de desuri livrate. Anumite deseuri pot fi indepartate catre locuri de descarcare prestabilite, in functie de tipul de desen, respectiv catre o pretratare inainte de a fi incinerate. De asemenea, este necesar un control vizual pentru fiecare autovehicul cantarit. In cazul primirii unor

deseuri noi sau in cazul unor suspiciuni este indicata realizarea unor teste in laborator pentru: continut de metale grele, ph, pietre de calcinare, putere calorica, punct de aprindere, clor, sulf si altele.

Cantarirea vehiculelor se poate face mecanic sau electromecanic. Sistemele elctromecanice s-au impus deorece inlesnesc o transpunere simpla a valorilor masurate. Pentru vehiculele ce nu detin o astfel de cartela magnetice, unde sutn salvate greutatea vehicului gol, numarul de inmatriculare si datele privind destinatarul facturii.

Pentru stabilirea cantitatii de deseuri livrate de catre vehiculel ce nu detin o astfel de cartela, mai trebuie efectuata inca o cantarire dupa descarcare. In cazul vehiculelor par-ticulare care livreaza deseuri sau a vehiculelor cu containere de schimb este mereu nece-sar un al doilea procedeu de cantarire in vederea stabilirii cantitatii de deseuri livrate.

Zona de descarcare a deseurilor trebuie sa asigure posibilitatea descarcarii oricaror tipuri de masini de colectare sau transport a deseurilor. Un incinerator poate accepta diferite tipuri de deseuri pentru incinerare, de a deseuri solide la deseuri semilichide si chiar lichide. De aceea, in functie de tipurile de deseuri acceptate zona de descarcare trebuie sa prevada toate accesoriile necesare descarcarii acestor deseuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode si Tehnologie de Gestionare a Deseurilor.doc