Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 6659
Mărime: 747.88KB (arhivat)
Publicat de: Radu Murariu
Puncte necesare: 8
Universitatea Tehnică Cluj-Napoca Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului

Cuprins

  1. Introducere
  2. 1. Importanţa culturii 5
  3. 2. Importanţa alimentara 5
  4. 3. Importanţa agrofitotehnica 5
  5. 4. Particularități botanice și biologice 6
  6. 5. Proprietăți medicinale 6
  7. 6. Tehnologia de cultivare 7
  8. 7. Lucrările de îngrijire 11
  9. 8. Temperatura 12
  10. 9. Lumina 12
  11. 10. Recoltarea 12
  12. 11. Bolile verzei 12
  13. 12. Dăunătorii verzei 17
  14. Concluzii
  15. Schemă
  16. Anexe
  17. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Varza albă provine, pe linie filogenetică din varza sălbatică, originară de pe tărâmurile mediteraneene și coastele europene ale Oceanului Atlantic. Această varietate era cunoscută și eventual cultivată împreună cu altele, încă din antichitate, în Imperiul Român.

Varza albă este cunoscută în cultură, începând cu secolul al XII-lea, în Europa de Vest și secolul al XIII-lea în Europa de Est. În țara noastră, cultura acestei legume, este cunoscută începând cu secolele XIV-XV, era puțin cultivată, mai ales la mânăstiri, curțile domnești și boierești, fiind considerată o legumă de lux Un număr suficient de mare de lucrări și documente scrise,demonstrează că varza era o plantă cultivată și bine cunoscută în țările Românești.

În secolul al XIX-lea, varza albă era una dintre principalele specii legumicole cultivate țara noastră a cărei tehnologie de cultivare a fost mult îmbunătătită prin contribuția grădinarilor bulgari. În prezent, varza albă se cultivă în toate regiunile de pe glob, unde găsește condiții prielnice, practic între cele două cercuri polare. După datele statistice FAO, pe glob se cultivă circa 2 milioane hectare,cu o producție totală de peste 48 milioane tone, corespunzător unei producții medii de 24 t/ha În țara noastră, în ultimii 10 ani, a fost cultivată, în medie, o suprafață de circa 30.000 ha/an, cu o producție medie cuprinsă între 18-23 t/ha.La noi în țară, varza găsește condiții favorabile în toate zonele legumicole, cu unele diferențe pentru varza timpurie, la care se obțin recolte performante în zonele cu desprimăvărare mai timpurie.

1. Importanţa culturii verzei

Cultura verzei este una dintre cele mai importante în spectrul plantelor legumicole din ţara noastră, fapt demonstrat de marea suprafaţă cultivată (14-15% din suprafaţa totală de legume).

2. Importanța alimentară

Varza albă se cultivă pentru căpățânile sale care se consumă sub formă de salată crudă, simplă sau asortată, diferite preparate culinare, cu sau fără carne etc., precum și murată sau în diferite conserve. Deși are o valoare alimentară relativ redusă , varza se consumă, practic, în tot cursul anului, datorită conținutului sau în săruri minerale și vitamine. Produsul proaspăt de varză conține: circa 92% apă, 5-6% glucide, 1,2-1,5% proteine, 0,2 % grăsimi; săruri minerale: de calciu-46mg/100g, 31 mg/100g fosfor, de sodiu-20 mg/100g, de potasiu-24mg/100g potasiu, vitamine: C, complexul B-1. Valoarea calorică este relativ redusă(36 kcal/100).

3. Importanța agrofitotehnică

Varza este o specie care se încadrează ușor în asolamentele legumicole și se poate cultiva în diferite sisteme și tipuri de culturi, în câmp și în spații protejate; ca varza timpurie, de vară sau de toamnă; în culturi succesive, duble, asociate. Cultivarea verzei albe este relativ simplă: deși se înființează, de regulă, prin răsad, nu prezintă lucrări speciale de îngrijire. Importanța economică a culturii de varză rezultă din faptul că producțiile medii pot fi foarte mari (chiar în jur de 100 t/ha), recolta se realizează pe o lungă perioadă de timp a anului, asigurând venituri, practic, din primăvară până în toamnă. Recolta este un produs puțin perisabil în timpul transportului, păstrării temporare și valorificării. Cheltuielile la unitatea de suprafață sunt relativ reduse, unele lucrări, de la înființare până la recoltare, putând fi complet mecanizate. Tehnologiile de cultură de la noi din țară demonstrează că această cultură are totuși un caracter extensiv, având în vedere un consum de forță de muncă manual cuprins între aproximativ 600-900 ore/om/ha.

4. Particularități botanice și biologice

Varza este o plantă bienală, ierboasă, cu rădăcină și, parțial, tulpină lemnificate. Planta prezintă în pământ o rădăcină mai mult sau mai puțin pivotantă, bogat ramificată, de consistență lemnoasă (niciodată cărnoasă), ce poate ajunge până la 1,5 m adâncime.

Preview document

Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 1
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 2
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 3
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 4
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 5
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 6
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 7
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 8
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 9
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 10
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 11
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 12
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 13
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 14
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 15
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 16
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 17
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 18
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 19
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 20
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 21
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 22
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 23
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 24
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 25
Modelarea proceselor ecologice în cultura de varză - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Modelarea Proceselor Ecologice in Cultura de Varza.doc

Alții au mai descărcat și

Modelarea Proceselor Ecologice

Introducere Conceptul de model în ecologie, fără a fi astfel denumit, a fost utilizat încă de la începutul sec. XX. În 1900, Emil Racoviţă ste...

Monitoring ecologic - Lacul Griviței

1. Introducere: 1.1 Scopul alegerii lacului Grivita este determinarea si anlizarea evolutiei caracteristicilor apei, cum ar fi pH, turbiditatea,...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?