Optimizarea Colectarii Deseurilor Menajere din Municipiul Ploiesti

Imagine preview
(5/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Optimizarea Colectarii Deseurilor Menajere din Municipiul Ploiesti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 120 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

INTRODUCERE

Dezvoltarea urbanistica si industriala în ritmuri tot mai înalte si odata cu aceasta cresterea populatiei, ridicarea nivelului de civilizatie si asigurarea nevoilor de consum din ce în ce mai mari conduc la diminuarea si epuizarea surselor si rezervelor naturale de materii prime, materiale si combustibili, energie, cu consecintele penuriei pe piata mondiala.

Pe de alta parte se constata influentarea negativa a echilibrului ecologic prin care, asigurându-se si asa-zisele "deseuri" ce rezulta din toate activitatile vietii cotidiene, se accentueaza pericolul poluarii mediului ambiant.

O gestionare adecvata a deseurilor solide în zilele noastre, este foarte importanta atât la nivel national cât si international. Sunt generate volume de deseuri din ce în ce mai mari, iar în ceea ce priveste practicile traditionale de gestionare a deseurilor se observa o limitare în utilizarea acestora. Pe de o parte se observa o crestere continua a volumului de deseuri solide, iar pe de alta parte se înregistreaza o scadere a capacitatii de manevrare a acestora.

Cu toate ca deseurile solide menajere constituie doar a parte a deseurilor solide fatale, viteza cu care acestea sunt generate este în permanenta crestere.

La modul general, deseurile sunt un rezultat inevitabil al activitatilor si evolutiei umane, iar cauzele principale ale genezei lor sunt:

- biologice -rezultat al ciclurilor vitale în lumea plantelor, animalelor si a omului;

- chimice -toate reactiile chimice sunt guvernate de principiul conservarii materiei, rezultând în final un produs utilizabil dar si elemente neutilizabile. Chiar si energia pierduta prin caldura, vibratii, zgomote, produce poluare, chiar daca nu este luata în considerare ca deseu;

- tehnologice - din procesele de prelucrare si transformare a materiilor prime si materialelor;

- economice - toate produsele au o durata fizica limitata;

- comerciale - atractivitatea unor noi produse le elimina pe cele vechi, iar ambalajele joaca uneori un rol hotarâtor în reclama si marketing, devenind rapid deseuri;

- accidentale – în cadrul inevitabilelor disfunctionalitati ale sistemelor de productie si a riscurilor tehnologice si naturale majore;

- ecologice - întrucât chiar activitatile de depoluare creeaza deseuri.

Dat fiind faptul ca în asezarile omenesti se desfasoara multiple activitati, deseurile sunt de diverse sorginti:

- menajere propriu -zise din activitatea gospodareasca a omului, sau din meseriile pe care le exercita la locuinta sa, si care pot fi lichide sau solide;

- stradale urbane, normale sau salbatice, rezultat al unor deversari sau depozitari necontrolate;

- industriale de orice gen;

- comerciale în special ambalaje mari;

- din administratie, edituri, ziare, scoli, etc. în special sub forma de hârtie si cartoane;

- sanitare, spitalicesti;

- din constructii sub forma de moloz si alte detritusuri minerale;

- speciale, nocive, explozive sau radioactive;

- materiale combustibile: hârtie, cartoane, lemn, mase plastice, cauciuc, textile;

- materiale organice în general fermentabile, resturi alimentare, carne, fructe, legume, lactate, cadavre animale;

- materiale inerte: metale, sticla, ceramica, deseuri din constructii;

- materiale pulverulente, cenusi , praf industrial, zgura, moloz, azbest. [1]

Termenul de “deseuri menajere” face referinta doar la deseurile provenite din activitati casnice sau asimilabile cu acestea, colectate în amestec sau selectiv, dar si cele asimilabile cu acestea (care prezinta compozitie si proprietati similare) generate în institutii, industrie, comert, sectorul public sau administrativ.

Odata cu evolutia familiei, a cresterii populatiei si a gradului de civilizatie, resturile rezultate de la menajul propriu-zis, adica de la prepararea hranei, la care se mai adauga si o cantitate însemnata de materiale provenite de la ambalarea alimentelor, si chiar o serie de obiecte de uz casnic sau personal, deteriorate, nu mai sunt niste gunoaie de aruncat ci o adevarata resursa secundara de materii prime si materiale refolosibile. Si din literatura de specialitate curenta, reiese ideea ca lada de gunoi constiuie un bogat si inepuizabil zacamânt.

Deseul: material sau obiect care prin el însusi, fara a fi suspus unei transformari, nu mai poate fi utilizat.

Dupa destinatie, deseurile constituie doua subgrupe: recuperabile si irecuparabile (care se elimina), iar dupa origine pot fi grupate, de asemenea, în doua subgrupe: rebuturi si reziduuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Optimizarea Colectarii Deseurilor Menajere din Municipiul Ploiesti.doc

Alte informatii

Introducere ... 3 1. Legislatie ... 7 2. Scurta prezentare a municipiului Ploiesti .. 14 3. Gestionarea deseurilor . 17 4. Sursa si categorii de deseuri . 23 5. Caracteristicile deseurilor menajere .. 26 6. Colectarea si transportul deseurilor menajere din Municipiul Ploiesti 7. Situatia actuala a deseurilor menajere ... 73 8. Depozitarea si valorificarea deseurilor menajere . 92 9. Cai de reducere a deseurilor menajere .. 100 10. Impact asupra mediului si sanatatii populatiei . 103 Sugestii .. 116 Concluzii 118 Bibliografie 120