Parcuri si Rezervatii Naturale Reprezentative pe Glob

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Parcuri si Rezervatii Naturale Reprezentative pe Glob.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 35 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Slabu Cristina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Ecologie, Geografie, Turism

Cuprins

Introducere. Parcuri si rezervatii naturale. Aspecte generale (conceptul de ,,parc’’ si ,,rezervatie naturala’’, tipuri de rezervatii naturale) + Scurt istoric
Parcuri si rezervatii naturale reprezentative pe Glob (America, Europa, Africa , Asia, Australia)
Incheiere. Concluzii.

Extras din document

Experienta milenara a impactului societatii umane cu natura demonstreaza succesiunea unor erori grave, rezultate din ignorarea legitatilor ce guverneaza echilibrul ecologic al geosferei. La baza cauzelor de disparitie a unor specii animale sau vegetale se gaseste mereu actiunea omului. Dintre speciile animale si vegetale, care au populat pamîntul în epoca istorica, doar un numar infim au disparut din cauze naturale. Celelalte s-au stins sau sunt pe cale de disparitie prin eliminarea directa ori prin modificarea brutala a ecosistemului. Pantru a proteja natura au fost înfiintate parcurile si rezervatiile naturale. Parcurile nationale si rezervatiile sunt locuri unice,de pamant sau de apa dintr-o tara stabilite de catre guvern pentru a proteja ecosistemul,specii de plante si animale,cascade in lant,formatiuni geologice sau locuri istorice si arheologice.

Conceptul de parc national definit la New Delphi în 1969, prevede ca: ‑un parc national este un areal relativ restrâns, unde unul sau mai multe ecosisteme nu sunt material alterate de exploatarea si ocuparea umana, unde speciile de plante si animale, aspectele geomorfologice si habitatele sunt de un interes stiintific, educativ si recreativ deosebit sau care detine un peisaj natural de o mare frumusete; unde autoritatea cea mai competenta a tarii a luat masuri de prevenire sau eliminare a oricarei exploatari sau locuiri a întregului areal, sa întareasca efectiv respectul fata de factorii ecologici, geomorfologici sau estetici, care au determinat stabilirea lui; unde vizitatorilor le este permisa intrarea în conditii speciale pentru scopuri de cercetare, educative, culturale si recreative.

Parcurile nationale sunt amenajate si pentru recreerea publicului,oferind locuri exceptionale unde vizitatorii pot admira viata salbatica si se pot bucura de imprejurimi.in general aceste locuri protejate sunt in afara zonei de vanatoare,extragerii de gaze naturale,mineritului si a altor activitati de exploatare a resurselor.Cateva parcuri comemoreaza evenimente istorice importante ca de exemplu:Parcul National Militar Gettysburg creat in anul 1895 in Pennsylvenia in memoria razboiului civil american.

Mii de astfel de petice, mari si mici, alcatuiesc azi “stocul” de arii protejate al lumii, acele rezervatii in care ocrotim ce mai putem ocroti din biosfera planetei. Clasificarea ariilor protejate e complicata si se tot schimba, denumirile se mai inlocuiesc si ele uneori, legile tot asa, dar important e sa ramana, acolo, peticele de biosfera pazite si le sporim cat putem numarul si intinderea. Sunt multe. Sute de parcuri nationale, alte cateva sute de rezervatii stiintifice, mii de parcuri naturale si alte, cu alte denumiri. Unele se intind pe sute de mii de kilometri patrati, alteori, e vorba doar de cate o pajiste unde inca infloreste, miraculos, cine stie ce buruiana devenita rara, dupa ce, odinioara, acoperise mii de hectare. Dintre toate aceste rezervatii, e greu sa alegi cateva pe care sa le prezinti… dupa ce criteriu, oare? Toate au splendorile lor, recordurile lor, bogatiile lor; fiecare are trasaturile ei interesante, caracterul ei unic, insusirile ei care o fac vrednica de a fi protejata. Si atunci, am ales cateva – nu chiar la intamplare, dar nici dupa un criteriu foarte strict; pur si simplu, cateva care sa fie mai putin cunoscute, sau sa aiba ceva care sa uimeasca, sau sa ne faca sa vrem sa stim mai multe, sau sa inspire dorinta de ajunge acolo si de a vedea cu ochii nostri. 

Primul parc national a fost creat in 1872 in vestul Statelor Unite: Yellowstone National Park avand o suprafata de 8983kmp.De atunci tari din intreaga lume au stabilit mai mult de 4000 parcuri nationale si rezervatii. Din tundra arctica si pana la tinuturile inverzite tropicale,parcurile nationale si rezervatiile, protejeaza o mare diversitate de plante si animale atat pe uscat cat si in apa.

Dezvoltarile politice,economice si necesitatea protejarii mediului inconjurator a influentat dezvoltarea parcurilor nationale si a rezervatiilor pe toate continentele,dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Refacandu-se dupa dezastrele razboiului,liderii politici si sociali recunosc o nevoie de pastrare si restaurare a arealurilor naturale odata cu dezvoltarea economica.

Conservarea,folosirea controlata si protectia sistematica a resurselor naturale a fost intotdeauna primul motiv pentru crearea parcurilor nationale,dar cel de-al doilea Razboi Mondial limiteaza acest efort intre anii 1930 si 1940.Dar o data cu instaurarea pacii in 1945 naturalistii promoveaza conservarea mediului inconjurator si stabilirea de parcuri nationale cu mai mare intensitate.Astfel in Anglia parlamentul adopta actul:„National Parks and Contryside” in 1949 prin care 10 parcuri au fost create intre anii 1951 si 1957.Astazi aceste parcuri pastreaza numeroase tipuri de plante si animale,formatiuni geologice,locuri de recreere,comori arheologice si orase sau sate istorice.

In 1971 U.N.E.S.C.O si N.Y.Z.S.(Societatea Zoologica din New York) incurajeaza Etiopia sa creeze Parcul National Bale Mountains - un larg ecosistem muntos care protejeaza munti,paduri,mlastini, plante si 64 specii mamifere incluzand antilopa montana Nyala etc.

incepand cu 1960 un lider in creerea si protejarea parcurilor nationale si rezervatiilor a fost World Wide Fund For Nature,cunoscuta si ca World Wildlife Fund (W.W.F).Una dintre realizarile majore ale acestei fundatii a fost in 1973 cand a ajutat guvernul indian sa organizeze proiectul:-TIGRUL-,un program pentru protejarea tigrilor in habitatul lor natural.Tigrii era transportati in Asia pe piata neagra pentru organele lor folosite in medicina populara dar si din cauza defrisarilor s-a redus foarte mult habitatul acestora.

In Statele Unite un numar mare de parcuri nationale si rezervatii, incluzand arii extinse din Alaska, au fost adaugate sistemului national de parcuri in 1980. Exista foarte multe parcuri nationale si rezervatii in toata lumea,insa pe teritoriul Statelor Unite sunt cele mai multe.

Fisiere in arhiva (1):

  • Parcuri si Rezervatii Naturale Reprezentative pe Glob.ppt