Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4962
Mărime: 32.95KB (arhivat)
Publicat de: Zenobia Farcaș
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ildiko Ioan, Gabriela Tudose
In prima parte a proiectului este prezentat judetul Arad, iar in cea de-a doua am formulat cateva scenarii de gestionare a deseurilor pentru o perioada viitoare. Proiectul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Economie Agroalimentara si a Mediului.

Extras din proiect

CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALA A JUDETULUI ARAD

Judeţul Arad este situat in partea de vest a ţarii, pe cursul inferior al raului Mureş cu o suprafaţa de 775.409 ha, se desfaşoara sub forma unui vast amfiteatru ce cuprinde in limitele sale peisaje variate, in care o nota aparte o introduce activitatea antropica.

Din punct de vedere administrativ este delimitat de judeţul Bihor in nord, de judeţul Alba şi Hunedoara in est, de judeţul Timiş in partea de sud şi de frontiera de stat cu Ungaria in vest.

Limita nordica se desfaşoara in cadrul campiei joase a Crişurilor, pe un sector restrans, urmareşte apoi panta domoala a Dealurilor Vestice iar cea mai mare parte se inscrie in zona montana, respectiv Munţii Codru Moma.

In partea de est un prim sector il formeaza Munţii Bihor, urmat de o succesiune de nivele de 1000 – 800 m cu paduri şi paşuni, apoi depresiunea Halmagiu - Brad, extremitatea vestica a Munţilor Zarandului şi in sfarşit Culoarul Mureşului in aval de Zam.

In partea de sud, limita judeţului Arad se desfaşoara de-a lungul cumpenei de ape dintre Mureş şi Bega, de unde se continua apoi pe Mureş.

Limita vestica se desfaşoara in cadrul Campiei de Vest, intersectand vaile Crişului Alb, Crişului Negru şi Mureş, o succesiune de campii joase şi braţe parasite.

Suprafata judetului este prezentata in tabelul de mai jos:

km2 %

Suprafata totala 77,54 100%

suprafata agricola 51,16 65,9

paduri si alte terenuri cu vegetatie forestiera 21,2 27,34

ape si balti 1,36 1,75

alte suprafete 3,8 4,9

suprafata locuita

Sursa: Statistica teritoriala

Teren Agricol.

Suprafaţa judeţului Arad este de 775.409 ha, in cadrul judeţului Arad cea mai mare pondere din totalul suprafeţei agricole este ocupata cu soluri din clasa a III-a de calitate (32 % respectiv 165.475 ha).Terenurile din clasa I şi a II-a de calitate ocupa o suprafaţa de 162.890 ha (adica 31,5 % din totalul suprafeţei agricole a judeţului).

Paduri

Direcţia Silvica Arad administreaza pe raza judeţului o suprafaţa a fondului forestier proprietate publica a statului insumand 188.464 ha.

Exista deasemenea vegetaţie lemnoasa din afara fondului forestier (aliniamente, vegetaţie lemnoasa dealungul cursurilor de apa, paşuni impadurite, etc.), care insumeaza 28.500 ha.

Din anul 1999 au luat fiinţa Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi Cinegetic care au atribuţii de control in special pentru vegetaţia din afara fondului forestier, padurile retrocedate vechilor proprietari, instalaţiile de prelucrare primara a lemnului (gatere) cat şi verificarea lucrarilor efectuate de Direcţia Silvica (sediu ITRSC care verifica judeţul Arad este la Timişoara).Suprafaţa fondului forestier administrat de Direcţia Silvica Arad este amenajata pe ocoale silvice, unitaţi de producţie, parcele şi unitaţi amenajistice. Amenajamentele silvice, revizuite din 10 in 10 ani, prevad lucrarile ce trebuiesc efectuate in fiecare u.a. cat şi planurile decenale de taiere, (felul taierilor, lucrarile de ingrijiri, regenerari, intreţineri).

Suprafaţa judeţului Arad de 775.409 ha reprezinta 3,2 % din suprafaţa Romaniei.

Principalele cursuri de apa din judeţ:

Denumirea cursului de apa Lungimea cursului de apa (Km)

Pe teritoriul judeţului Pe teritoriul Romaniei

Mureşul 220 716

Crişul Alb 146 212

Crişul Negru 27 144

Teuz 79 100

Cigher 53 58

Resursele de apa

Este cunoscut faptul ca resursele de apa pot constitui un factor limitativ al dezvoltarii economice regionale mai ales daca sunt in mare deficit faţa de cerinţele societaţii.

Judeţul Arad, cu o suprafaţa de 7.754 km2 dispune de unele dintre cele mai importante rezerve de apa din Romania.

Cele doua rauri Mureşul şi Crişul Alb care strabat judeţul de la est la vest aduc un important aport de debite şi in acelaşi timp au construit pe parcursul ultimei ere geologice, doua mari acvifere, conurile aluvionare, cu mari rezerve de ape subterane. Acest lucru a permis dezvoltarea alimentarilor cu apa pentru populaţie şi ramurile economice, fara restricţii.

Analiza acestor resurse scoate in evidenţa urmatoarele caracteristici:

Mureşul constituie de departe raul cel mai deosebit, intrand in judeţ cu 187 m3/s debit mediu multianual, ceea ce nu pune probleme cantitative. Utilizarea lui este insa restricţionata de calitatea apelor, de capat de bazin hidrografic raul concentreaza poluanţi carte il fac utilizabil numai pentru industrie şi agricultura.

Preview document

Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 1
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 2
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 3
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 4
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 5
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 6
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 7
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 8
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 9
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 10
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 11
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 12
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 13
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 14
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 15
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 16
Plan de Gestionare a Deșeurilor din Județul Arad - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Plan de Gestionare a Deseurilor din Judetul Arad.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Prevenirea și Controlul Integrat al Poluării Privind Incinerarea Deșeurilor

Capitolul I 1. Prezentarea generala a industriei 1.1 Introducere Orice activitate umană este generatoare de deşeuri. Orice deşeu produs ca...

Analiza Comparativă a Județelor Arad și Constanța

I. ANALIZA SOCIO-ECONOMICĂ 1. DESCRIERE GENERALĂ Localizare Situat în partea de vest a ţării, de-a lungul unor importante căi de comunicaţii...

Măsurile necesare pentru reabilitarea iazului Colbu I - Borșa

Lucrarea intitulată ’’Măsurile necesare pentru reabilitarea iazului Colbu I- Borșa’’ este realizată în cadrul disciplinei Reabilitarea siturilor...

Matricea Cadru Logic

Obiective generale Obiectiv general: Asigurarea asistenţei tehnice şi financiare pentru autorităţile publice locale responsabile cu gestionarea...

Managmentul deșeurilor în județul Arad

Managementul deseurilor in municipiul Arad Deseurile sunt subsatnte rezultate in urma unor procese biologice sau tehnologice, care nu mai pot fi...

Ai nevoie de altceva?