Poluarea

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7244
Mărime: 32.76KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristina Alpopi

Cuprins

Introducere 3

Forme de poluare 3

Poluarea aerului 5

Poluanţi 5

Poluanţii principali produşi de activităţile umane cuprind: 5

Poluanţii secundari includ: 7

Poluanţii atmosferici minori includ: 7

Surse 7

1. Surse antropice 7

2. Surse naturale: 8

Factorii de emisie: 8

Calitatea aerului din interior (IAQ) 9

Efecte asupra sănătăţii 10

Efecte asupra chistului fibronic 11

Efecte asupra COPD 11

Marea ceaţă şi fum de 1952 11

Efectele asupra copiilor 12

Efecte asupra sănătăţii în zonele relativ "curate" 12

Eforturile de reducere a poluării 12

Dispozitivele de control 13

1. Particule de control 13

2. Particulate umende de epurare a gazelor 13

Contaminarea solului 14

Efecte asupra sănătăţii 15

Efecte asupra ecosistemului 15

Prevenirea poluării 17

Controlul poluării 17

Perspective 17

Gaze cu efect de seră şi încălzire globală 19

Gaze cu efect de seră în atmosferă Pământului 19

Gaze cu efect de seră pot fi eliminate din atmosferă prin diferite procese: 20

Alte efecte 21

Extras din document

Introducere

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieţii sau funcţia naturală a ecosistemelor (organismele vii şi mediul în care trăiesc). Chiar dacă uneori poluarea mediului înconjurător este un rezultat al cauzelor naturale cum ar fi erupţiile vulcanice, cea mai mare parte a substanţelor poluante provin din activităţile umane.

Există două categorii de materiale poluante (poluanţi). Poluanţii biodegradabili sunt substanţe, cum ar fi apa menajeră, care se descompun rapid în proces natural. Aceşti poluanţi devin o problemă când se acumulează mai rapid decât pot să se descompună. Poluanţii non-degradabili sunt materiale care nu se descompun sau se descompun foarte lent în mediul natural. Odată ce apare contaminarea, este dificil sau chiar imposibil să se îndepărteze aceşti poluanţi din mediu.

Compuşii nondegradabili cum ar fi Diclor-Difenil-Tricloretan (DDT), dioxine, difenili policrorurati (PCB) şi materiale radioactive pot să ajungă la nivele periculoase de acumulare şi pot să urce în lanţul trofic prin intermediul animalelor. De exemplu, moleculele compuşilor toxici pot să se depună pe suprafaţa plantelor acvatice fără să distrugă acele plante. Un peşte mic care se hrăneşte cu aceste plante acumulează o cantitate mare din aceste toxine. Un peşte mai mare sau alte animale carnivore care se hrănesc cu peşti mici pot să acumuleze o cantitate mai mare de toxine. Acest proces se numeşte bioacumulare.

În 2007,cele zece probleme nominalizate mai sus se află în Azerbaidjan, China, India, Peru, Rusia, Ucraina şi Zambia.

Forme de poluare

Principalele forme de poluare sunt enumerate mai jos, împreună cu poluanţi special relevante pentru fiecare dintre ele:

• poluarea aerului reprezinta lansarea produselor chimice şi particulelor în atmosferă. Poluarea aerului poate să afecteze regiunea superioară a atmosferei numită stratosferă. Producţia excesivă a compuşilor care conţin clor cum ar fi clorofluorocarbonaţii (CFC) (compuşi folosiţi până acum în frigidere, aparate de aer condiţionat şi în fabricarea produselor pe bază de polistiren) a epuizat stratul de ozon stratosferic, creând o gaură deasupra Antarcticii care durează mai multe săptămâni în fiecare an. Ca rezultat, expunerea la razele dăunătoare ale Soarelui a afectat viaţa acvatică şi terestră şi ameninţă sănătatea oamenilor din zonele nordice şi sudice ale planetei.

• poluarea apei, prin eliberarea de deşeuri produse şi contaminarea la suprafaţa râului în sistemele de drenaj, scurgerea în apele subterane, scurgeri de lichid, evacuarea apelor uzate duc la eutrofizare.

• contaminarea solului apare atunci când produsele chimice sunt eliberate prin deversare sau se scurg subteran. Printre cele mai semnificative contaminanţii ale solului sunt hidrocarburile, metalele grele, erbicide, pesticide şi hidrocarburi clorurate.

• contaminare radioactivă, care rezultă din secolul 20, prin activităţi în fizica atomică, cum ar fi generarea energiei nucleare şi a armelor nucleare de cercetare, producţia şi de implementarea lor.

• poluarea fonică, care cuprinde carosabilă zgomot, zgomotului, industriale de zgomot, precum şi de mare intensitate sonar.

• poluarea luminoasa , include lumina fărădelege, supra-iluminare şi iluminare astronomică prin interferenţă

• poluarea vizuală, care se referă la prezenţa liniilor aeriene de putere, panourilor de pe autostrăzi, deschise la stocarea gunoiului sau deşeurilor municipale solide.

• poluarea termică, reprezintă o schimbare a temperaturii a apei naturale, cauzată de influenţa omului, cum ar fi utilizarea de apă prin răcire ca într-o centrală electrică.

Poluarea aerului

Poluarea aerului reprezinta introducerea unor produse chimice, particule materiale sau biologice care pot dăuna sau pot produce disconfort omului sau altor organisme vii, sau pot produce daune şi mediului natural, atmosferei.

Atmosfera este un sistem complex, dinamic, de gaze naturale, care este esenţial pentru a susţine viaţa pe planeta Pământ. Stratosferic, reprezintă depleţia de ozon care cauzează poluarea aerului, recunoscută de-a lungul timpului ca o ameninţare pentru sănătatea umană, dar si pentru ecosistemele de pe Pământ.

Preview document

Poluarea - Pagina 1
Poluarea - Pagina 2
Poluarea - Pagina 3
Poluarea - Pagina 4
Poluarea - Pagina 5
Poluarea - Pagina 6
Poluarea - Pagina 7
Poluarea - Pagina 8
Poluarea - Pagina 9
Poluarea - Pagina 10
Poluarea - Pagina 11
Poluarea - Pagina 12
Poluarea - Pagina 13
Poluarea - Pagina 14
Poluarea - Pagina 15
Poluarea - Pagina 16
Poluarea - Pagina 17
Poluarea - Pagina 18
Poluarea - Pagina 19

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Poluarea Mediului și Conservarea Naturii

INTRODUCERE Poluarea nu este un fenomen recent şi nici accidental. Începuturile civilizaţiei umane sunt legate de apariţia primelor surse de...

Influenta Poluarii asupra Producatorilor Primari din Apele Curgatoare

Apa constituie izvorul primar al vieţii pe pãmânt. Toate formele de viaţã cunoscute depind de apã., aceasta participând la toate procesele...

Gestiunea Fenomenelor de Poluare Accidentala a Resurselor de Apa

MEMORIU JUSTIFICATIV Din cele mai vechi timpuri omul a încercat sa modifice mediul înconjurător pentru satisfacerea nevoilor sale vitale de hrană...

Energia Eoliana - Analiza Cost-Beneficiu

1. INTRODUCERE 1.1. Definitie Energia eoliana este energia continuta de forta vantului ce bate pe suprafata pamantului. Exploatata, ea poate fi...

Procese de Epurare Avansata Utilizate pentru Eliminarea Poluantilor Organici Persistenti din Apele Uzate

Apa este una dintre cele mai importante resurse pentru om si pentru intregul regn vegetal si animal. Ea reprezinta viata, dar si calitatea vietii....

Poluarea si Poluantii Mediului

Introducere Planeta noastra, Pamantul, s-a nascut in urma cu 4,6 miliarde de ani. Dar, pe vremea aceea, nu avea aspectul de azi: rocile, apa si...

Efectele Poluarii Aerului Asupra Mediului

Introducere Atmosfera sete unul dintre cele mai fragile subsisteme ale mediului datorita capacitatii sale limitate de a absorbi si a neutraliza...

Poluarea și Poluanții

CAPITOLUL I ~PRINCIPALELE SURSE DE POLUARE~ Învelişul gazos al Pământului reprezentat de atmosfera terestră constituie unul dintre factorii...

Ai nevoie de altceva?