Poluarea cu Deșeuri de la Microfermele de Animale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2496
Mărime: 21.40KB (arhivat)
Publicat de: Sofica Mirea
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Gheorghe
Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Biologie şi Geologie, Cluj-Napoca

Cuprins

  1. 1.Introducere
  2. 2.Motivul alegerii acestui caz
  3. 3.Caz de poluare
  4. 4.Tipuri de poluare
  5. 5.Acte normative incalcate
  6. 6. Principiile de dreptul mediului incalcate
  7. 7. Posibile cauze ce au condus spre acest caz
  8. 8. Persoanele fizice care se fac vinovate
  9. 9. Sanctiuni legale aplicabile
  10. 10. Gravitatea cazului
  11. 11. Solutia
  12. 12. Concluzie
  13. Bibliografie

Extras din proiect

1.Introducere

Mediul reprezinta totalitatea factorilor naturali si cei creati prin activitati umane care in stransa interactiune inflenteaza echilibrul ecologic si determina conditiile de viata pentru om. Este absolut necesar ca orice activitate umana sa se desfasoare in conditii optime pentru a nu fii afectata starea generala a mediului. Este o cerinta fundamentala ca fiecare element al mediului natural si artificial sa fie sanatos, curat si sa influenteze pozitiv viata, activitatea si gandirea umana.

Dreptul mediului se ocupa tocmai de aceasta problema: asigurarea ca toate activitatile sunt directionate spre interesele vitale ale omului, ale celorlalte vietuitoare si sunt examinate sub aspectul masurilor de protectie si al luptei contra poluarii.

Poluarea mediului este o actiune care rupe echilibrul ecologic sau poate chiar sa dauneze vietii si sanatatii oamenilor. Documentul international ”Regulile de la Montreal” defineste poluarea: “orice introducere de catre om in mediu, direct sau indirect a unor substante cu efecte vatamatoare de natura sa puna in pericol sanatatea omului sa prejudicieze resursele biologice, ecosistemele si proprietatea materiala...”.

Dreptul omului la un mediu sanatos este un drept universal si este firesc ca orice om sa pretinda sa traiasca intr-un mediu sanatos.

2.Motivul alegerii acestui caz

Am ales acest caz deoarece inainte de a cunoaste ceva legate de legislatia mediului sau acte normative incalcate, a fost prima data cand am fost ferm convinsa ca ceea ce se intampla este un lucru grav si poate afecta serios mediul si sanatatea noastra.

Atunci am zis:”Daca as fi inspector de mediu, acestea nu ar mai fi!”

3.Caz de poluare

Uneori mediul rural este considerat proprietatea personala a multora si fiecare considera ca are dreptul sa faca in perimetrul lui orice fel de activitati. Dar lucrurile nu stau tocmai asa deoarece odata cu titlul de proprietar fiecare isi asuma raspunderea juridica ca activitatile desfasurate pe aceasta proprietate evita poluarea, iar in caz contrar poluarea se sanctioneaza.

Cazul constatat a avut loc in anul 2009, luna august in Valea-Larga, judetul Mures. Valea-Larga este o comuna de oameni gospodari, dar exista si localnici care uneori nu tin cont de mediu. Casele sunt destul de apropiate si ingrijite iar activitatea de baza este agricultura: cultura plantelor si cresterea anumalelor. Aici apare problema deoarece pentru a creste un anumit numar de animale trebuie sa ai conditii: un spatiu mare, posibilitatea de a le asigura hrana, un loc igienic pentru crestere si un adapost, loc special pentru colectarea deseurilor astfel incat sa nu afecteze sanatatea vecinilor.

“Poluatorul” este un domn de aproximativ 55 ani, cu o proprietate cu suprafata medie, avand casa si anexele gospodaresti undeva la jumatatea strazii principale. Activitatea de baza: cresterea animalelor - intre 15 si 20 de bovine pentru lapte, dar crescute in conditii improprii si neigienice atat pentru animale cat si pentru vecini. Vacile aveau un spatiu amenajat acoperit partial astfel incat animalele nu erau protejate de conditiile nefavorabile ale vremii. De asemenea acest sector era partial betonat nu avea un sistem de igienizare corespunzator si se situa la aproximativ 2 metri de strada. Aceasta microferma nu avea un sistem de colectare, evacuare sau prelucrare a apelor reziduale, dejectiilor semilichide si a balegarului din adapost. Dejectiile solide erau depozitate undeva la marginea grajdului, iar apa impreuna cu dejectiile lichide si alte reziduri erau spalate si directionate spre santul de la marginea drumului care trebuia sa colecteze apa de ploaie. Deoarece acest canal era infundat frecvent aceste noxe deversau pe strada iar trecatorii erau nevoiti sa ocoleasca deseurile existente. Acesta este un caz grav de poluare a mediului ambiant, deoarece poluarea era multipla: poluarea solului, subsolului, apei si atmosferei.

4.Tipuri de poluare

Pe langa poluarea estetica deoarece culoarea si intreg procesul in sine era dezgustator, nici mirosul nu aducea ceva mai bun, mai ales intr-o zi calduroasa de vara cand mirosul neplacut se simtea de la zeci de metrii. Aceste deseuri provenite din activitati zootehnice sunt periculoase deoarece in urma proceselor de putrefactie si fermentatie se degaja noxe chimice (CO2, NH3, CH4, H 2S), pot difuza boli infecto-contagioase si parazitare, deoarece gunoiul de grajd contine un numar imens de microorganisme: bacterii, virusuri, microciuperci, oua si larve de paraziti cu nivel mare de patogenitate pentru oameni si animale.

Deoarece aceste deseuri erau lichide si semilichide se infiltrau foarte usor in sol, de unde cu usurinta ajung in panza freatica si de aici in paharele oamenilor deoarece inca mai are loc alimentarea cu apa din fantani. Foarte aproape de aceste noxe se cultiva si legume si este foarte probabil ca si acestea sa fie poluate si infectate prin acumularea de noxe extrase din apa din sol.

In concluzie acesta este un caz de poluare grava deoarece nu este afectat doar mediul ci poate fi pusa in pericol serios chiar si sanatatea oamenilor.

Preview document

Poluarea cu Deșeuri de la Microfermele de Animale - Pagina 1
Poluarea cu Deșeuri de la Microfermele de Animale - Pagina 2
Poluarea cu Deșeuri de la Microfermele de Animale - Pagina 3
Poluarea cu Deșeuri de la Microfermele de Animale - Pagina 4
Poluarea cu Deșeuri de la Microfermele de Animale - Pagina 5
Poluarea cu Deșeuri de la Microfermele de Animale - Pagina 6
Poluarea cu Deșeuri de la Microfermele de Animale - Pagina 7
Poluarea cu Deșeuri de la Microfermele de Animale - Pagina 8
Poluarea cu Deșeuri de la Microfermele de Animale - Pagina 9
Poluarea cu Deșeuri de la Microfermele de Animale - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Poluarea cu Deseuri de la Microfermele de Animale.doc

Alții au mai descărcat și

Clasificarea Infracțiunilor Ecologice

1. DATE GENERALE ÎN DOMENIUL DREPTULUI DE MEDIU Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 defineşte „mediul“ drept „ansamblul de condiţii şi elemente...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?