Poluarea cu Metale Grele

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Poluarea cu Metale Grele.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 34 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Ce este poluarea?

Ce înţelegem prin “metale grele”?

Oraşe poluate cu metale grele

Poluarea este procesul de alterare a mediilor de viaţă biotice şi abiotice şi a bunurilor create de om, cauzat mai ales de deşeurile provenite din activităţile umane, de origine industrială, agricolă, menajeră etc., dar şi din cauza unor fenomene naturale (erupţii vulcanice, furtuni de praf ori nisip, inundaţii etc.).

Ce intelegem prin “metale grele”?

Sunt compuşi naturali ai scoarţei terestre.

Ele nu pot fi descompuse sau distruse.

În categoria metalelor grele intră o serie de elemente chimice, cu mare toxicitate pentru organismele vii. Efectul toxic se manifestă la depăşirea unui anumit prag sub care unele (Co, Cu, Fe, Ni, Zn) pot fi chiar componente esenţiale ale unor proteine implicate în diferite căi metabolice.

Se găsesc în diferite concentraţii în sol, apă, aer, alimente de origine vegetală sau animală.

Sunt periculoase deoarece ele tind să se bioacumuleze. Bioacumularea înseamnă creşterea în timp, în organismele biologice, a concentraţiei substanţei într-o cantitate comparativă cu concentraţia substanţei în mediu.

Compuşii se acumulează în organismele vii atunci când sunt asimilaţi şi stocaţi cu o viteză mai mare decât sunt distruşi (metabolizaţi) sau eliminaţi.

Inhibă creşterea organismelor şi activitatea enzimelor, în special a celor cu S, pentru care manifestă o afinitate deosebită. Legăturile carboxilice şi aminice din proteine sunt şi ele atacate de aceste metale, care se leagă de membranele celulare, frânând procesele de transport prin pereţii celulari.

Omul contemporan are un conţinut de metale grele (ex: PB) în sânge mai mare decât în sângele omului primitiv de câteva zeci de ori. Indiferent de sursa de contaminare (alimente, aer, plante, apă), efectele toxice sunt la fel de nocive asupra sănătăţii umane şi a vieţii în general.

Aerul poate fi o sursă de contaminare, reprezentând o cale de vehiculare a metalelor şi de depunere a lor pe sol, plante (de exemplu emisia de plumb de la automobile). Contaminarea cu metale grele a aerului este rezultatul numeroaselor activităţi antropogene: combustia cărbunelui, petrolului, producţia de metale neferoase, producerea de oţel şi fier, producţia de ciment, instalaţii pentru epurarea gazelor reziduale, acumularea şi incinerarea deşeurilor etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea cu Metale Grele.ppt