Poluarea cursurilor naturale de apă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 8686
Mărime: 1.23MB (arhivat)
Publicat de: Iancu Ignat
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. ing. Neculai Dragomir
PROIECTUL A FOST PREZENTAT CA TEMA SEMESTRIALA IN CADRUL SE MINARULUI DE PROTECTIA MEDIULUI DE LA USAMVBT

Extras din proiect

CAPITOLUL I

1. APA SI POLUAREA APEI

Cu siguranta ca nu suntem obisnuiti sa ne raportam la apa, aer, foc, pamant ca la niste elemente esentiale ale existentei umane.Insa, în viata noastra, a planetei si a omului ca fiinta, incepe cu o ”picatura de apa”.

Element vital al vietii, nu numai pe Terra, ci în intregul univers, apa este o mirifica invitatie la a descoperi o particica din aceasta. Desi traim pe “Planeta Albastra”, protejarea resurselor de apa si folosirea lor rationala devine o prioritate pentru fiecare dintre noi.

Cu toate ca omul este considerat cel mai evoluat mamifer de pe pamant, nu pot totusi respira sub apa; in ciuda acestui fapt, forme de viata apar intr-o singura picatura de apa.

Corpul omenesc insusi se compune din circa 70% apa. Daca pierde o cincime din aceasta apa, omul moare. Oamenii pot supravietui cateva saptamani fara hrana, doar cateva zile, insa, fara apa.

Dezvoltarea omenirii a fost si va ramane mereu strans legata de existenta apei. Amplasarile urbane au tinut intotdeauna seama de alimentarea cu apa. Apa nu este doar un aliment, ea serveste multor religii ca drept simbol al puritatii.

1.1. Poluarea apei

Poluarea este definita ca acea schimbare a compozitiei apei care o face daunatoare pentru sanatatea oamenilor, si duce la deteriorarea florei si faunei din mediul acvatic. 80% din poluarile marine provin de pe uscat, pe calea fluviilor, deversarilor de pe coasta sau din atmosfera.

Principalele forme de poluare a ape in functie de sursele si natura lor sunt:

a) poluarea organica-sursa de poluare o reprezinta deversarile menajere din marile orase si o serie de industrii precum cea a celulozei si hartiei sau cea agro-alimentara.

Manifestari: deversari de apa-materialele organice sunt consumate sau degradate de catre bacterii.In general materiile organice constituie un mediu favorabil de inmultire a bacteriilor si in consecinta are loc un consum mare de oxigen care determina moartea prin asfixierea pestilor.

b) poluarea toxica-sursa de poluare: sursele industriale, industria chimica, extractiva si de prelucrarea metalelor.

Una din problemele importante ale acestei forme de poluare o reprezinta masurarea toxicitatii produselor.

c) poluarea bacteriana-afecteaza apa potabila. Pentru protejarea ei sunt prevazute in jurul puturilor de captare a apei potabile, perimetre de protectie;ozonaria constituie cea mai buna solutie, dar este foarte costisitoare.

d) poluarea termica-o mare parte a apelor folosite in industrie sunt ape de racire care apoi se evacueaza in atmosfera in stare calda. Ca atare aceasta va degaja caldura si are ca scop urmatoarele:

- o influenta directa asupra unor specii vegetale si animale

- o activitate bacteriana mai intensa, astfel un consum mare de oxigen (in perioadele foarte calde se observ pesti pe mal asfixiati)

e) poluare chimica

- surse de poluare a apei sunt: „ploile acide”, ingrasamintele chimice sau organice, petrolul, diferite substante chimice deversate de inteprinderi industriale.

Ploile acide duc la acidifierea apei, cu moartea organismelor acvatice, fenomen ce a primit denumirea de „moartea lacurilor”.

Azotatii folositi ca ingrasaminte, spalati de apa de ploaie si dusi in apa potabila produc tulburari nervoase si anemi grave, indeosebi la copii (cianoza infantila), prin transformarea in azotati care blocheaza hemoglobina in sange.Diferite substante chimice sau organice produc inmultirea exagerata a algelor, numita „inflorirea apelor”. Acest proces duce la scaderea cantitatii de oxigen din apa (prin consumarea acestuia in procesul de descompunere a algelor), la moartea animalelor acvatice, la inmultirea unor bacterii ce produc hidrogen sulfurat.

Poluarea apei cu petrol se face mai ales in urma accidentelor petrolierelor, a curatirii acestora, dar si cu petrol din sonde.

f) poluarea biologica

- prin intermediul apei potabile de irigarii din bazinele de inot, se face cu germenii ce produc febra tifoida, holera, dizentera cu chisti de protozoare.

O problema importanta in legatura cu folosirea apelor o constituie lupta impotriva poluarii lor.

Utilizarea apei nu trebuie privita doar sub aspect cantitativ;ea este inseparabil legata si de cel calitativ.Nici populatia si nici economia nu pot intrebuinta apele de calitate necorespunzatoare. De aceea, o problema importanta pe plan mondial, la ordinea zilei, este lupta impotriva poluarii apelor.

Poluarea apelor curgatoare afecteaza canalele, fluviile si raurile pe cursul lor pana la revarsarea in mari. Ea poate contamina si suprafete intinse de apa,cum sunt iazurile sau lacurile artificiale.

Poluarea apei curgatoare este de obicei invizibila deoarece agentii poluanti se dizolva in apa.Oricum,exista si exceptii cum ar fi detergentii care produc spuma,sau titeiul si reziduurile netratate care plutesc la suprafata.Toti agentii poluanti pot fi detectati in laboratoare prin teste biochimice standarizate.Din aceste teste rezulta un nivel care determina gradul de

extindere al poluarii si cel de puritate relativa a apei.

Se poate monotoriza si efectul pe care-l are poluarea asupra plantelor si animalelor si aceasta este o alta metoda prin care oamenii de stiinta pot determina nivelul de poluare.

Exista putini poluanti naturali.Solul contine anumiti fertilizatori,cum ar fi nitratii care in timpul aratului pasunilor sau in decursul iernilor pot iesi la suprafata.In sol se mai gaseste si aluminiul care poate ajunge in apele curgatoare prin diferite reactii chimice.In timpul inundatiilor luncilor,in apa poate patrunde magneziul care provoaca dezastre in randul pestilor.Insa aceste scurgeri naturale sau semi-naturale de poluanti sunt insignificante in comparatie cu cele produse de om.

Preview document

Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 1
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 2
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 3
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 4
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 5
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 6
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 7
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 8
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 9
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 10
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 11
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 12
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 13
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 14
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 15
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 16
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 17
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 18
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 19
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 20
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 21
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 22
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 23
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 24
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 25
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 26
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 27
Poluarea cursurilor naturale de apă - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Poluarea Cursurilor Naturale de Apa.doc

Alții au mai descărcat și

Calitatea aerului și a apei în așezările urbane

1.1 ASEZARILE UMANE – generalitati În decursul devenirii sale istorice omul si-a creat un mediu artificial, pentru a se feri de o natura când...

Calitatea Apei Potabile

LABORATOR DE DETERMINÃRI FIZICO-CHIMICE 42 Argument ,,Apei i-a fost datã puterea magicã de a deveni seva vietii pe Pãmânt!” Leonardo Apa este...

Poluarea Apelor cu Produse Petroliere

ARGUMENT Apa este un factor indispensabil vieţii. De aceea, în jurul surselor de apă s-a dezvoltat o diversitate de biocenoze şi chiar civilzaţia...

Poluarea

I. Poluarea aerului Contaminarea umană a atmosferei Pământului poate lua multe forme şi a existat de când oamenii au început să utilizeze focul...

Degradarea mediului înconjurător

1. Ca urmare a acţiunilor omului, uneori necontrolate şi nechibzuite, alteori fireşti, impuse de necesitatea dezvoltării economice şi sociale,...

Poluarea apei în București

APA.... SURSĂ A VIEŢI « Cineva a-nveninat fântânile omului. Fără să ştiu mi-am muiat şi eu mâinile în apele lor. Şi-acuma strig : O, nu mai...

O resursă prețioasă - apa

Introducere Apa este esenţială supravieţuirii tuturor formelor cunoscute de viaţă, datorită largii răspândiri şi calităţilor deosebite pe care le...

Indicatori Fizici și Regimul de Mineralizare al Apelor Meteorice

Introducere Gestionarea durabilă a apei este o activitate la care trebuie să participe întreaga societate şi acest lucru trebuie făcut conştient....

Te-ar putea interesa și

Gradiștea - monografie

Introducere Cercetarea geografiei locurilor natale ar trebui să fie o adevărată datorie de onoare acelora care îmbăţişează cu pasiune această...

Impactul activităților antropice din zona Motru-Cariera Lupoaia asupra solului

Introducere În accepţiunea politică, ocrotirea naturii, ca şi protecţia mediului înconjurător considerat în ansamblul său, a devenit o condiţie...

Economia verde, o șansă pentru viitor

Capitolul 1 Politica regională a Uniunii Europene Deşi este formată din state membre, Uniunea Europeană acordă o atenţie deosebită celor 268 de...

Studii Privind Procedee și Instalații pentru Epurarea Apelor Uzate Menajere

CAP.I. INTRODUCERE I.1 Poluarea mediului înconjurător Definită mai pe larg, poluarea reprezintă modificarea componentelor naturale ale mediului...

Strategia de dezvoltare durabilă a orașului Brașov

1.1 Scurt isoric Brasovul in evul mediu. Brasovul este atestat documentar in anul 1234 in Catalogul Ninivensis cu numele de Corona. In a doua...

Poluarea Aerului

1 Poluarea aerului - Surse de poluare Poluarea aerului constă în schimbarea compoziţiei sub aspectul proporţiei dintre constituenţii săi şi/sau...

Planul de acțiune pentru protecția mediului

Introducere Capitolul 1. Planificarea strategică de mediu 1.1 Cadrul legislativ în domeniul protecţiei mediului 1.2 Starea mediului în România...

Spațiul rural și dezvoltare rurală durabilă

Capitolul 1 SPAŢIUL RURAL ŞI DEZVOLTAREA RURALĂ DURABILĂ 1.1. Spaţiul rural: concept, noţiune, definiţie Termenul de spaţiu rural a fost şi este...

Ai nevoie de altceva?