Poluarea Mediului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Poluarea Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dana Perniu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

1. Argument 2
2. Bazele stiintifice ale ecologiei si protectiei mediului 3
3. Concepte fundamentale ale ecologiei moderne 4-5
4. Calitatea mediului ambient 6-7
4.1 Poluarea atmosferei 8-9
4.2 Poluarea si degradarea solului 10-11
4.3 Poluarea apelor 12-13
5.Concluzii 14
6.Bibliografie selectiva 15

Extras din document

CAPITOLUL 1

ARGUMENT

De ce un subiect de ecologie- Este important- Este necesar?

Situatia actuala in intreaga lume arata ca la capitolul mediu stam nu tocmai bine. Rezultante alarmante apar din fiecare colt de lume. Ne dam seama astfel ca nu mai putem trai dupa conceptia izolarii: eu sunt aici, tu esti acolo. Fiecare afecteaza prin actiunile lui mediul inconjurator, pe ceilalti din jur. Acest aspect se observa cu atat mai bine la nivel mondial.

Poate ca apare intrebarea de ce ecologia. Este atat de mult nevoie sa ne ocupam o parte din timpul si gandurile noastre si cu acest aspect in aceste timpuri atat de grele privind siguranta zilei de maine- Parerea nostra, impartasita de altfel de multi oameni, este ca noi avem nevoie de o natura curata pentru o crestere armonioasa atat la nivel fizic cat si la nivel psihic si spiritual. Este necesar sa privim toate aspectele vietii cu care interactionam ca un tot unitar. Daca neglijam o parte din acest tot, efectele negative nu vor intarzia sa apara.

CAPITOLUL 2

BAZELE SIINTIFICE ALE ECOLOGIEI SI PROTECTIEI

MEDIULUI

Scurt istoric al dezvoltării ecologiei ca ştiinţă:

Ecologia a luat naştere in a doua jumătate a secolului XIX ca urmare a unor necesitaţi economice ale societaţii umane. In acestă perioadă industria şi agricultura s-au dezvoltat vertiginos atrăgand după sine apariţia unor probleme majore legate de mediu. Astfel, exploatarea neraţională a resurselor naturale, defrişarea pădurilor in avantajul creşterii suprafeţelor agricole, creşterea demografică a populaţiei umane şi dezvoltarea intensivă a industriei, au dus la modificarea substanţială a climei şi solului.

In acest context a apărut necesitatea soluţionării problemelor legate de ameliorarea solurilor degradate, s-a impus nevoia studierii relaţiilor dintre plante şi sol, precum şi a multiplelor probleme legate de protejarea mediului înconjurător în vederea menţinerii sănătaţii omului şi asigurării vieţii peTerra.

Termenul de „ecologie” a fost definit pentru prima data in anul 1866de către zoologul german Ernst Haeckel drept „domeniul investigării şi cunoaşterii tuturor relaţiilor animalelor cu mediul lor anorganic şi organic deviaţă”. Pornind de la originea sa, se poate spune ca ecologia eststiinţa despre gospodărirea naturii.

CAPITOLUL 3

CONCEPTE FUNDAMENTALE ALE ECOLOGIEI MODERNE

Conceptul de ecosistem

Sensul acestui cuvânt derivă din componentele sale: oikos, din

greceşte cu înţelesul de sat sau casă şi systema, din latineşte cu sensul de

ansamblu de elemente.

Prin ecosistem înţelegem unitatea elementară a biosferei formată

dintr-un biotop, ocupat de o biocenoză. Un ecosistem cuprinde întreaga

materie vie dintr-un spaţiu finit, deci toate animalele, plantele,

microorganisme (ciuperci, bacterii şi virusuri), împreună cu toată substanţa organică moartă existentă în acel teritoriu Ecosistemul se

caracterizează printr-o organizare specifică, fiind alcătuit din două structuri funcţionale: structura de biotop (mediul neviu sau componenta abiotică) şi structura de biocenoză (mediul viu sau componenta biotică).

Ecosistemul este un sistem complex format din vieţuitoare şi mediul lor de viaţă fizico-chimic. Vieţuitoarele, reprezentate de ansamblul de organisme vegetale şi animale care trăiesc pe un teritoriu determinat, alcătuiesc biocenoza. Condiţiile de mediu incluzând spaţiul în care trăiesc aceste vieţuitoare cu factorii de mediu fizici şi chimici (lumina, temperatura, umiditatea, sărurile minerale, etc.), care influenţează viaţa acestora, constituie biotopul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Mediului.doc