Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4442
Mărime: 20.55KB (arhivat)
Publicat de: Eftimie Molnar
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MANAGEMENT - ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

Cuprins

  1. 1. Conceptul de spaţiu urban
  2. 2. Prezentarea oraşului Călăraşi
  3. 3. Procesul de urbanizarea
  4. 4.Situaţia spatiilor verzi şi de agrement din Călăraşi
  5. 5.Presiunea umană asupra spaţiului urban în Călăraşi
  6. Concluzii
  7. Bibliografie

Extras din proiect

1.Conceptul de spaţiu urban

Spaţiul urban, în general, este dificil de definit.O definiţie largă a spaţiului urban este : “Spaţiul urban este conceput ca o entitate care, împreuna cu spaţiul rural, compune spaţiul geografic naţional, caracterizându-se printr-o mare densitate a populaţiei şi a construcţiilor, o poziţie aparte în procesul schimburilor de valori, cu funcţii de concentrare, transformare şi redistribuire a bunurilor spirituale şi materiale, cu un mediu ambiental puternic antropizat”.

Majoritatea oraşelor au o problemă comună, aceasta se referă la traficul intens, nivelul zgomotului crescut, colectarea deşeurilor se realizează necorespunzător, probleme legate de calitatea aerului, a solului şi a apei .

Spaţiul reprezintă un sistem structural datorită relaţiilor dintre fiecare element care permite cunoaţterea lor în profunditate şi mai ales definirea lor care pot fi abstracte sau concrete prin relaţiile interne dintre fiecare element ce construieşte structura sa sinergică. Structura fiecărui element fundamental al spaţiului supus funcţiilor spaţiale devine parte ireversibilă a unui sistem prin interdependenţa şi evidenţierea fiecărui element propriu – un sistem ce devine funcţional şi se delimitează strict unui spaţiu considerat. Fiecare element devine superfluu pentru a construi structura ce ţine de acest sistem.

Spaţiul urban reprezintă suma tuturor tipurilor de spaţii dintre clădirile unui oraş, sau din alte aşezări umane, sau o entitate ce polarizează interese, produse, capacităţi şi energii din spaţii extinse ce depăşesc arealul spaţiului rural; activităţi ce se caracterizează preponderent prin prezenţa activităţilor secundare, terţiare şi cuaternare .

2.Prezentarea oraşului Călăraşi

Călăraşi este reşedinţa judeţului Călăraşi (şi cel mai mare oraş) şi a regiunii de dezvoltare Sud-Muntenia. Situat în sud-estul României, situat pe partea dreaptă a cursului braţului Borcea al Dunării. Calarasiul este cunoscut pentru industria alimentară, industria de PAL melaminat, industria siderurgică, industria de hârtie şi industria de prefabricate. Conform recensământului din 2002, judeţul Călăraşi avea o populaţie 319000 locuitori.

Călăraşi - aşezarea din cadrul Câmpiei Bărăganului, are trăsături tipice, oricărei aşezări din această unitate de relief şi nu numai, în sensul că structura etnică favorizează apariţia în peisajul urban a celo trei tipuri de percepţii comunitare. Alături de structura etnică, rata ridicată a şomajului pentru un spaţiu urban, ce crează un aspect defavorabil din punct de vedere economic, induce apariţia unor grupări sociale, ce sunt categorisite ca agasante şi chiar violente, atât verbal cât şi fizic în anumite structuri rezidenţiale. Nu doar factorul antropic constituie un element favorabil topofobiei, şi lipsa dotărilor edilitare, la un standard cât mai decent locuirii, acordă un caracter negativ anumitor cartiere, ca atare ar mai fi şi problema câinilor maidanezi ce constituie un element cu totul negativ, prin prezenţa acestora în stare liberă.

Oraşul, în urma chestionării asupra cartierelor, rezultă faptul că există toate cele trei tipuri de percepţie spaţială: topofilie în cartierele: Mircea Vodă, Orizont, Gară, Farfuria, 5 Călăraşi, Centru şi Ceremag; topoindiferenţă în cartierele: Obor şi Livada sau FNC; topofobie în cartierele: 2 Moldoveni, Măgureni şi Cărămidari.

3. Procesul de urbanizarea

Urbanizarea prezintă o tendinţă generală de creştere în prezent, deoarece aduce o serie de facilităţi pentru desfăşurarea mai comodă a vieţii, printr-un acces mai larg şi calitativ crescut al populaţiei la serviciile publice (sisteme de alimentare cu apă, canalizare, epurare a apelor uzate, sisteme de management al deşeurilor etc.).

Procesul de urbanizare se realizează prin dezvoltarea continuă a oraşelor existente, printr-o tendinţă de înglobare a localităţilor rurale aflate în imediata vecinătate a oraşelor şi municipiilor. În toate oraşele regiunii se remarcă o uşoară extindere a zonelor pentru locuit şi a zonelor pentru unităţi economice, tendinţa fiind astfel de introducere a unor noi suprafeţe în intravilan pentru satisfacerea nevoilor urbane. Elementele caracteristice ale mediului construit sunt: sisteme centralizate de alimentare cu apă potabilă, reţele de canalizare a apelor uzate menajere şi staţii de epurare ape uzate menajere; reţele de distribuţie a gazului metan, reţele electrice, drumuri. Echiparea edilitară, în cazul localităţilor, este, însă, sub nivelul necesarului. Referitor la procesul de urbanizare trebuie să menţionăm faptul că, la nivelul regiunii, continuă procesul de întocmire şi avizare a planurilor urbanistice generale şi zonale.

În oraşul Călăraşi se derulează un proiect privind reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apa şi canalizare . Acest proiect constă în investiţii privind tratarea şi distribuţia apei potabile precum şi tratarea şi colectarea apei uzate. 100 % din populaţia acestor aglomerări va fi conectată la reţeaua de apă potabilă şi va avea astfel acces la surse de apă în condiţii de siguranţă. Rata de conectare la sistemul de canalizare va atinge o medie de 100% în aglomerările în cauză.

Preview document

Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 1
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 2
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 3
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 4
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 5
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 6
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 7
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 8
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 9
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 10
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 11
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 12
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 13
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 14
Presiunea umană asupra spațiului urban din Județul Călărași - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Presiunea Umana asupra Spatiului Urban din Judetul Calarasi.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza stării mediului în Călărași

Date generale municipiul Călăraşi Asezare geografica Municipiul Călăraşi este situat în partea de Sud-Est a Câmpiei Române, pe malul stâng al...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?