Prevenire si Controlul Integrat al Poluarii in Industria Metalelor Neferoase

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Prevenire si Controlul Integrat al Poluarii in Industria Metalelor Neferoase.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 62 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

1. Prezentarea generala a industriei metalelor neferoase
Introducere
Dimensiune si distribuire geografica
Caracterizarea pietei si productiei
Tendinte economice
2. Descrierea procesului industrial
Principalele etape ale procesului
Descrierea instalatiei/ echipamente/infrastructura
Schema bloc a procesului, scheme ale fluxului tehnologic
3. Materii prime, emisii folosite in industrie
Materii prime folosite in industrie
Emisii rezultate din proces
- emisii in aer
- ape uzate
- deseuri
Deseuri/pierderi: caracteristici
Inventarul substantelor toxice
4. Posibilitati de prevenire si control al poluarii
Posibilitati de control
Posibilitati de prevenire
5.Cele mai bune tehnici disponibile (BAT) pentru industria metalelor neferoase
6. Beneficiile aplicarii prevenirii poluarii si a BAT
7. Reglementarile nationale si internationale pentru prevenirea poluarii
8. Bibliografie

Extras din document

Capitolul I. PREZENTAREA GENERALA A INDUSTRIEI METALELOR NEFEROASE(Cuprul)

1.1 Introducere

Metalurgia neferoaselor este o ramură a industriei ce se ocupă cu extragerea şi prelucrarea minereurilor, elaborarea şi prelucrarea metalelor neferoase şi a aliajelor lor, precum şi cu extragerea diamantelor.

Industria europeana de metale neferoase are o importanta economica si strategica mai mare decat indica statisticile angajarilor, capitalului si cifrei de afaceri fara aceasta nefiind posibilă dezvoltarea economică. De exemplu, cuprul de inalta puritate este esential pentru generarea si distribuirea electricitatii, iar cantitatile mici de Ni imbunatatesc rezistenta la coroziune a otelului.

Cel puţin 42 metale neferoase plus fero- aliaje si carbon şi grafit sunt produse în Uniunea Europeană şi sunt folosite într-o varietate de aplicaţii în industriile: metalurgică, chimică, producerea şi transportul/ distribuirea energiei, în câteva tehnologii avansate de dezvoltare, în special în industriile: de apărare, de calculatoare, electronică şi telecomunicaţii.

Metalele neferoase sunt produse dintr-o varietate mare de materiale crude (materii prime) primare şi secundare. Materiile prime primare sunt derivate ale minereurilor care au fost scoase din mină şi apoi tratate înainte ca ele să fie introduse în procesele metalurgice pentru producerea metalului crud.

Creşterea producţiei industriale şi agricole, cât şi dezvoltarea sectorului de construcţii depind în mare măsură de producţia şi consumul de metale neferoase. Folosite din cele mai vechi timpuri, metalele neferoase au căpătat o importanţă deosebită în zilele noastre, când sunt utilizate în diverse sectoare de activitate datorită proprietăţilor fizico-chimice, îmbunătăţind radical calitatea vieţii.

Acestea, dar si aliajele lor sunt deci in centrul vietii moderne si multe dezvoltari ale tehnologiei inalte, mai ales in industriile de calculatoare, electronica, telecomunicatii si transport sunt dependente de ele.

1.2 Dimensiune si distributie geografica

UE poseda cateva resurse de Cu primar, dar activitatile sale metalurgice legate de Cu sunt foarte semnificative. Productie miniera de Cu mare poate fi gasita numai in Portugalia (demararea mineritului la Neves Corvo in 1989, 106500 t de Cu in 1997) si in Suedia (86600 t) Cu cca. 239000 t de Cu extrase din minele interne in 1997, UE reprezinta cca. 2% din totalul productiei miniere de Cu din lume.

Structura industriei variază de la metal la metal. Nu toate companiile produc metale neferoase, cu toate că în Europa sunt câteva companii de producere a mai multor metale, de exemplu cupru, plumb, zinc, cadmiu, etc.

Mărimea companiilor de producere a metalelor şi a metalelor neferoase din Europa, variază de la un număr de 5000 de salariaţi până la chiar 50 - 200 angajaţi. Proprietatea variază la nivel european şi naţional, companiile fiind constituite ca grupuri naţionale, grupuri de proprietăţi industriale, companii publice nesubvenţionate şi companii private.

Surse importante de minereuri de cupru: SUA, Rusia, China, Zambia, Chile si Canada.

In Romania zacaminte cuprifere se exploateaza la Toroiaga, in judetul Maramures, la Lesu Ursului, Crucea si Fundu Moldovei, in judetul Suceava, la Balan, in judetul Harghita, Baita si Deva, in judesul Hunedoara, si la mina Altan-Tepe, in judetul Tulcea. Intre exploatarile mai noi sunt cele de la Moldova Noua si Sasca Montana, in judetul Caras-Severin, si cele de la Rosia-Poieni, in judetul Alba.

1.3 Caracterizarea pietei si productiei (marii producatori in domeniu)

1.3.1 Productia mondiala de cupru

Producatorii UE de cupru au o productie mai mare de trei ori decat productia rafinariilor UE. Se foloseste piata internationala pentru asigurarea volumelor de livrari adecvate pt Cu si alama, impreuna cu materialele de aliere (mai ales Zn, Pb si Ni). Aceast domeniu al industriei este un exportator net de cca. 500 000 t/an.

Trei din fabricile secundare si aproape toate fabricile de cupru primar si-au crescut capacitatea de productie. Aceasta crestere semnificativa a capacitatii de productie s-a facut simultan cu imbunatatirile de mediu.

Fig 1. Productia mondiala de Cu in 1997

Tabel 1. Productia UA (si EAA) de Cu si a aliajelor sale in mii t in 1997

Figura 2. Fabricile producatoare din Europa

Exista 10 mari rafinarii in UE. Cinci folosesc materii prime secundare si primare si celelalte folosesc numai materii prime secundare. S-a estimat ca industria care realizeaza rafinarea Cu a angajat mai mult de 7500 de persoane in 1997. Trei societati au capacitati de peste 250 000 t/an catozi de Cu rafinat : Atlantic Copper (E), Union Minière (B) si Norddeusche Affinerie (D). Alte patru societati, MKM Hettsted (D), Hüttenwerke Kayser (D), Boliden (SW) si Outokumpu (FIN), fiecare produce mai mult de 100000 t/an. Capacitatea de productie la celelalte facilitati din Italia, Spania, Austria, Regatul Unit al Marii Britanii si Belgia se situeaza intre 35 000 si 100 000 t de catozi de Cu/an.

Conform datelor WBMS (World Bureau of Metal Statistics), in anul 2006 productia mondiala de cupru minier a fost de 15,23 mil. t., cu doar 0,7% superioara celei din 2005. Anul 2007 a inceput bine, in sensul ca in primele doua luni productia miniera crescuse cu 9,4% fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, reflectand influenta stimulativa a pretului metalului la acea vreme.

Cel mai mare producator de cupru minier este Chile (5,4 mil. t. in 2006 si estimat 5,7 mil. t. in 2007), apoi China si Indonezia (2,7 mil. t. impreuna), Zambia, Peru, Japonia, Rusia, SUA. Productia mondiala de cupru brut s-a cifrat in 2006 la 12,9 mil. t., cu 0,5% mai mare decat in anul 2005. Producatori importanti la aceasta calitate de cupru sunt Japonia, China, Rusia, India s.a.

In anul 2006 productia de cupru rafinat a fost de 17,4 mil. t., fata de 16,6 mil. t. in anul precedent; prognoza ICSG (International Copper Study Group) a stabilit pentru anul 2007 o productie de 18,1 mil. t., iar in 2008 a creste cu 4,9%.

Consumul de cupru rafinat s-a situat in 2006 la 17,1 mil. t., fata de 16,8 mil. t. in anul 2005. Mari consumatori de cupru pe plan mondial sunt: China (o cincime din consumul total), SUA, Japonia, Germania, Coreea de Sud s.a.

Importante programe de dezvoltare sunt in special in America Latina: Chile, Peru, Argentina, Mexic, Columbia, Ecuador.

Fisiere in arhiva (1):

  • Prevenire si Controlul Integrat al Poluarii in Industria Metalelor Neferoase.doc