Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 11878
Mărime: 501.60KB (arhivat)
Publicat de: Silvia Dobrin
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. SCURT ISTORIC p 2
  2. 2. PROFILUL SISTEMULUI ALE DIN PUNCT DE VEDERE AL PROTECTIEI MEDIULUI p 5
  3. 3. INFORMATII PRIVIND PROFILUL FABRICATIEI p 7
  4. 4. DATELE PRIVIND POLUANTII p 15
  5. 5. CERINTE ALE REGLEMENTARILOR IN VIGOARE DIN PUNCT DE VEDERE AL PREVENIRII SI CONTROLULUI POLUARII p 21
  6. 6. CELE MAI BUNE TEHNICI DISPONIBILE (BAT) p 25
  7. 7. PRACTICI DE PREVENIRE SI CONTROL AL POLUARII p 28
  8. 8. PROGRAME PENTRU ‘TEHNOLOGII CURATE’ p 29
  9. 9. BILANTUL DE MATERIALE CARE SE IMPUNE PENTRU JUSTIFICAREA VOLUMULUI DE PIERDERI SI NATURA LOR p 34
  10. 10. BIBLIOGRAFIE p 37

Extras din proiect

1. SCURT ISTORIC

Industria mobilei intrebuinteaza ca materie prima de baza lemnul, fie sub forma de busteni, cherestea, panele, palcaje, furnire, placi aglomerate, placI dIn fibre, lemn stratificat, in dimensiuni stabilite, din aceeasi materie prima de baza, si are drept scop prelucrarea si transformarea acestrora in produse bune pentru imediata folosire.

Organizarea proceselor de productie, indiferent de felul mobilei se face pe linia mecanizarii tuturor operatiilor din procesele tehnologice si chiar a automatizarii lor partiale sau totale.

Romania, tara europeana cu 21,6 mil. locuitori si cu un PIB in anul 2005 de 78,3 miliarde Euro, are o suprafata de 238.391 km.p., din care 26,7% este acoperita cu paduri (70% fiind in munti). Fagul este specia lemnoasa principala (36%), urmata de rasinoase (30,7%), stejar (11,0%) etc

Inceputul industriei romanesti de mobila este dupa anul 1900. Astfel, in anul 1915 functionau 12 fabrici de mobila si 70 de tamplarii, iar in anul 1944 erau 73 fabrici de mobila si 86 de tamplarii - care produceau usi, ferestre si piese de mobila.

Din anii '50 a inceput constructia a noi fabrici de mobila, cu masini si utilaje la nivelul perioadelor respective, iar in anul 1990 se realiza mobila in 497 fabrici care functionau, in principal, in structurile organizatorice ale unor combinate sau mari intreprinderi de prelucrare a lemnului. Dupa anul 1990, toate aceste unitati de productie a mobilei au fost reorganizate ca societati comerciale, care sunt si in prezent in functiune.

Deoarece fondul forestier ocupă 26,7% din suprafaţa tării, prelucrarea lemnului reprezintă un potenţial important de dezvoltare a ţării, iar în cadrul prelucrării lemnului producţia de mobilier ocupă un loc important.

Conform codului CAEN , diviziunea „producţia de mobilier şi alte activităţi neclasificate în altă parte” cuprinde grupa „producţia de mobilier” cu următoarele clase: „producţia de scaune (exclusiv cele din metal)”, „producţia mobilierului pentru birou şi magazine (exclusiv din metal)”, „producţia mobilierului pentru bucătării”, „producţia altor tipuri de mobilier” „producţia de saltele şi somiere”, „producţia de scaune din metal”, „producţia mobilierului din metal pentru birouri şi magazine”[207].

Pe ansamblul economiei româneşti, importanţa acestei ramuri este dată şi de volumul anual al exportului ce depăşeşte 700 milioane dolari.

În România, industria mobilei este una din puţinele ramuri cu importuri foarte mici faţă de exporturi. Dacă ponderea în total importuri este de aproximativ 1,16%, exportul ramurii se situează între 6,3% (în anul 1995) şi 4,57% (în anul 2000). Deşi volumul exporturilor de mobilă a înregistrat un trend negativ între anii 1996-2000 (de la 506,5mil. dolari la 474,1mil. dolari) este de reţinut faptul că ramura are o competitivitate ridicată, susţinută de o rată mare de acoperire a importurilor prin exporturi (411,9% la nivelul anului 2000).

In anul 2003 erau inregistrate peste 3.876 societati comerciale avand ca obiect principal de activitate fabricarea mobilei, din care cca. 80 sunt intreprinderi mari, cca. 295 sunt intreprinderi mijlocii, iar celelalte sunt intreprinderi mici. In afara de acestea, functioneaza ateliere de mobila cu mai putin de 10 angajati, precum si unitati de productie pentru mobila in cadrul unor societati comerciale cu alt obiect principal de activitate.

Fabricile romanesti de mobila au fost proiectate si realizate ca sisteme complet integrate, fara cooperari cu alte fabrici sau sectii specializate in productia de prefabricate din lemn si de componente. In ceea ce priveste utilarea acestora, majoritatea fabricilor si-au modernizat partial dotarile, dar fara sa ajunga la nivelul performantelor pe plan extern, ceea ce afecteaza nivelul productivitatii muncii si al calitatii produselor.

Privind tipurile de mobila fabricate, acestea acopera toata gama de mobilier: pentru locuinte, pentru birouri, pentru scoli, pentru spatii comerciale si social-culturale, etc., accentul fiind pus atat pe mobila de epoca, imitand stiluri vechi, cat si pe mobila moderna, corespunzator cerintelor pietei interne si externe.

Structura principalelor sortimente de mobila romaneasca este urmatoarea: dormitoare - 12,5%, sufragerii - 21,9%, mobilier pentru birouri - 2,6%, mobilier tapitat - 7,7%, bucatarii - 2,8%, scaune - 10,6%, mic mobilier - 22% si alte sortimente - 19,9%. Peste 50% din productia de mobila este din lemn de fag, 20% - din stejar, 15% - din rasinoase si restul, din alte esente lemnoase.

Forta de munca folosita in industria mobilei este de cca. 89.400 persoane, care reprezinta 6,3% din totalul fortei de munca din industria Romaniei.

Piata romaneasca de mobilier a inregistrat in ultimii patru ani o crestere medie anuala de doua cifre, iar ritmul accelerat se va mentine, segmentul de retail urmand sa atinga, in 2011, valoarea de 1,1 miliarde euro.

"Estimam ca ritmul de crestere a productiei in acest an se va mentine in jurul valorii de 5-6% sau va fi chiar mai mare in special datorita evolutiei pietei constructiilor. Apreciem insa ca exportul se va diminua si va creste valoarea importurilor de mobila, astfel ca dintr-un excedent comercial, sectorul mobilei ar putea sa genereze un deficit", a mai spus Rizea.

Reprezentantul APMR a preconizat ca in 2007 productia de mobila se va orienta in mod egal pe piata locala si cea externa.

Romania ocupa locul 24 in lume din punct de vedere al exportului de mobila, inaintea sa plasandu-se tari precum China, Italia sau Polonia.

In anul 2005, productia de mobila a fost de 1,195 miliarde de euro, in timp ce exporturile au ajuns la 895 milioane de euro, potrivit datelor APMR. , fiind mai mare cu circa 50% comparativ cu anul 2004.

La sfarsitul anului 2006, vanzarile de mobila pe piata interna au fost de circa 560 milioane euro, potrivit estimarilor jucatorilor din domeniu.

Cu toate acestea, pretul mobilei pe piata interna va continua sa creasca in urmatorii ani, cu circa 5% anual. In pofida declinului inregistrat pe pietele externe, principalii jucatori au raportat cresteri in 2006.

Unul dintre segmentele cele mai dinamice ale pietei de mobilier a fost mobilierul de birou, cresterea medie din ultimii ani situandu-se peste cea a pietei in ansamblu.

Cu o pondere de 5% in exportul total si cu un aport pozitiv la balanta comerciala de 665,8 milioane euro in 2005, mobila este unul dintre domeniiile cu traditie in Romania. Dificultatile de ordin financiar cu care s-au confruntat majoritatea companiilor de profil au determinat concedieri masive in sector.

Preview document

Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 1
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 2
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 3
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 4
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 5
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 6
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 7
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 8
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 9
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 10
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 11
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 12
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 13
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 14
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 15
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 16
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 17
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 18
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 19
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 20
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 21
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 22
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 23
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 24
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 25
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 26
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 27
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 28
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 29
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 30
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 31
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 32
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 33
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 34
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 35
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 36
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 37
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 38
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 39
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 40
Prevenirea poluării și protecția mediului în industria de prelucrarea a mobilei - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Prevenirea Poluarii si Protectia Mediului in Industria de Prelucrarea a Mobilei.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Prevenirea și controlul integrat al poluării în industria mobilei

CAP.1. PREZENTAREA GENERALA A INDUSTRIEI Inceputul industriei romanesti de mobila este dupa anul 1900. Astfel, in anul 1915 functionau 12 fabrici...

Ai nevoie de altceva?