Prezentarea modelelor motivaționale ale lui Maslow, Alderfer, Herzberg, McCllenad

Proiect
7/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 36 în total
Mărime: 618.46KB (arhivat)
Publicat de: Natalia Duma
Puncte necesare: 0

Extras din proiect

INTRODUCERE Resursele umane reprezintă una dintre cele mai mari investiții financiare ale firmei și este normal ca utilizarea lor eficientă să constituie o prioritate. Nici o organizație nu poate fi mai bună decât oamenii care o compun. De aceea, resursele umane trebuie să fie: - bine formate; - bine motivate; - dedicate companiei. Iar, într-o organizație climatul este mai important, uneori, chiar decât salariul, ceea ce reprezintă o componentă managerială; se lucrează în ”parteneriat”.

A motiva oamenii în munca loc înseamnă a-i răsplăti bănește și a le acorda alte facilități pentru contribuția lor la progresele organizației prin inițiativă și efort. Pe de altă parte, a motiva înseamnă a dezvolta în om sentimentul împlinirii sale profesionale și sociale. Tradițional, salariul reprezintă principala cale de motivare a personalului dar, de regulă, oamenilor le sunt necesare și alte nevoi sau șanse de exprimare: nevoia de a învăța prin muncă, nevoia de a cunoaște natura și societatea, nevoia de a lua decizii, de a fi recunoscut ca profesionist, nevoia de a contribui la configurarea viitorului, etc.

Factorii motivatori, care ar putea spori valoarea subiectivă a muncii, ținând cont de particularitățile situațiilor și persoanelor asupra cărora managerii firmelor performante se concentrează, sunt: - aprecierea reușitei salariaților; - informarea permanentă asupra performanțelor organizației; - stabilirea obiectivelor profesionale care să incite; - încurajarea inițiativei; - statuarea unui climat de lucru în echipă; - mărirea gradului de autonomie și de decizie a colectivelor de lucru; - atragerea de personal supradotat, ș.a. Dintre acești factori, recunoașterea reușitei individuale și încurajarea comunicării la locul de muncă sunt determinante în obținerea participării performante a salariaților.

Tipuri / forme de motivare Pozitivă - măriri de salariu, prime, cote părți din profit, mulțumiri, laude, ceremonii, acordarea de titluri, promovări. Negativă - reduceri de salariu, amenzi, retrogradări, amenințări verbale, mustrări. Cognitivă - are în vedere latura / dimensiunea intelectuală a salariatului, axându-se pe satisfacerea nevoilor individuale de a fi informat, a cunoaște, opera și ”controla” mediul în care își desfășoară activitatea. Afectivă - are în vedere ca salariatul să se simtă bine la locul de muncă și în cadrul firmei, să fie apreciat și simpatizat de colegi, șefi, subordonați, să se manifeste față de el simpatie și considerație.

Intrinsecă - determinarea salariatului să se implice, să depună efort și să obțină rezultate în cadrul firmei, întrucât din aceste procese el obține satisfacții ce țin de personalitatea lui. Extrinsecă - determinarea salariatului să se implice, să depună efort și să obțină rezultate în firmă pentru că acestea vor genera din partea organizației anumite reacții formale și informale, economice și moral-spirituale care îi vor produce satisfacții. Economică - salarii, prime, gratificații, penalizări la salarii, imputări financiare în caz de erori. Moral spirituală - acordarea de către manageri a încrederii în salariați, exprimarea de mulțumiri și laude, lansarea de avertismente, mustrări și invective, acordarea de titluri onorifice.

” Motivarea este procesul prin care oamenii aleg între mai multe variante posibile de comportament, pentru a-și atinge scopurile personale”. Scopurile pot fi: - tangibile: recompensa bănească; promovarea in funcție; - intangibile: respect față de sine; satisfacția profesională; Pentru angajat, motivația presupune satisfacția profesională. Pentru angajator, motivația presupune realizarea obiectivelor organizației.

Bibliografie

Certo, S. - „ Managementul modern”, Editura Teora, București, 2002 Cole, G. A. - „ Managementul personalului” , Editura CODECS, București, 2000 Lukacs, E. - „ Introducere in m anagementul resurselor umane ” , Editura Tehnică, București, 2000 Mathis, L., Nica, P., Rusu, C. - „ Managementul r esurselor u mane” , Editura Economică, București, 1997 Panaite, Nica, Florea, Nelu - „ Managementul recompenselor ” , Suport de curs, 2007/2008, Master Managementul Resurselor Umane, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea “Al. I. Cuza”, Iași Porumb, E. - ” Managementul resurselor umane ”, Editura Fundației pentru studii europene, Cluj-Napoca, 2001 Rotaru, Anton, Prodan, Adriana - ” Managementul resurselor umane ” , Editura Sedcom Libris, Iași, 2005 Tutrea, M., Dumitrașcu, D - „ Managemen t” , Editura Universității “Lucian Blaga”, Sibiu, 1999

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea modelelor motivationale ale lui Maslow, Alderfer, Herzberg, McCllenad.pptx

Ai nevoie de altceva?