Procedeu și instalație pentru tratarea apei uzate industriale Gent OSIM

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3360
Mărime: 41.31KB (arhivat)
Publicat de: Costache Anghel
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Rezumat: Inventia se refera la un procedeu si o instalatie pentru tratarea apei uzate industriale, care va putea fi apoi folosita in instalatii de racire din industrie, sau dirijata intr-o statie de epurare si apoi evacuata intr-un emisar natural. Procedeul conform inventiei consta in tratarea fizico-chimica a apelor uzate industriale si deseurilor lichide apoase periculoase si nepericuloase, obtinerea flocoanelor si apoi coagularea namolului, uscarea acestuia, filtrarea apei prin filtrul cu nisip curators sau carbune activ si trecera acesteia printr-un reactor cu membrane biologice. Instalatia conform inventiei are in componenta doua habe de tratare (1,2), un agitator cu turatie variabila (3), un filtru in doua trepte cu nisip cuartos (4), un filtru cu carbune activ (5), un reactor biologic cu membrane (6), un cogenerator de oxigen (7), un uscator pentru aerul comprimat (8). Instalatia mai are in componenta un generator de abur de mica putere (9), o instalatie de dedurizare (10), o instalatie de preparare neutralizant (11), o instalatie de corectare a pH-ului (12), sase rezervoare (13,14,15,16,17,18), o statie de uscare noroi (19), o instalatie de comprimare a aerului formata dintr-un compresor (20), care refuleaza in vasul tampon (21) si patrusprezece pompe (22,23,24,25,26,27,28, 29,30,31,32,33,34,35). Apa uzata industriala se depoziteaza in rezervoarele (13,14,15), de unde este trasa cu pompa (23) si impinsa in haba (2), prevazuta cu un distribuitor de aer (36), unde se dozeaza agentii de floculare si coagulare, sau in agitatorul (3),apoi apa tratata chimic se extrage cu pompa (24) si se impinge in filtrul cu nisip cuartos (4), sau in filtrul cu carbune activ (5), de unde apoi se trece prin reactorul biologic cu membrane (6), dupa care se colecteaza apa filtrata si purificata in rezervorul final (18), unde se poate corecta pH-ul cu ajutorul unei instalatii de gazare cu CO2 (12). Noroiul obtinut in haba (2) si in agitatorul (3), este trimis la o sectie de uscare (19). Cand se prelucreaza deseuri lichide apoase, acestea se receptioneaza in rezervoarele (16,17), se incalzesc in situ, se decanteaza, iar produsul se aspira cu pompa (29), dupa care este impins in haba (1) prevazuta cu serpentine de incalzire, unde se dozeaza dezemulsionant, iar apoi deseul uleios separat este tras cu pompa (30) si depozitat in IBC-uri (37), in timp ce apa decantata se pompeaza cu pompa (31) in circuitul de tratare chimica al apei uzate, haba (2), agitatorul (3), samd. Apa purificata din rezervorul (18), se trimite cu pompa (26) la o statie de epurare.

Revendicari: 2

Figuri: 1

DESCRIERE

Inventia se refera la un procedeu si o instalatie pentru obtinerea apei tratate in conditiile de puritate ale normelor NTPA 002 (uneori chiar NTPA 001), din apa uzata industriala sau deseuri lichide apoase periculoase si nepericuloase.

Sunt cunoscute procedee de tratare fizico-chimica a apelor uzate care folosesc agenti agresivi cum sunt acidul sulfuric, soda caustica si oxidul de calciu. Tratarea se face in bazine betonate de linistire, dupa ce s-a facut separarea mecanica prin gratarele de receptie. Aceste procedee nu reusesc sa realizeze o separare avansata a contaminantilor care se gasesc in apele uzate, apa obtinuta avand inca o concentratie destul de ridicata in metale grele.

Sunt cunoscute instalatii pentru aplicarea procedeului, avand in componenta o cascada de separatoare, constituite din niste bazine betonate deschise, prevazute cu poduri raclor pentru colectarea noroiului care se colecteaza intr-o incinta separate unde se usuca natural. Aceste instalatii au o constructie complexa, ocupa suprafete mari de teren si necesita un consum energetic ridicat.

Este cunoscut un procedeu pentru epurarea apelor reziduale provenite din industria de sinteza a medicamentelor prin tratarea fizico-chimica cuprinzand: omogenizare, coagulare-floculare, decantare, urmata de tratarea biologica pentru indepartarea incarcaturii organice in sistem biofiltru aerob, cu suport de carbune activ granular si nitrificare in sistem biofiltru aerob, cu suport de tuf vulcanic, asigurand epurarea apelor reziduale cu randament global de 95-97% CCOCr si 97-98% CBO5, efluentul final fiind incolor si indoor (C 02 F3/30 din 27.08.1996). Prin acest procedeu se reuseste o separare avansata a compusilor organici, dar nu sunt la fel de bine eliminate metalele grele care impurifica de regula apele uzate industriale.

Mai este cunoscut un procedeu de epurare electrochimica a apelor reziduale care se bazeaza pe reducerea selectiva a compusilor metalelor pe electrozi tridimensionali flow-through, reducerea catodica a metalelor din compusi complexi. Utilizarea tehnologiilor electrochimice feritice, care include dizolvarea anodica a metalului care sunt insotite de transporturile fazo-disperse a produselor de dizolvare a electrozilor. Dificultati specific apar la epurarea chimica a apelor reziduale cu continut de metale in prezenta agentilor de complexare, deoarece ei formeaza cu ionii metalelor compusi solubili in apa pentru un spectru mare a valorii pH-ului. Deasemenea procesul este influentat de temperature, rezultate bune obtinandu-se la 65-67ºC, pH>6,5 si o densitate anodica a curentului de 2-2,5A/dm², iar raportul ionilor de Fe2+:Fe3+ sa fie aprox. 1:2. Instalatia pentru aplicarea acestui procedeu este complexa, avand ca utilaje principale un electrocoagulator, filtru magnetic, reactor UV, necesita un consum energetic ridicat si obtine rezultate bune cand avem in compozitia apei uzate metale de tip d (Zn, Cd, Cu, Ni, Cr). Fata de ceilalti contaminanti, procedeul are un randament slab.

Preview document

Procedeu și instalație pentru tratarea apei uzate industriale Gent OSIM - Pagina 1
Procedeu și instalație pentru tratarea apei uzate industriale Gent OSIM - Pagina 2
Procedeu și instalație pentru tratarea apei uzate industriale Gent OSIM - Pagina 3
Procedeu și instalație pentru tratarea apei uzate industriale Gent OSIM - Pagina 4
Procedeu și instalație pentru tratarea apei uzate industriale Gent OSIM - Pagina 5
Procedeu și instalație pentru tratarea apei uzate industriale Gent OSIM - Pagina 6
Procedeu și instalație pentru tratarea apei uzate industriale Gent OSIM - Pagina 7
Procedeu și instalație pentru tratarea apei uzate industriale Gent OSIM - Pagina 8
Procedeu și instalație pentru tratarea apei uzate industriale Gent OSIM - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Procedeu si instalatie pentru tratarea apei uzate industriale Gent OSIM.docx

Alții au mai descărcat și

Posibilități de Reducere a Poluării și sau Minimizarea Deșeurilor în Epurarea în Bioreactoare de Tip Secvențial a Apelor Uzate

Posibilităţi de reducere a poluării şi /sau minimizarea deşeurilor în epurarea în bioreactoare de tip secvenţial a apelor uzate. SUMAR EXECUTIV...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?