Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 6250
Mărime: 806.70KB (arhivat)
Publicat de: Viorel Constantin
Puncte necesare: 10
Universitatea Transilvania din Brasov Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor

Cuprins

  1. Introducere
  2. Motivaţia alegerii temei
  3. Cap 1. Aspecte generale privind produsele ecologice
  4. 1.1 Definiţia produselor ecologice
  5. 1.2 Evoluţia şi plasarea produselor ecologice
  6. 1.3 Categorii de produse ecologice
  7. 1.4 Eticheta ecologică, etichetarea produselor ecologice,
  8. Cap 2. Produsele ecologice la nivel mondial
  9. 2.1 Produsele ecologice în România
  10. 2.2 Produsele ecologice în lume
  11. 2.3 Atitudinea consumatorilor faţă de produsele ecologice
  12. 2.4 Atitudinea firmelor faţă de produsele ecologice
  13. Cap 3. Cercetarea de marketing
  14. Cap 4. Concluzii şi propuneri
  15. Bibiliografie

Extras din proiect

Introducere

În zilele noastre, se vorbeşte din ce în ce mai mult despre produsele ecologice sau „verzi”, cum le numesc unii specialişti.Acestea, pe lângă faptul că protejează mediul înconjurător, sunt mai sănătoase în comparaţie cu produsele clasice. De asemenea, „să fii eco” este deja o modă.

Principalul motiv al apariţiei marketingului ecologic în firme este apariţia în rândul consumatorilor a unor nevoi ce trebuie satisfăcute prin mijloace ecologice. Atât timp cât piaţa nu va cere comportamente şi produse ecologice, mediul de afaceri nu va oferi acest lucru.

Noi am ales această temă pentru a afla motivele pentru care oamenii doresc să consume mai multe produse ecologice,de ce sunt importante produsele ecologice,ce categorii de produse ecologice există şi nu in ultimul rând pentru că, noi dorim ca, in viitor sa gândim mult mai ecologic, mai sănătos, chiar daca stim ca nu toate produsele care sunt considerate ecologice, acestea sunt.

Ar trebui sa ne preocupăm de felul in care poluăm noi mediul si cum am putea reduce aceasta poluare, fiindca degeaba mâncam ecologic dacă respirăm aer poluat. Până la urmă, un pas mic pe care il face fiecare om pentru sustinerea ecologiei inseamnă un pas imens pentru planeta noastră.

CAP I. ASPECTE GENERALE PRIVIND PRODUSELE ECOLOGICE

1.1 Definitia produselor ecologice

Produs ecologic nu inseamnă produs natural. Industria alimentară foloseşte termenul de natural pentru a indica faptul ca un aliment a fost procesat intr-o masură minimă şi că nu sunt adăugaţi conservanţi. Alimentele naturale pot include alimentele ecologice, dar nu toate alimentele naturale sunt ecologice.

Produsele ecologice sunt produsele obţinute in cadrul sistemului de agricultură ecologică, conform reglementărilor Directivei CE 2092/1991, sunt produse obţinute fără utilizarea produselor chimice de sinteză (ca fertilizanţi, amelioratori ai solului, ingrediente pentru prepararea furajelor sau ingrediente pentru prepararea alimentelor). Organismele modificate genetic şi derivatele lor sunt cu desăvarşire interzise. In zootehnie, principiul suveran e respectarea bunăstării animalelor: animalele nu trebuie să fie legate, trebuie să păşuneze in spaţii deschise şi să nu fie inghesuite.

Atunci când vorbim de produsul ecologic, includem în mod necesar şi ambalajul precum şi accesoriile. Astfel, un produs convenţional poate deveni ecologic ca urmare a unor caracteristici sau modificări ale ambalajului sau produselor secundare, care sunt absolut necesare sau facilitează utilizarea/consumul produsului principal. Reducerea materialelor folosite pentru ambalaje sau produse auxiliare este realizată cu succes de McDonalds, aşa cum arată următorul exemplu:

Milkshake-ul oferit de McDonalds care este oferit însoţit de paie mai uşoare, prin reducerea cu 20% a conţinutului de hârtie, realizându-se in acelaşi timp o îmbunătăţire a performanţei ecologice şi o economie anuală de aproximativ un milion de dolari. Pe ansamblu, în 2002 McDonalds a cheltuit pentru materiale reciclate pentru ambalaje peste 460 milioane de dolari, ambalajele cu conţinut mai scăzut de materiale, utilizate în Statele Unite şi Europa, a reprezentat alte 7,75 milioane de lire sterline .

1.2 Evolutia si plasarea produselor ecologice

Agricultura biologicã se dezvoltã în lume de 28 de ani, timp în care au apãrut piete organizate oficial, chiar zone bio. Occidentul pare sã se fi sãturat de produsele tratate chimic si începe sã descopere valentele unei agriculturi în care produsele rezultate sunt naturale sutã la sutã, fãrã îngrãsãminte chimice, fãrã tratamente cu ierbicide sau alte substante care pot dãuna organismului uman.

In prezent,agricultura ecologica din tara noastra se practica pe aproape 80.000 ha.Aceasta suprafata,relativ mica in comparatie cu potentialul agricol al Romaniei,este in crestere,specialistii din Ministerul Agriculturii sustinand ca in 2012,aceasta suprafata va atinge 140.000 ha.

Pana in preajma anilor ’80 piata produselor ecologice a reprezentat doar o nisa, magazinele specializate in vanzarea produselor ecologice avand o clientela bine segmentata,alcatuita din consumatori bine informati si constienti de importanta alimentatiei.

Specialistii in comertul cu produse ecologice considera ca in prezent,Germania reprezinta cea mai mare piata de desfacere a produselor ecologice din Europa.La nivelul anului 2009, in Germania existau 200 de magazine de tip supermarket ecologic,iar in anul 2010,numarul acestora crescuse pana la 350-400 de magazine.

La nivelul european,comercializarea produselor ecologice se face in proportii diferite.Astfel,in privinta pietei de desfacere a produselor alimentare ecologice media in tarile europeane este de 1,4 % din totalul pietei de desfacere.Valorile procentuale variaza de la o tara la alta,de exemplu,in Austria- 2,5 %, Spania – 0,5 %

1.3. Categorii de produse ecologice

Gama de produse ecologice este reprezentată de legume, fructe, brânzeturi, lactate, carne, cereale, băuturi. Practic, producătorii din acest segment încearcă să găsească un corespondent bio pentru fiecare produs convenţional de pe piaţă. Au apărut inclusiv dulceţuri, gemuri, cereale destinate special copiilor sau pentru adulţi, paste, ketchup, deserturi, toate preparate doar din ingrediente naturale, fără alte adaosuri periculoase. Nu se va găsi niciodată într-un suc bio, de exemplu, aditivi alimentari periculoşi, de tipul aspartamului, acidului ciclamic sau a coloranţilor.

Piata acestor produse, desi in România acest lucru este greu sesizabil, in lume este intr-o continua crestere si necesita o verificare atenta, precum si o serie de garantii.

Exemple de produse ecologice:

Dovlecei verzi Ardei Dulceata

Legume asortate Cos cu fructe Carne

Vin

1.4. Eticheta ecologică, etichetarea produselor ecologice

Cererea de bunuri si servicii ecologice este in permanenta crestere in perioada actuala.

Aceasta cerere conditioneaza comportamentul consumatorilor si al industriilor, isi exercita influenta si asupra cadrului legislativ. In ultimii ani se manifesta, in rândurile consumatorilor, un interes din ce in ce mai mare pentru produsele agricole si alimentare de calitate.

Calitatea produselor ecologice este un argument concludent. In categoria produselor “de calitate” pot fi incluse si produsele rezultate in urma practicarii unui tip de agricultura denumit “agricultura ecologica”.

Din perspectiva legala, certificarea organica este procesul de certificare a produselor agricole sau a altor tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol: seminte, carne, mancare procesata, lactate etc. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un produs pentru a fi certificat organic difera de la o tara la alta, insa exista un set comun de reguli generale in toata lumea:

- este interzisă utilizarea substantelor chimice artificiale, cum ar fi ferilizatori, pesticide si aditivi alimentari;

- este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic;

- este interzisă utilizarea iradierilor;

- pământul utilizat trebuie să fie ferit de substante chimice timp de mai multi ani înainte de a începe productia organică.

- producatorii certificati trebuie sa tina o evidenta scrisa a operatiunilor de zi cu zi;

- oricand pot avea loc inspectii neanuntate ale organismelor de certificare sau ale autoritatilor.

Preview document

Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 1
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 2
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 3
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 4
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 5
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 6
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 7
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 8
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 9
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 10
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 11
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 12
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 13
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 14
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 15
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 16
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 17
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 18
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 19
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 20
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 21
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 22
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 23
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 24
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 25
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 26
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 27
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 28
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 29
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 30
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 31
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 32
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 33
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 34
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 35
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 36
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 37
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 38
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 39
Produsele ecologice și influența acestora asupra consumatorilor - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Produsele Ecologice si Influenta Acestora Asupra Consumatorilor.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția și perspectiva pieței produselor agroalimentare ecologice în România

INTRODUCERE Dacă ar fi sa definim agricultura ecologică în cel mai simplu mod, aceasta ar fi agricultura care furnizează consumatorilor alimente...

Eticheta ecologică europeană

CAPITOLUL I ETICHETA ECOLOGICǍ EUROPEANǍ Eticheta ecologică este un simbol grafic, şi /sau un text descriptiv aplicat pe produs sau ambalaj,...

Tehnologia de Fabricare a Produselor Ecologice

1. Agricultura organică si produsele ecologice 1.1 Produsele ecologice Produsul ecologic alimentar este, în primul rând, obţinut din ingrediente...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Impactul politicii fiscale a statului asupra activității întreprinderii

CAPITOLUL 1. POLITICA FISCALĂ – COMPONENTA PRINCIPALĂ A POLITICII FINANCIARE A STATULUI. 1.1 Conţinutul politicii fiscale a statului. Una din...

Miere de albină ecologică

Consumatorii moderni doresc garanţii în ceea ce priveşte produsele cumpărate, în sensul ecologizării acestora. Acesta este motivul pentru care...

Resursele biologice în Republica Moldova

INTRODUCERE Prezenta teză de licenţă constituie o evaluare din punct de vedere fîzico-geografic a resurselor biologice din Republica Moldova. Am...

Promovarea Produselor Agroalimentare Ecologice în România

Introducere În lumea noastră modernă nu se poate vorbi de dezvoltare economică fără a se ţine cont de mediul înconjurător. Dezvoltarea...

Componenta ecologică a dezvoltării economice

INTRODUCERE Prezenta lucrare este rezultatul unui efort de analiză a chestiunii protejării mediului din perspectivă economică – a eficienţei...

Evoluția și perspectiva pieței produselor agroalimentare ecologice în România

INTRODUCERE Dacă ar fi sa definim agricultura ecologică în cel mai simplu mod, aceasta ar fi agricultura care furnizează consumatorilor alimente...

Studiu motivațiilor de cumpărare a produselor ecologice

INTRODUCERE - Material şi metode de cercetare Lucrarea de faţă reprezintă studiul motivaţiilor de cumpărare a produselor ecologice pe un eşantion...

Etichetarea Produselor Alimentare

CAPITOLUL 1 - INTRODUCERE 1.1. Importanţa etichetării Rolul etichetării corespunzătoare a produselor este: de a informa cu privire la mărfurile...

Ai nevoie de altceva?