Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4482
Mărime: 509.66KB (arhivat)
Publicat de: Ivan Teohari Cucu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ciobanu Daniela
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV FACULTATEA DE ALIMENTATIE SI TURISM

Extras din proiect

Energia solara fotovoltaica este apreciata ca fiind una dintre sursele cele mai promitatoare de energie in viitor. Nu doar razele soarelui sunt o sursa de energie regenerabila, ele sunt complet libere si disponibile. Energia solara este curata, nelimitata si nu produce emisii. Ea nu ofera poluarea apei sau a aerului si este complet silentioasa. Este capabila sa furnizeze putere consistenta pentru uz rezidential sau comercial si tehnologia utilizata pentru a produce sisteme moderne fotovoltaice, a devenit mai buna, mai rentabila si este mai usor accesibila decat pana acum. In lumea de astazi unde noile surse de energie sunt intotdeauna cautate, viitorul energiei solare fotovoltaice nu a fost niciodata mai luminos.

Energia termică este energia conţinută de un sistem fizic şi care poate fi transmisă sub formă de căldură altui sistem fizic pe baza diferenţei dintre temperatura sistemului care cedează energie şi temperatura sistemului care primeşte energie. Exemple: energia aburului, energia apei calde sau fierbinţi, energia gazelor calde etc.

În prezent, omenirea, se confruntată cu o criză energetică serioasă, îşi întoarce atenţia către sursele primare de energie, şi reconsideră uti¬lizările posibile şi rentabile ale energiei solare. Energia solară are o serie de calităţi remarcabi¬le (este gratuită ca formă de energie primară, se găseşte în cantităţi nelimitate), dar are şi une¬le dezavantaje fiind influenţată de condiţii geo¬grafice şi meteorologice care nu pot fi schimba¬te. Utilizarea energiei solare prin intermediul co¬lectorilor solari poate fi folosită pentru prepara¬rea apei calde menajere. Prin conversie termo¬dinamică, un agent termic specific înmagazinea¬ză şi transferă această energie serpentinei unui boiler solar sau este stocată pentru a fi utilizată pentru prepararea apei calde menajere.

Energia solarã reprezintã una din potentialele viitoare surse de energie, folositã fie la înlocuirea definitivã a surselor conventionale de energie cum ar fi: cãrbune, petrol, gaze naturale etc, fie la folosirea ei ca alternativã la utilizarea surselor de energie conventionale mai ales pe timpul verii, cea de a doua utilizare fiind în momentul de fatã cea mai raspânditã utilizare din întreaga lume.

Poate cel mai evident avantaj, în vederea utilizãrii acesteia, pe care îl are, este acela de a nu produce poluarea mediului înconjurãtor, deci este o sursã de energie curatã; un alt avantaj al energiei solare este faptul cã sursa de energie pe care se bazeazã întrega tehnologie este gratuitã.

Utilizarea energiei solare apare din timpurile istoriei ca prezentã în viata oamenilor sub diferite forme: armã, curioziotate, utilizare efectivã; astfel în secolul al III-lea î.H., matematicianul grec Arhimede (287 - 212 î.H.) a apãrat cetatea Siracuza (Sicilia) de atacuri, cu ajutorul unor oglinzi uriase care orientau fasciculele de luminã focalizatã spre navele inamice, incendiindu-le.

In 1767, apare si termenul de energie termo-solarã, când omul de stiintã elevetian Horace de Saussure a inventat "cutia fierbinte", în fapt cel dintâi colector solar iar în 1830 astrologul Sir John Hershel utilizeazã "cutia fierbinte" pentru a gãti în timpul unei expeditii în sudul Africii ori în anul 1891 când are loc patentarea primului sistem comercial de încãlzire a apei de cãtre Clarence Kemp.

Dintre toate sursele de energie care intrã în categoria surse ecologice si regenerabile cum ar fi: energia eolianã, energia geotermalã, energia mareelor; energia solarã se remarcã prin instalatiile simple si cu costuri reduse ale acestora la nivelul unor temperaturi în jur de 100°C, temperaturã folositã pentru încãlzirea apei cu peste 40 grade peste temperatura mediului ambiant, instalatii folosite la încãlzirea apei menajere sau a clãdirilor. De aceea, este deosebit de atractivã ideea utilizãrii energiei solare în scopul încãlzirii locuintelor si se pare cã acesta va fi unul dintre cele mai largi domenii de aplicatie a energiei solare în urmãtorul secol. Tehnologia echipamentului pentru instalatiile solare de încãlzire a clãdirilor este deja destul de bine pusã la punct într-o serie de tãri ca Japonia, S.U.A., Australia, Israel, Rusia, Franta, Canada si Germania.

Sistemele fotovoltaice realizeaza conversia directa a energiei radiatiei solare in energie electrica, fara o poluare sonora si fara emisia unor gaze poluante in mediul ambiant. Sistemele fotovoltaice au fost folosite la inceput pentru a echipa satelitii, dupa aceea pe scara mai larga la echiparea ceasurilor electronice precum si a unor calculatoare. In ultimii 20 de ani sute de mii de sisteme fotovoltaice au fost instalate in toata lumea. Ele sunt folosite in orase mici, precum si in sate in care implementarea unui astfel de sistem este mai rentabila decat conectarea la reteaua electrica sau folosirea de baterii / minigeneratoare de curent. Astfel de sisteme au functionat perioade lungi de timp in domenii ca pomparea apei, electrificarea unor localitati sau case izolate, gestionarea unor rezerve de apa, aparate de taxat pentru parcari, telecomunicatii sau protectie catodica.

Totusi, in ciuda succesului acestor sisteme in toata lumea piata lor reprezinta numai un procent mic din ceea ce ar putea reprezenta piata de sisteme independente. Motivul principal nu este atat unul care tine de tehnologie cat lipsa de informatie. Existenta sistemelor fotovoltaice si rentabilitatea implementarii lor, atat la nivel urban cat si rural nu este cunoscuta de potentialii utilizatori. Deasemenea, exista conceptii gresite privind tehnologia fotovoltaica, ca de exemplu ideea ca sistemele fotovoltaice functioneaza numai in lumina solara intensa, tehnologia este prea sofisticata sau ideea ca ar fi prea scumpa comparativ cu extinderea retelei electrice.

La nivel mondial principala sursă energetică se obţine din arderea combustibililor, însă aceste sur¬se energetice sunt epuizabile şi arderea lor produce mari cantităţi de CO2. Totodată datorită arderii aces¬tor combustibili începe să se vadă efectul negativ al utilizării acestora cum sunt emisiile de noxe, efectul de seră. Utilizarea energiei solare înseamnă mai pu¬ţină poluare a mediului, această tehnologie reduce cu 1-1,5 tone emisia de CO2/an/ familie, este măsu¬ra care ne permite să acţionăm eficient la reducerea efectului de seră.

Radiaţia solară este un flux energetic care por¬neşte de la soare uniform în toate direcţiile, ast¬fel Pământul primeşte zilnic un flux important de energie solară. Pe Pământ ajunge o cantitate enor¬mă de lumină solară care este absorbită sau re¬flectată înapoi în spaţiu în timpul zilei. Puterea ra¬diaţiei solare depinde de distanţa dintre Pământ şi Soare, de condiţiile meteorologice şi de difu¬zia atmosferică.

Radiaţia globală este egală cu suma dintre radia¬ţia directă aceasta pătrunde nestingherit în atmosfe¬ră ajungând direct pe suprafaţa pământului şi radia¬ţia difuză. O parte din radiaţia solară este absorbită de particule de praf sau molecule de gaz, aceasta re¬prezintă radiaţia solară difuză.

Constanta solară reprezintă fluxul de ener¬gie termică unitară primită de la soare, măsura¬tă în straturile superioare ale atmosferei teres¬tre, perpendicular pe direcţia razelor solare, va¬loarea acestea fiind de 1350 W/m2, reprezentând o valoare medie anuală. Fluxul de energie radi¬antă

solară, care ajunge la suprafaţa Pământu¬lui este mai mic decât constanta, deoarece inten¬sitatea radiaţiei e redusă treptat când trece prin atmosfera terestră.

Potenţialul de utilizare a energiei solare în Ro¬mânia este relativ important, există zone în care flu¬xul energetic solar anual, ajunge până la 1450…. 1600 kWh/m2/an. În majoritatea regiunilor ţării, flu¬xul energetic solar anual, depăşeşte 1250…1350 kWh/m2/an.

Gradul mediu de însorire, diferă de la o lună la alta şi chiar de la o zi la alta, în aceeaşi localitate şi cu atât mai mult de la o localitate la alta.

Preview document

Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 1
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 2
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 3
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 4
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 5
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 6
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 7
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 8
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 9
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 10
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 11
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 12
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 13
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 14
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 15
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 16
Sisteme Energetice Regenerabile în Agroturism - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Sisteme Energetice Regenerabile in Agroturism.doc

Alții au mai descărcat și

Încălzirea Globală

1. Evoluţia climei Încălzirea globală este creşterea continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului,...

Puterea termică solară

Puterea termica solara Produce energie electrică utilizând energie termică solară regenerabila pentru a incalzi un lichid la temperaturi ridicate...

Energia eoliană

Este nevoie de energii verzi Potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, sursele de petrol se vor epuiza în 40 de ani, cele de...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Energii regenerabile

Scurt istoric al energiei În perioada de început a omenirii singura sursă de energie, pe scară largă, de care omul putea să dispună, în afară de...

Ai nevoie de altceva?