Structura și dinamica ecosistemelor recifale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4580
Mărime: 138.57KB (arhivat)
Publicat de: Alexe Mihalcea
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai E. Popa
STRUCTURA SI DINAMICA ECOSISTEMELOR RECIFALE

Extras din proiect

Recifii de corali sunt structuri de aragonit produse de organismele vii care se inalta de pe fundul oceanului spre suprafata, suficient de mari si de solide pentru a exercita o influenta asupra mediului fizic, oferind anumite conditii ecologice asupra organismelor care il populeaza si care au adaptari specifice. Se gasesc in zona temperata, in apele tropicale, la adancimi mai mici de 50 de metri si temperaturi intre 18 si 38 de grade. Coralii sunt clasificati in doua subclase, bazate pe diferantele din simetria axiala. O clasa contine animale coloniale, cu opt tentacule, fiecare avand un schelet intern. Printre ele se gasesc si coralii bici, meduze si coralii rosii.

În arhitectura unui complex recifal se disting două sectoare: armătu-

ra centrală ce corespunde platformei si crestei recifale si este clădită de

organisme sedentare si flancurile sau zonele în care se înfrunta tendinta de

expansiune a coralilor cu forta distructivă a mării ce găzduieste sedimente mobile derivate.

Recifii de corali pot avea mai multe forme: fringing, de bariera, de petic, de platforma, de banca, de panglica, atoll si de tabel.

Acestia sunt un sprijin al biodiversitatii deoarece adapostesc o mare varietate de vietuitoare: 4000 de specii de pesti, burerti, meduze, viermi, crustacee, moluste, broaste testoare si mamifere cum ar fi delfinii.

Structura pe care o au recifii acum este total diferita de cea din trecut. Primele recife nu erau alcatuite din corali, ci din cianobacterii ce fixau sedimente si secretau carbonat de calciu iar recifii moderni s-au dezvoltat pobabil dintr-un grup de anemone acum 230 milioane de ani.

Din cauza incalzirii globale apa marii creste, la fel si temperatura, nivelul emisiilor de CO2 creste iar acesti factori determina imbolnavirea coralilor si moartea lor.

Cuvinte cheie: corali, recif, dioxid de carbon, biodiversitate, poluare

Coralii sunt antozoare, cea mai mare categorie de organisme din cadrul filumului Cnidaria care cuprinde peste 6000 de specii cunoscite. Ei sunt in primul rand responsabili pentru bazele de stabilire, precum şi construirea structurii recifale. In cea mai mare parte, coralii sunt organisme coloniale alcatuit din sute de mii de indivizi, numiti polipi. Fiecare polip este format din trei straturi de tesut de baza: in exterior - epiderma, in interior un strat de celule ce aliniaza cavitatea gastrovasculara care actioneaza ca un spatiu interior pentru digestie, precum si un mediu interlaminar denumit mesoglea. Toti polipii coralilor prezinta doua caracteristici structurale de baza. Primul este o cavitate gastrovasculara care se deschide doar intrun singur sens. La deschiderea acestei cavitati, sub numele de gura, se consumă alimente si unele deseuri produse sunt expulzate. O a doua caracteristica: toti coralii poseda un cerc de tentaculele, prelungiri ale corpului, care inconjoara gura. Tentaculele ajuta coralii in a capta si ingera planctonul pentru alimente si a actiona in calitate de prim mijloc de aparare al animalului. In timp ce coralii au polipii cu structura corpului simpla, ei dispun de mai multe structuri celulare distincte. Una dintre acestea este denumita cnidocyte - un tip de celula unica si caracteristica tuturor cnidarianelor. Gasite in tentacule si epiderma, cnidocitele contin organite numite cnidae care includ nematociste. Nematocitele sunt capabile de a produce toxine puternice si adesea letale care sunt esentiale pentru a captura prada dar si de a facilita interactiunile agonistice.

Preview document

Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 1
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 2
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 3
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 4
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 5
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 6
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 7
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 8
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 9
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 10
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 11
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 12
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 13
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 14
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 15
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 16
Structura și dinamica ecosistemelor recifale - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Structura si Dinamica Ecosistemelor Recifale.doc

Ai nevoie de altceva?