Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 28785
Mărime: 199.09KB (arhivat)
Publicat de: Cristi C.
Puncte necesare: 10
Facultatea de Inginerie din Braila
Universitatea Dunarea de Jos, Galati

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE
  2. POLUAREA IN LUME ȘI ÎN ROMÂNIA
  3. 1.1. PRINCIPALELE SUBSTANȚE CHIMICE CARE INFLUENȚEAZĂ ECHILIBRUL FACTORILOR DE MEDIU
  4. 1.2. INTERDEPENDENȚA SOL- APĂ- PRODUSE AGRICOLE
  5. 2. POLUAREA FACTORILOR DE MEDIU ÎN JUDEȚUL BRĂILA
  6. 2.1. POLUAREA SOLULUI
  7. 2.2 POLUAREA APEI
  8. 2.3. POLUAREA AERULUI
  9. 2.4. POLUAREA BIOSFEREI
  10. 3. CALITATEA PRODUSELOR AGRICOLE
  11. 3.1. CLASIFICAREA PRODUSELOR AGRICOLE
  12. 3.2 INFLENȚA CALITĂȚII FACTORILOR DE MEDIU ASUPRA PRODUSELOR AGRICOLE
  13. 3.3 EFICIENȚA ECONOMICĂ A OBȚINERII PRODUSELOR ECOLOGICE
  14. 4. STUDIU DE CAZ PRIVIND POLUAREA PRODUSELOR AGRICOLE
  15. 4.1. SCOPUL LUCRĂRII
  16. 4.2. MATERIALUL ȘI METODA DE LUCRU
  17. 4.3. REZULTATE OBȚINUTE
  18. 5. LEGISLAȚIA PRIVIND CALITATEA PRODUSELOR AGRICOLE
  19. 6. CONCLUZII
  20. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

CAPITOLUL I

INTRODUCERE

POLUAREA IN LUME ȘI ÎN ROMÂNIA

În ultimele decenii, poluarea a devenit o problemă des dezbătută de majoritatea cercetătorilor în domeniu. Problema raportului dintre om şi mediul ambiant nu este nouă. Ea a aparut o dată cu cele dintâi colectivităţi omeneşti, căci omul cu inteligenţa şi spiritul creator care îl definesc, nu s-a mulţumit cu natura aşa cum era ea, ci a pornit cu curaj şi tenacitate la opera de transformare a ei potrivit nevoilor sale.

Problema majoră a apărut o dată cu revoluţia industrială şi mai cu seamă cu noua revoluţie tehnico-ştiinţifică. Sub impactul dezvoltării economice au fost poluate apa, solul, aerul, iar omul s-a confruntat cu maladii cauzate de poluare, fenomen ce a invadat astăzi toate continentele. Neplăcerile cauzate de diferitele surse de poluare sunt variate şi se pot acumula dând naştere la catastrofe. De exemplu: creşterea ratei mortalităţii a speciilor umane, animalelor, plantelor care pot duce ȋn cazul extrem până la dispariţia speciei, distrugerea habitatului natural, deterioararea calităţii solului, a apei, a aerului, etc. Interesul este cu atât mai mare, cu cât fiecare dintre noi, doreşte să trăiasca ȋntr-un mediu nepoluant, să se bucure de resursele aparent inepuizabile (apa potabilă).

Prevenirea poluării şi aplicarea principiului precauţiei sunt axele principale ȋn aplicarea principiului dezvoltării durabile Este vorba bineȋnţeles de a remedia cazurile de poluare existente, dar cea ce este mult mai important este anticiparea şi evitarea surselor de poluare, a accidentelor de orice fel, având ca scop conservarea mediului şi a sănătăţii publice. Este foarte important ca aceste principii să fie reglementate prin lege. Un exemplu ȋn acest caz este dat de Franţa , ţară care pedepseşte prejudiciul ecologic, iar cei care poluează sunt responsabili de repararea dezastrelor naturale.

Am putea defini poluarea printr-o contaminare a mediului natural cu substanţe exterioare nocive, care-l afectează direct sau indirect. Sănătatea fiecăruia dintre noi, calitatea ecosistemelor şi a biodiversităţii acvatice sau terestre pot fi afectate sau modificate pe termen lung din cauza poluării. Sursele poluării sunt numeroase, iar identificarea lor, a diferitelor substanţe poluante şi implicit a efectelor este complexă. Ele pot proveni din catastrofe naturale sau pot fi rezultatul activităţii omului, precum Mareea Neagra (perforarea unei platforme petroliere aparţinând companiei British Pretrolium ȋn largul coastelor Statelor Unite), poluarea chimică (devărsarea deşeurilor chimice ȋn toamna anului 2010 ȋn Ucraina), accidentele nucleare (accidentul de la Cernobâl).

Un studiu realizat recent de Cornell arată că poluarea ar trebui să se afle pe lista factorilorcare provoacă moartea alături de bolile de inimă sau cancerul. Contaminarea apei, a solului şi a aerului provoacă 40% din decesele planetei, după cum reiese dintr-un studiu realizat de Prof. David Pimentel. Proiectul se axează pe modul în care deteriorarea condiţiilor de mediu şi de creştere a populaţiei afectează răspândirea bolilor.

Conform rezultatelor, 62 milioane de decese în fiecare an sunt datorate poluanţilor organici sau chimici. Pimentel spune că boli precum malaria, E. coli, Salmonella, SIDA şi tuberculoza au apărut datorită mediului favorizant în care au crescut Gerry Best, în cartea sa „Environmental Pollution Studies” asociază vărsarea canalizării în cursurile de apă ca una dintre cele mai comune surse de poluare, care în cele din urmă duce la răspândirea bolii. Potrivit studiului, microbii din apă pot transporta E. coli si salmonella.În activitatea zilnică fiecare om consumă în medie 140 de litri de apă pe zi prin simplele activităţi de spălare a corpului, a hainelor, a vaselor etc. Cea mai mare contribuţie la acest consum zilnic (30-40%) vin din tragerea apei la toaletă. În afară de toaletă, media de apă consumată, în litri, pentru diferitele activităţi din locuinţă provine de la: maşinile de spălat automate (100 l), maşinile de spălat vase (50 l), duşurile zilnice (30 l).

În afară de apa consumatăzilnic de persoane, în canalizări se scurge şi apa folosită la nivel industrial care este în medie de 300 litri pe zi. Tocmai de aceea, fără sisteme de tratare a apei din canalizare, situaţie des întâlnităla nivel mondial, se produce o poluare intensivă a mediului. În afara surselor externe, un studiu realizat de US EPA împreună cu Universitatea Harvard a identificat sursele factorilor poluanţi pentru mediul înconjurător.

În mod surprinzător au ajuns la concluzia că aerul din interiorul locuinţelor este o sursă importantă pentru dezvoltareafactorilor poluanţi. După cum precizează Pimentel, focul aprins în locuinţe folosind lemne din pădure reprezintă o sursă importantă de poluare. Fumul emis conţine particule fine care sunt inhalate în plămâni şi care poate cauza boli respiratorii şi uneori infecţii. De asemenea, poate provoca iritaţii ale ochilor, nasului sau gâtului. Exista unui garaj poate fi o sursă de factori poluanţi. Ele expun ocupanţii locuinţelor la emisia gazelor în interior şi a altor gaze de combustiecare împreună cu dioxidul de carbon se formează factori poluanţi pentru aer şi implicit pentru sănătatea oamenilor. Mobila, vopseaua de pe pereţi emit substanţe chimice organice volatile.

Studiile despre poluare în care sunt descrise tipurile, factorii de influenţă sau efectele, sunt diverse. Drept consecinţă, ea a devenit o problemă care îi preocupă în continuare pe specialişti care încearcă să găsească modalităţi de reducere a efectelor asupra populaţiei Romania este menţionată printre ţările cele mai poluatoare raportat la mărimea economiei, din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria, Republica Cehă, Estonia şi Polonia, relevă un raport al Agenţiei Europene de Mediu.

Studiul, care analizează informaţii din 2010 privind emisiile de dioxid de carbon, arată că Germania şi Polonia sunt cei mai mari poluatori industriali din UE, urmat de Marea Britanie, Franţa, Italia, România şi Spania, scrie Novinite.

Bibliografie

1. C. Banu – Folosirea aditivilor în industria alimentară, Editura tehnică, București, 1985.

2. C. Banu, S.S. Vasu – Produsele alimentare și inocuitatea lor, Editura tehnică, București, 1982.

3. Gheorghe Bâlteanu- Fitotehnie, Editura Ceres, 2005

4. G. C. Constantinescu – Chimia mediului, Editura Uni-press C-68, București, 2002.

5. L. I. Ciplea, Al. Ciplea –Poluarea și protecția mediului, Editura tehnică, Bucureșt, 1978.

6. Chiriță C.D. - Ecopedologie cu baze de pedologie generală. Editura Ceres, București, 1974.

7. Ciurea A., Cartaș V., Stanciu C., Popescu Maria Managementul mediului.

8. Traian Florea, Chimia alimentelor, Editura Academica, 2008

9. Marțian Cotrău, Maria Proca – Toxicologie analitică, Editura medicală, București, 1988.

10. Teodor Iacob, Vasile Vîntu, Costel Samuil- Tehnologia producerii și conservării furajelor, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iași, 2000

11 .Al Ionescu – Ecologie și protecția mediului, București, 1990.

12.Radu Lăcătușu și colab.– Impactul surselor de poluare din siturile horticole periurbane și urbane asupra calității mediului inconjurător și a produselor

13. R. Lăcătușu - Mineralogia și chimia solului. Editura Univ. Alexandru Ioan Cuza, Iași, 2000.

14. G. Neamțu - Biochimie ecologică, Editura Dacia, 1983.

15.G. Neamțu - Biochimie alimentară, Editura Ceres, București, 1997.

16. C. D. Nenițescu - Chimie organică, Editura didactică și pedagogică, București, 1979.

17. C. D. Nenițescu - Chimie generală și anorganică, Editura didactică și pedagogică, București, 1974.

18. Oanea N. – Pedologie generală, Editura Alutus, București, 2005.

19 . Oanea N. – Pedologie ameliorativă, Editura Alutus, București, 2003.

20. Șt. Puiu, Adrian Basarabă - Pedologie. Ed. Piatra Craiului, București, 2001.

21. Lăcătușu - Mineralogia și chimia solului. Editura Univ. Alexandru Ioan Cuza, Iași, 2000.

22. www. anpm.ro

23. www.mmediu.ro

Preview document

Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 1
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 2
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 3
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 4
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 5
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 6
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 7
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 8
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 9
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 10
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 11
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 12
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 13
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 14
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 15
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 16
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 17
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 18
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 19
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 20
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 21
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 22
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 23
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 24
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 25
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 26
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 27
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 28
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 29
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 30
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 31
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 32
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 33
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 34
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 35
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 36
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 37
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 38
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 39
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 40
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 41
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 42
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 43
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 44
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 45
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 46
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 47
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 48
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 49
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 50
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 51
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 52
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 53
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 54
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 55
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 56
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 57
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 58
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 59
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 60
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 61
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 62
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 63
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 64
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 65
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 66
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 67
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 68
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 69
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 70
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 71
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 72
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 73
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 74
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 75
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 76
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 77
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 78
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 79
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 80
Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole - Pagina 81

Conținut arhivă zip

  • Studiu privind influenta poluarii factorilor de mediu asupra produselor agricole.docx

Alții au mai descărcat și

Plan de Monitorizare a Factorilor de Mediu în Orașul Ploiești

Acest plan are ca scop monitorizarea factorilor de mediu, cu scopul îmbunătăţirii continue a calităţii vieţii în oraşul Ploieşti Realizarea...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?