Tratarea Apelor Reziduale

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 13469
Mărime: 1.76MB (arhivat)
Cost: 6 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioana Fagarasan, Sergiu Iliescu
Facultatea de Automatica si Calculatoare.

Cuprins

Cuprins

Apa reziduala 1

Apa curata 3

Apa murdara 3

Descrierea procesului tehnologic 4

Eliminarea particulelor vizibile 5

Sedimentarea 6

Eliminarea nisipului 7

Flotatia 8

Tratarea biologica naturala 9

Tratare biologica artificiala 9

Tratarea chimica 11

Dezinfectia 11

Conditii tehnologice impuse informatizarii si automatizarii procesului tehnologic 13

Statiile de Epurare a Apelor Uzate Industriale 15

Problematica tratarii apei uzate si descrierea cerintelor 16

Caracteristici de calitate 17

Strategii de concepere si realizare a produsului informatic 19

Metode si tehnici de realizare a produsului informatic 20

Masuratori. Semnalizari. Comenzi. Reglaje 21

Metodologii si tehnici de reglare 22

Algoritmi uzuali 23

Reglarea proceselor cu regulatoare fuzzy 27

Strategii de conducere 29

Reglarea concentratiei de amoniu 34

Structura Sistemului Informatic (arhitectura sistemului hard si soft) 43

Hardware 44

Software 46

Extras din document

Apa reziduala

In prezent circa 1,2 miliarde de oameni duc lipsa apei, 3 miliarde de oameni nu dispun de apa potabila curata, iar 3-4 milioane de oameni - majoritatea copii - mor anual din cauze datorate lipsei de apa sau din cauza bolilor hidrice cum ar fi dizenteria, febra tifoida, holera. Mai ingrijorator este, insa faptul ca aceste cifre cresc in fiecare zi. Diversi compusi ai apei netratate provoaca adevarate dezastre: compusii nitritilor cu proteinele pot provoca cancer, iar amoniul poate provoca encefalopatia hepatica, tulburari de concentrare sau oboseala. Din pacate, nitratii si amoniul din apa nu dispar prin fierbere. Astfel, metodele de epurare nu sunt la indemana consumatorilor casnici, nici macar a celor industriali ce nu sunt specializati in aceasta directie sau care nu acorda o importanta deosebita acestui proces.

Fara apa viata nu e posibila pe Pamant, iar fara apa curata nu e posibila nici viata omului. Din resursa globala de apa a Pamantului, resursele de apa dulce reprezinta aproximativ 2,4% , procent din care disponibile sunt doar 13%. Viata umana se bazeaza pe apa dulce potabila. Pentru sustinerea vietii, un om are nevoie anual de o cantitate aproximativa de 1m3 de apa potabila, pentru necesitatile personale 100m3 si de alti 1000m3 pentru producerea alimentelor necesare consumului anual. Totodata, pentru protectia resurselor de apa este nevoie de cel putin 900 m3. Astfel, pentru sustinerea unei dezvoltari durabile, resursele de apa trebuie gospodarite astfel incat sa se poata asigura o capacitate de cel putin 2000m3/an/locuitor.

Apa este o substanta chimica indispensabila. Adesea se spune ca este izvorul vietii. Fara ea oamenii nu pot exista. Este constituentul major al corpului uman sau animal. Este mediul in care se petrec toate reactiile biochimice care intretin viata, izvor de energie. Asadar, este o necesitate imperioasa pentru existenta omului, precum si pentru dezvoltarea unui numar mare de ramuri industriale. Sistemul de furnizare a apei trebuie sa asigure comunitatii, industriei si agriculturii o cantitate adecvata de apa de o calitate situata intre niste parametrii considerati normali. Pe langa tratarea apei de baut, o problema de mare importanta pentru asigurarea continuitatii vietii pe pamant o reprezinta tratarea apei reziduale. Din pacate nu toate sursele de apa sunt curate, iar pentru a refolosi apa apare necesitatea tratarii apei uzate.

Privind dintr-o alta perspectiva, un motiv importatnt pentru tratarea apei il constituie protejarea mediului inconjurator. Apeland la metode traditionale de tratare a apei, asa cum acest proces a fost studiat si implementat cu cateva generatii in urma, s-a constatat necesitatea unor spatii mari de depozitare si a unor intervale mari de timp pentru tratare. Aceasta a fost posibila in trecut datorita numarului redus de locuitori. Evolutia omului, a industriei, si implicit cresterea necesitatilor la nivel global, a dus la contaminarea apei cu substante din ce in ce mai complexe care necesita structuri mai complexe de automatizare si informatizare a procesului, fara acestea timpul de tratare fiind considerabil mai mare. Aplicarea diverselor structuri de automatizare si informatizare ce au ca scop principal tratarea si epurarea apei reziduale in cantitati mai mari, dar intr-un interval de timp mai scurt si, bineinteles, asigurarea calitatii produsului finit peste o anumita limita minima acceptata, poate costa foarte scump si nu numai din punct de vedere al costurilor de implementare si intretinere, dar si din perspectiva mediului. Incercarea de a trata o cantitate mare de apa reziduala fara a tine cont de impactul pe care procesul il va avea asupra mediului poate fi dezastruos. Astfel, partea castigata in lupta cu natura in vederea reutilizarii uneia dintre resursele acesteia indispensabila vietii, poate fi usor pierduta pe parcursul desfasurarii procesului, chiar inainte de a o obtine. Procesul de tratare a apei potabile prin metode clasice, prin substantele chimice folosite (derivati de aluminiu, hipocloriti sau alte substante de aceeasi natura), mareste concentratia de substante straine in apa.

Conform statisticii, in Romania 98% din populatia urbana, respectiv 33% din populatia rurala este racordata la sistemele centrale publice de alimentare cu apa. 90% din populatia urbana si 10% din populatia rurala este racordata la retelele publice de canalizare. La nivelul tarii, 31% din apele uzate (orasenesti si industriale) se evacueaza fara epurare, 41% sunt insuficient epurate si doar 25% sunt epurate corespunzator. Efectul de poluare a apelor uzate neepurate sau insuficient epurate asupra apelor de suprafata se manifesta in principal prin continutul de materii in suspensie, de materii organice, in saruri nutritive, amoniu si in microorganisme patogene. De exemplu, sarurile nutritive de azot si fosfor provoaca eutrofizarea apelor de suprafata, cu efect de consumare a oxigenului dizolvat necesar pentru vietatile acvatice. Amoniul este deosebit de toxic pentru vietatile acvatice. Apele uzate neepurate sau insuficient epurate polueaza apele subterane cu nitrati, amoniu si bacteriologic.

In ultimii ani a aparut necesitatea cresterii calitatii apei si, din acest motiv, in industria de tratare a apei se urmareste rafinarea tehnicilor existente, precum si gasirea unor noi tehnologii de purificare a apei. In plus, se pune problema respectarii unor standarde de calitate pentru apa potabila, iar aceste standarde abia mai pot fi atinse prin metode conventionale. Apare necesitatea sistemelor de monitorizare continua si de control avansat al calitatii. Sistemele de alimentare cu apa sunt folosite ca surse pentru comunitati, industrii sau agricultura. Primul par important in planificarea alimentarii este estimarea volumului necesar pentru o perioada certa de timp. Dupa realizarea acestui lucru, se poate vorbi despre identificarea si utilizarea intr-un mod cat mai eficient a apelor reziduale.

Astfel, apare intrebarea: Ce sunt apele reziduale?

Privind la scara larga catre resursele de apa de pe tot globul, peste 70% din suprafata acestuia este acoperita de ape. Asadar, problema gasirii resurselor de apa ar putea parea minora. Insa marile si oceanele sunt sarate. Mai mult decat atat, s-a constat existenta unui numar impresionant de izvoare a caror apa poate provoca numeroase maladii. In urma unui simplu calcul matematic, apare o concluzie ingrijoratoare: mai putin de 1% din cantitatea de apa este utilizabila pentru irigatii in agricultura sau ca si apa potabila pentru om sau animale.

Calitatea apei de baut a fost si este un inportant factor pentru intretinerea vietii pe pamant. Prin calitate se impune o anumita compozitie a apei, adica ceea ce ar trebui sa contina si ceea ce nu ar trebui sa contina. Astfel apare si problema eliminarii microorganismelor.

In functie de aceste criterii, se poate vorbi despre:

-apa curata

-apa murdara

Apa curata

Principalele caracteristici ale unei ape curate sunt mirosul, gustul si culoarea. Apa potabila nu trebuie sa aiba un miros sau gust particular, dar nici sa fie lipsita de gust. De exemplu, dioxidul de carbon, in cantitati mici poate da un gust placut apei. in principiu mirosul si gustul se datoresc prezentei in apa a unor saruri solubile, gaze, substante minerale sau organice in descompunere, a unor microorganisme vii sau a vegetatiei acvatice.

Apa pura este incolora. Culoarea apei naturale este determinata de prezenta compusilor coloidali ai fierului, a substantelor humice sau a unor substante din descompunerea plantelor acvatice. Apa potabila nu trebuie sa fie nici acida nici alcalina, ea trebuie sa aiba un pH neutru.

Preview document

Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 1
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 2
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 3
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 4
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 5
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 6
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 7
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 8
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 9
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 10
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 11
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 12
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 13
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 14
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 15
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 16
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 17
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 18
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 19
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 20
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 21
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 22
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 23
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 24
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 25
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 26
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 27
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 28
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 29
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 30
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 31
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 32
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 33
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 34
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 35
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 36
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 37
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 38
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 39
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 40
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 41
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 42
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 43
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 44
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 45
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 46
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 47
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 48
Tratarea Apelor Reziduale - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Tratarea Apelor Reziduale.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unei Statii de Epurare a Apelor Uzate de la SC Beyler SA Galati

CAPITOLUL I Introducere Calitatea apelor este cel mai mult afectată de deversarea de materii poluante şi infestarea acesteia de către instituţii...

Prevenire si Controlul Integrat al Poluarii in Industria Metalelor Neferoase

Capitolul I. PREZENTAREA GENERALA A INDUSTRIEI METALELOR NEFEROASE(Cuprul) 1.1 Introducere Metalurgia neferoaselor este o ramură a industriei ce...

Managementul Deseurilor de Tip Namoluri de la Statiile de Epurare a Apelor Uzate

INTRODUCERE În urma activitatilor desfasurate în industria petrolului, începând cu extractia, dar mai cu seama în sectorul de rafinare si...

Tratarea Apei în Scopul Potabilizarii

TRATAREA APEI IN SCOPUL POTABILIZARII Apa este cel mai important aliment. Nu poate fi înlocuit. Aceste afirmatii nu sunt figuri de stil, ci citate...

Epurarea Apelor Uzate Menajere

ARGUMENT Din resursa globala de apa a Pământului, resursele de apa dulce reprezinta doar cca. 2,4% din care disponibile pentru utilizare sunt doar...

Epurarea Apelor

ARGUMENT Calitatea apelor este cel mai mult afectată de deversarea de către om de ape uzate. Prin urmare, principala măsură practică de protecţie...

Tratarea și Eputarea Apelor Uzate

I. POLUAREA APEI 1.1. POLUAREA APELOR – DEFINIŢII Apa înseamnă viaţă şi din această cauză puritatea ei este un indicator esenţial al calităţii...

Procedee și Echipamente pentru Epurarea Apei

1. Introducere Apa reprezintă unul dintre elementele esenţiale suportului vieţii pe Terra, existenţa ecosistemelor se datorează prezenţei apei....

Ai nevoie de altceva?