Abordarea Eticii in Managementul Afacerilor Internationale

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Abordarea Eticii in Managementul Afacerilor Internationale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan bogdan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domenii: Economie, Management, Tranzactii Internationale

Cuprins

INTRODUCERE PAG. 5
1. CONCEPTUL DE ETICA IN AFACERILE
INTERNATIONALE PAG.7
2. IMPACTUL SI IMPORTANTA ETICII IN LUMEA CONTEMPORANA PAG.11
2.1. ETICA SI LUMEA CONTEMPORANA PAG.11
2.2.IMPORTANTA ETICII PENTRU MANAGERI PAG.12
2.3.CORUPTIA-PRICIPALA PROBLEMA IN ETICA
LUMII CONTEMPORANE PAG.13
3. ETICA-APLICAREA SI INCALCAREA EI IN MARILE
FIRME INTERNATIONALE PAG.15
3.1.APLICAREA NORMELOR ETICE PAG.15
3.2.COMPORTAMENTE NEETICE, INCALCAREA
DREPTURILOR OMULUI, EXPLOATAREA
EXCESIVA A RESURSELOR SI LISTA
POATE CONTINUA PAG.16
4. CONCLUZII PAG.18
BIBLIOGRAFIE PAG.20
GLOSAR DE TERMENI PAG.21
LISTA FORMELOR GRAFICE PAG.22
ANEXE PAG.23

Extras din document

Introducere

Etica in afaceri este un subiect pe care multi oameni il i-au in raspar: pe unii ii amuza copios iar altora li se pare o gluma proasta. In lumea noastra, invatam din clasa intaia matematica, gramatica, istoria, geografia, etc., insa etica nu o studiem niciodata la scoala. Nu este o disciplina “exacta”, si dupa cum se crede nici destul de importanta pentru a sta langa celelalte materii “umaniste”. Asa se face ca fiecare isi incropeste o imagine personala, extrem de aproximativa, daca nu chiar eronata despre ceea ce inseamna etica. (1)

Observatorii hipercritici ai mediului de afaceri comit mai multe erori care le ingusteaza perspectiva si le stramba judecata. Pe de o parte confunda comportamentul etic cu altruismul umanitar, pe de alta parte generalizeaza fara temei faptele scandaloase care se petrec realmente in lumea afacerilor trecand cu vederea normalitatea activitatii de afaceri, in care onestitatea si corectitudinea sunt regula si nu exceptia.(2)

Etica in afaceri este un domeniu academic si un subiect de dezbatere publica destul de recent, atat de recent incat inca nu s-au pus intrebari de genul “Cine este autorul care a propus si a impus termenul etica in afaceri ?” sau “Cui apartine cu adevarat primul articol, eseu sau tratat de etica in afaceri?”. (2)

Ca mai toate noutatile din ultimul secol, si business ethics este o “inventie” americana. Pentru unii originea transatlantica a noii discipline este o garantie de seriozitate, performanta si calitate; pentru altii dimpotriva, orice vine de peste ocean trebuie sa fie ceva teribil de rudimentar, superficial. Indiferent cum este privita, etica in afaceri a luat rapid amploare in spatiul nord-american, de unde s-a raspandit apoi mai ales in tarile in care se poate vorbi cu adevarat despre economie de piata si stat de drept. In Romania, acest eventual interes este abia pe cale sa se nasca.(2)

Etica în afaceri e produsul unei piete mature, în care firmele şi-au înţeles rolul în societate şi au învăţat să comunice şi să facă din comunicare un instrument de profit. În activitatea unei firme, etica se regăseste sub formă de instrumente de decizie, instrumente pentru diagnosticarea şi rezolvarea conflictelor etice, sisteme de valori ce definesc o cultură organizaţională, coduri etice, principii ce stau la baza strategiilor de comunicare de marketing, instrumente în managementul resurselor umane. Toate acestea sunt concepute pornind de la ideea că managementul etic este, cel puţin pe termen mediu şi lung, un management profitabil.

Motivul alegerii acestei teme este atat importanta acestui subiect, cat si incercarea explicarii acestui concept din mai multe puncte de vedere.

Importanta eticii in lumea afacerilor internationale de astazi este influentata de mai multi factori dintre care mentionez: puterea si influenta firmelor private in crestere, schimbarea naturii afacerilor, modificarile suferite de strategiile si structurile manageriale, procesul de globalizare, sustenabilitatea.

Obiectivele propuse in acest proiect ar fi:

- definirea conceptului de etica in afaceri

- impactul eticii in lumea contemporana

- importanta eticii in afacerile internationale

- legatura coruptie- etica

- exemplificarea incalcarii eticii dar si aplicarea acesteia in marile firme multinationale

Una dintre problemele majore cu care m-am confruntat in incercarea de a explica acest termen a fost lipsa unor surse credibile de documentare asupra eticii din economia romaneasca actuala. Publicatiile romanesti de specialitate in domeniul economic, desi in plin progres, nu au inceput inca sa fie interesate de etica in afaceri. Iar presa romaneasca, desi abunda in dezvaluiri incediare, nu poate fi luata in calcul din cel putin 2 motive. In primul rand o ancheta jurnalistica nu are caracter probatoriu, exprimand opiniile si parerile ziaristilor. Al doilea motiv, mult mai important: presa demasca si infiereaza ilegalitatile comise fie de catre functionari publici ori intreprinzatori privati. Or, etica in afaceri nu tine de hotie, frauda, delapidare, etc., Tot ceea ce este ilegal este totodata imoral, insa reciproca nu este valabila.

(1) Dan Craciun “Etica afacerilor- un spectacol prea adesesa ratat” Revista Cultura nr. 3

(2) “Etica in afaceri” Prof.univ.dr. Dan Craciun, Bucuresti 2004

CAPITOLUL 1

CONCEPTUL DE ETICA IN AFACERILE INTERNATIONALE

1.1. Conceptul de etica in afaceri

Sociologul Raymond Baumhart intr-unul din studiile sale, a pus intrebarea “Ce este etica?”mai multor afaceristi americani si a primit urmatoarele raspunsuri tipice:

- “Etica are de a face cu ceea ce sentimentele mele imi spun ca este bine sau rau”

Multi oameni sunt tentati sa asocieze etica si sentimentele, gandindu-se probabil la un soi de vibratie empirica fata de aproapele nostru. Dar etica nu este necesar legata de anumite stari afective. Acestea sunt schimbatoare, capricioase si nu pe deplin supuse ratiunii, astfel incat foarte frecvent tocmai sentimentele sunt acelea care ne indeamna sa ne abatem de la normele etice.

- „Etica este legată de credinţa mea religioasă”.

Etica nu se află într-o relaţie necesară nici cu religia Ce-i drept, majoritatea religiilor susţin standarde etice înalte. Dar dacă etica n-ar fi decât un apanaj al religiei, atunci ea nu ar fi valabilă decât pentru persoanele religioase. Or, etica se adresează în egală măsură ateilor şi sfinţilor, astfel încât nu poate fi în nici un caz confundată cu religia sau pe deplin subordonată ei.

- “A fi etic inseamna sa respecti legea”

A te comporta etic nu e totuna cu a respecta legea. Nu rareori legea incorporeaza anumite convingeri morale pe care le impartasesc numerosi cetateni ai unui stat. Dar legea ca si sentimentele se pot abate fata de ceea ce este etic.

- “Etica reprezinta modele de comportament acceptate in societate”

A fi etic nu se confunda cu a te conforma pe deplin unor modele de conduita acceptate in societate. In multe cazuri, majoritatea oamenilor cultiva intr-adevar tipare comportamentale juste sub aspect etic, dar nu intotdeauna. Uneori aceste modele sociale de comportament se pot afla in conflict cu principiile etice. Se poate intampla ca intreaga societate sa fie moralmente corupta. Pe de alta parte daca a te comporta etic ar fi totuna cu a imita modelele sociale acceptate, atunci pentru a stii ce este corect din punct de vedere etic, individul ar trebui sa afle ce anume se considera acceptabil in societatea din care face parte. (3)

Fisiere in arhiva (1):

  • Abordarea Eticii in Managementul Afacerilor Internationale.doc

Alte informatii

Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu Facultatea de Stiinte Economice Specializarea Afaceri Internationale Anul II