Accize și alte Taxe Speciale

Proiect
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 10873
Mărime: 73.39KB (arhivat)
Publicat de: Casandra Crețu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. 1. NOŢIUNI TEORETICE PRIVIND ACCIZELE ŞI ALTE TAXE SPECIALE. 5
  3. l.1. Sfera de aplicare 5
  4. 1.2. Exigibilitatea accizelor. 5
  5. 1.3. Regimul de antrepozitare. 7
  6. 1.4. Obligaţiile plătitorilor de accize. 10
  7. 1.5. Scutiri la plata accizelor. 11
  8. 1.6. Lipsuri şi nereguli pe parcursul circulaţiei intracomunitare în regim suspensiv
  9. a produselor accizabile 13
  10. 1.7. Deplasarea intracomunitară a produselor cu accize plătite. 14
  11. 1.8. Marcarea produselor alcoolice şi a tutunului prelucrat. 15
  12. 1.9. Alte produse accizabile. 16
  13. 2. METODOLOGIA DE CALCUL A ACCIZELOR ŞI APLICAŢII PRACTICE. 22
  14. 2.1. Metodologia de calcul a accizelor. 22
  15. 2.2. Aplicaţii practice privind accizele. 24
  16. CONCLUZII 31
  17. BIBLIOGRAFIE 33

Extras din proiect

INTRODUCERE

Taxele speciale de consumaţie sau accizele sunt aşezate asupra unor produse care se consuma în cantităţi mari şi care nu pot fi înlocuit de cumpărători cu altele, pentru ca în acest fel impozitul să aibă în mod constant un randament fiscal cat mai ridicat. Drept urmare, accizele se instituie asupra unor produse care au o cerere neelastica, cum sunt: vinul, cidrul, berea, apele minerale etc. (în Franţa); tutunul, cafeaua, zaharul, ceaiul, uleiurile minerale etc. (în Germania); berea, vinul, spirtul, cidrul, tutunul, uleiurile minerale etc. (în Marea Britanie); produsele din tutun, alcoolul, zaharul etc. (în Indonezia); produsele petroliere, tutunul, uleiurile vegetale, produsele industriei chimice, produsele textile şi din iuta etc. (în India); hidrocarburile (în Tunisia); spirtul, produsele petroliere, băuturile nealcoolice şi cimentul (în Thailanda) etc.

Acciza este o taxă suportată de consumatori, fiind cea mai răspândită formă a impozitelor indirecte care se include în preţul de vânzare al unor mărfuri determinate. Accizele reprezintă o importantă sursă a veniturilor bugetare, sunt uşor de procurat iar prin intermediul lor se urmăresc obiective bugetare dar şi eficientă administrativă.

Teoria economică recomandă aplicarea accizelor asupra bunurilor cu cerere inelastică. În aceste condiţii, creşterea bunurilor impozitate prin accize nu determină reduceri semnificative ale consumului acestor bunuri deoarece acestea nu prea au substituenţi, astfel încât veniturile bugetare din accize sunt relativ stabile. Dar în realitate, inelasticitatea cererii în raport cu preţul nu este întotdeauna verificată. De exemplu populaţia este sensibilă la costul carburantului. Transportul personal poate fi înlocuit cu transportul în comun şi astfel o modificare a costului carburantului provoacă substituiri între cele două modalităţi de transport sau unele băuturi de calitate superioară pot fi nepreferate în favoarea altor categorii de calitate. Taxele speciale asupra consumului sunt menite pentru a descuraja consumul excesiv de anumite produse aceasta reprezentând şi o frânare a consumului care ar fi nefavorabil pentru realizarea celuilalt obiectiv-asigurarea veniturilor bugetare.

Taxele speciale de consumaţie sau accizele sunt aşezate asupra unor produse care se consumă în cantităţi mari şi care nu pot fi înlocuite de cumpărători cu altele, pentru că în acest fel impozitul să aibă în mod constant un randament fiscal cât mai ridicat. Drept urmare, accizele se instituie asupra unor produse care au o cerere inelastică, cum sunt: vinul, cidrul, berea, apele minerale, tutunul, cafeaua, zahărul, ceaiul, uleiurile minerale, spirtul, alcoolul, produsele petroliere, uleiurile vegetale, produsele industriei chimice, produsele textile şi din iută, hidrocarburile, băuturile nealcoolice, cimentul etc.

În România se practica accize pe produse cum sunt: băuturile alcoolice, vinurile şi produsele pe baza de vin, berea, produse din tutun, produsele petroliere (benzina premium, regular şi normala, benzina fără plumb şi motorina), cafeaua, apele minerale şi apele gazoase cu conţinut de zahar sau de alte produse de îndulcit şi substanţe aromatizante, confecţiile din blănuri naturale, articolele din cristal, bijuteriile din aur şi/sau platina, autoturismele şi autoturismele de teren (inclusiv din import, rulate), parfumurile, apele de colonie şi apele de toaleta, aparatele video de înregistrat sau de reprodus, camerele video, cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile, aparatele pentru condiţionat aerul.

Taxele de consumaţie pe produs se calculează fie în suma fixa pe unitatea de măsura, fie în baza unor cote procentuale aplicate asupra preţului de vânzare. În mod normal, produsele provenite din import trebuie impuse cu aceleaşi taxe ca şi produsele indigene, iar cele destinate exportului, de regula nu sunt impozitate. Nivelul cotelor utilizate pentru calcularea accizelor diferă de la o tara la alta şi de la un produs la altul. De exemplu, pentru produsele din tutun nivelul acestor cote depăşeşte frecvent 50 sau chiar 60 de procente.

Accizele, în general, sunt sensibile la inflatie, ajungandu-se în perioade de inflatie puternica la o scadere a randamentului accizelor (de altfel aceasta problema este actuala mai mult sau mai putin pentru toate categoriile de impozite). Faptul ca se aplica supra valorii în vama, la care se adauga taxele vamale, în cazul produselor importate, sau în suma fixa asupra cantitatilor de petrol sau gaze livrate, face ca aceste taxe să-şi diminueze randamentul în conditii de inflatie puternica.

Apare necesara, astfel, o modificare a acestor taxe pentru a compensa efectele inflaţiei. Partea accizelor în totalul prelevărilor obligatorii variază de la o tara la alta: moderata în Belgia, Germania, SUA şi foarte ridicata în Portugalia, Grecia, Irlanda. Structura lor diferă în egala măsura: tarile nordice impozitează puternic băuturile alcoolice, tarile de sud le taxează foarte puţin, iar Franţa, Germania şi Belgia aplica taxe medii. Accizele, constituind o sursa importanta de venituri bugetare, usor de procurat, prin ele se urmaresc obiective bugetare dar şi eficienta administrativa.

Regula de eficienta este urmatoarea: taxarea unui bun trebuie să fie invers proportionala cu elasticitatea cererii în raport cu pretul. Ori, produsele precum bauturile, tigarile, aparatura electronica, carburantii etc. nu comporta substituiri puternice, deci cererea lor este considerata, în general, inelastica în raport cu pretul. În realitate, inelasticitatea cererii în raport cu preţul nu este întotdeauna verificata. Astfel, populatia este foarte sensibila la costul carburantului. Transportul personal poate fi inlocuit cu transportul în comun şi astfel o modificare a costului carburantului provoaca substituiri intre cele doua modalitati de transport. Anumite bauturi de calitate superioara au o puternica elasticitate în sensul ca impozitul specific asupra acestor bunuri genereaza substituiri intre categorii de calitate diferita.

1. NOŢIUNI TEORETICE PRIVIND ACCIZELE ŞI ALTE TAXE SPECIALE.

l.1. Sfera de aplicare

Potrivit dispoziţiilor art. 162 din Codul fiscal, accizele armo¬nizate sunt taxe speciale de consum care se datorează bugetului de stat, pentru următoarele produse provenite din producţia internă sau din import:

a) bere;

b) vinuri;

c) băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri;

d) produse intermediare;

e) alcool etilic,

f) produse din tutun;

g) uleiuri minerale.

Faptul generator - Produsele sunt supuse accizelor în momentul producerii lor în România sau la momentul importului lor în ţară.

Preview document

Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 1
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 2
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 3
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 4
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 5
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 6
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 7
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 8
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 9
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 10
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 11
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 12
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 13
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 14
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 15
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 16
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 17
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 18
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 19
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 20
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 21
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 22
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 23
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 24
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 25
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 26
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 27
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 28
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 29
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 30
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 31
Accize și alte Taxe Speciale - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Accize si alte Taxe Speciale.doc

Alții au mai descărcat și

Accizele în România și Armonizarea Lor cu Cele Practicate în Cadrul Uniunii Europene

Introducere În condiţiile complexe ale mecanismelor pieţei concurenţiale şi în legătură directă cu încercările statelor moderne de a utiliza...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Fiscalitatea Agenților Economici

Lucrarea de diploma este bazata pe un plan judicios, cu mute probleme analizate, care confera lucrarii un caracter interdisciplinar. Problema...

Contabilitatea relațiilor cu bugetul statului la SC Severnav SA

CAPITOLUL I. CADRUL ORGANIZATORIC DE DESFĂSURARE A ACTIVITĂŢII LA S.C. SEVERNAV S.A. 1.1 Scurt istoric Societatea comercială SEVERNAV S.A. este...

Fiscalitatea Agenților Economici

CAPITOLUL 1. SISTEMUL FISCAL SI COMPONENTELE SALE 1.1 CONCEPTUL DE SISTEM FISCAL; COMPONENTELE SI PRINCIPIILE ACESTUIA Trecerea României la o...

Controlul Impozitelor la SC Iancu Trans SRL

INTRODUCERE Pentru buna desfăşurare a oricărei activităţi, la nivel macro şi microeconomic, sunt necesare o serie de resurse materiale, umane,...

Contabilitatea impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat

INTRODUCERE Pentru buna desfăşurare a oricărei activităţi, la nivel macro şi microeconomic, sunt necesare o serie de resurse materiale, umane,...

Fiscalitatea Agenților Economici

INTRODUCERE Societatea româneasca traverseaza o perioada de profunde transformari, generate de tranzitia de la un sistem centralizat la un sistem...

Contabilitate și gestiune fiscală - accize

CAP. 1 Accize armonizate 1.1 Dispoziţii generale Sfera de aplicare Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datorează bugetului...

Analiza Structurii și Dinamicii Resurselor Financiare Publice din Bugetul Consolidat al României

1.Structura resurselor financiare publice din bugetul de stat şi din bugetele locale – criterii şi componente. Sistemul fiscal este format din...

Ai nevoie de altceva?