Acordul central european al comerțului liber

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 4094
Mărime: 8.71MB (arhivat)
Publicat de: Steliana Moldoveanu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rodica Crudu
MINISTERUL EDUCAȚIEI, TINERETULUI ȘI SPORTULUI AL REPUBLICII MOLDOVA ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA FACULTATEA “CONTABILITATE”

Cuprins

  1. Introducere. 3
  2. 1.Istoricul si constituirea CEFTA
  3. 1.1.Crearea CEFTA.4
  4. 1.2.Tarile membre.4
  5. 1.3. Scopul si obiective.5
  6. 2. Institutiile CEFTA.5
  7. 3. Cadrul legislativ si criteriile de convergenta
  8. 3.1. Cadrul legislativ.9
  9. 3.2Criterii de convergenta.10
  10. 4.Inpactul CEFTA asupra tarilor membre. Analiza indicatorilor.11
  11. Concluzia
  12. Bibliografia
  13. Anexe

Extras din proiect

INTRODUCERE

Una dintre tendintele evidente ale economiei mondiale o reprezinta integrarea economica internationala. Acest fenomen a inregistrat o evolutie semnificativa, mai ales pentru Europa de Vest dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Conceptul de integrare economia, la data recenta, in teoria si practica economica - nu are o abordare unitara. Definitiile date acestui concept pun accentul fie pe motivatiile procesului, cum ar fi, de exemplu, necesitatea construirii unor spatii economice mari sau a unor ansambluri economice tot mai vaste care sa permita folosirea deplina a capacitatii de productie careia progresul tehnic ii mareste cu fiecare zi limitele, fie pe una sau alta dintre laturile lui, cum ar fi eliminarea progresiva a discriminarilor dintre diferite tari.

Integrarea economica poate fi definita drept procesul de dezvoltare a interdependentelor dintre state, prin forme si metode care asigura, pe de o parte continuitatea si aprofundarea schimburilor economice, iar pe de alta parte, cresterea gradului de intrepatrundere a economiilor nationale intr-un organism divers in prezentare, dar unitar si omogen in functionalitatea sa.

Economia mondiala este un sistem dinamic care se afla in permanenta schimbare. Dezvoltarea proceselor integrationiste a fost, in mare parte, rezultatul cresterii circulatiei internationale a marfurilor si a factorilor de productie, astfel existind necesitatea crearii unor relatii de productie mai sigure si durabile intre state, precum si reducerea numeroaselor bariere in calea comertului international si a deplasarii factorilor de productie. Practica a demonstrat ca aceasta a fost posibil sa fie realizat doar in cadrul formatiunilor integrationiste interstatale pe baza unor acorduri economice multilaterale.Un exemplu de o asemenea formatiune este CEFTA, care fiind creata ca o zona de liber schimb, urma sa inlature barierele, manifestindu-se ca un “incubator” de dezvoltare pentru tarile in curs de dezvoltare care au aderat la acest tratat.

Acordul Central European al Comertului Liber, in forma prescurtata: CEFTA (Central European Free Trade Agreement) este un acord comercial de liber schimb a marfurilor care a intrat in vigoare la 21 decembrie 1992 la Cracovia, membrii fondatori fiind Polonia, Cehoslovacia si Ungaria. Scopul acestei uniuni a fost adaptarea economiilor statelor membre la o piata comunitara lipsita de taxe vamale si un exercitiu de preaderare la Uniunea Europeana, pentru a crea reguli globale mai puternice, piete mai largi si mai deschise, in scopul de a se asigura obiectivele de dezvoltare ale tuturor tarilor.

Inca de la inceput CEFTA sa diferentiat de alte formatiuni prin scopul sau final. Daca alte organizatii aveau ca scop intrunirea tarilor dezvoltate pentru crearea unei puteri economice, care va va avea o putere de influenta, CEFTA a fost create pentru liberalizarea comertului intre statele(member) in curs de dezvoltare, pentru dezvoltarea cint mai rapida a acestora, astfel incit, ajungind la o etapa de dezvoltare, acestea sa paraseasca organizatia pentru aderarea la UE.

I. CONSTITUIREA CEFTA

1.1.Crearea CEFTA

Platforma constiruirii Acordul Central European de Comert Liber sunt considerate Declaratia de la Visegrad, din 15 februarie 1991, initiatorul careia a fost prim-ministru ceh Vaclav Klaus si Declaratia din 06 octombrie 1991 de la Cracovia, care au unit cei mai importanti reprezentanti ai tarilor Ungaria, Polonia si Cehoslovacia cu intiativa de a crea un tratat, care datorita colaborarii acestor state va simplifica procesul de dezvoltare economica si deasemenea va contribui la cooperarea in procesul pregatirii de aderare la UE.

In decembrie 1992, la Cracovia, a fost semnat Acordul de creare a liberului schimb de catre Cehoslovacia, Polonia si Ungaria, care a intrat in vigoare la 1 martie 1993.

Prima modificare a acordului a fost facuta pe 11 septembrie 1995 in Brno, la intiativa Sloveniei si la 4 iulie 2003 in Bled, dupa aderarea Croatiei.

Initial, a fost remarcata diferentirea participantilor la CEFTA intr-o anumita masura, de participarea la alte grupari regionale ca urmare a stadiului de dezvoltare de la care au pornit partenerii si obictivele urmarite. Daca celelalte organizatii tindeau sa cointereseze in aderare state cit mai dezvoltate pentru a crea o comunitate care ar forma o organizatie influenta, CEFTA s-a remarcat prin faptul ca servea drept treapta, comunitate la care aderau state slab dezvoltate pentru a se dezvolta economic, iar atingind un grad de dezvoltare necesar, tarile, sa paraseasca CEFTA pentru a adera UE.

Deci, se poate de remarcat faptul ca ceea ce le-a unit inca de la inceput pe aceste tari a fost dorinta comuna de a adera cit mai rapid la U.E., si speranta ca prin colaborarea in cadrul CEFTA se grabeste indeplinirea cerintelor acestui demers.

1.2.Tarile membre

Dupa cum a fost mentionat anterior initiatorii acordului au fost Cehia, Slovacia, Polonia si Ungaria, care odata cu integrarea in UE pe 1 mai 2004, s-au retras din acest cadru. Slovenia a aderat la CEFTA in 1996 si s-a retras odata cu celelalte patru tari, in 2004.

Romania a aderat la Acordul Central European de Comert Liber in 1997, urmata in 1999 de Bulgaria, care au parasit CEFTA in2007, apoi in 2003 a aderat Croatia, ea fiind ultima tara, la ora actuala, care s-a retras din organizatie.

Datorita acestui "efect de demonstrare", care a implimentat obiectivele CEFTA, a motivat ca in 2007, o serie de tari sa adere la acest tratat. Actualmente membri ai CEFTA sunt: Macedonia, care a aderat in 2006, urmata de Albania, Bosnia si Hertegovina, Moldova, Serbia, Muntenegru, Albania si Republica Kosovo.

Bibliografie

1.1 Boncu F., Economie mondială, Editura Lumina Tipo, București, 2004,

1.2 Gheorghe M., Economie mondială, Editura ASEM , Chișinău, 2013

1.3 Galaju I., Organizațiile economice internaționale, Tipografia Centrală, Chișinău, 2008,

I. Surse internet

2.1 Conținutul Acordul Central European al Comertului Liber:

http://www.worldtradelaw.net/fta/agreements/cefta.pdf

2.2 Official site CEFTA :http://www.cefta.int/

2.3 Indicile dezvoltarii umane

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index

2.4 GDP per capita( 1989-2012)

http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD

2.5 Sinteza Raportului Competitivitații Globale

http://www3.weforum.org/docs/WEF_GlobalCompetitivenessReport_2012-13.pdf

Preview document

Acordul central european al comerțului liber - Pagina 1
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 2
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 3
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 4
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 5
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 6
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 7
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 8
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 9
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 10
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 11
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 12
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 13
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 14
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 15
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 16
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 17
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 18
Acordul central european al comerțului liber - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Acordul Central European al Comertului Liber.docx
  • Prezentarea CEFTA.pptx

Alții au mai descărcat și

Statele BRIC în Contextul Crizei economico-financiare Globale

STATELE BRIC ÎN CONTEXTUL CRIZEI ECONOMICO-FINANCIARE GLOBALE I. Introducere În economie, BRIC este un acronim care se referă la patru ţări –...

Cooperarea economică în zona Pacificului

CAP.I PREZENTARE GENERALĂ Forumul Cooperarea Economică Asia Pacific (APEC) a fost fondat în anul 1989 pentru capitalizarea creşterii...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Politica vamală a României în perioada de tranziție

Capitolul 1 Politica Comerciala 1.2 Definirea politicii comerciale, obiective si instrumente Prin politica comerciala se intelege totalitatea...

Mediul Cultural

1. INTRODUCERE Din perspectivă istorică, derularea afacerilor internaţioale prezintă caracteristici de continuitate, dar şi de specificitate...

Relațiile comerciale ale României cu țările europei răsăritene - realități și perspective

Introducere Având in vedere titlul lucrării, am încercat sa relatez pe parcursul acesteia succinte realităti, privind activitatea de comerţ...

Locul și rolul taxelor vamale în cadrul impozitelor indirecte în contextul aderării României la Uniunea Europeană

Capitolul 1. Taxele vamale – locul lor în resursele financiare publice Noile cerinte pe plan mondial asupra relatiilor dintre tari impun schimbari...

Comerțul Internațional

2 Capitolul I. Comerţul internaţional şi politica comercială în perioada contemporană 1.1 Comerţul internaţional contemporan Participarea tuturor...

Politica Comercială a României în Contextul Aderării la Uniunea Europeană

CAPITOLUL I: DEFINIREA CONCEPTULUI DE POLITICĂ COMERCIALĂ, A OBIECTIVELOR, FUNCŢIILOR ŞI INSTRUMENTELOR SALE. Subcapitolul 1.1. Politica...

Blocuri regionale din Europa și America

Blocuri regionale din Europa si America 1.CEFTA-Central European Free Trade Agreement (Acordul Central European al Comerţului Liber) CEFTA...

Strategia relațiilor economice externe ale României în condițiile aderării la U.E.

INTRODUCERE Colapsul regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est si optiunea ferma a acestor state de a adopta modelul economiei libere a...

Ai nevoie de altceva?