Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 14493
Mărime: 102.94KB (arhivat)
Publicat de: Lili L.
Puncte necesare: 9
Universitatea Tehnică a Moldovei Facultatea Inginerie şi Management în Construcţia de Maşini Catedra Inginerie şi Management în Sisteme de Producţie

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. 1. Politica salarială – componenţa politicii generale
  3. a întreprinderii 3
  4. 2. Principiile generale ale sistemelor de salarizare 8
  5. 3. Principiile de salarizare abordate din perspectiva managerială 16
  6. 4. Metode de evaluare a posturilor 16
  7. 4.1.Consideraţii generale 16
  8. 4.2 Aspecte comparative privind metodele
  9. de evaluare a posturilor 17
  10. 5. Principalele sisteme de salarizare 18

Extras din proiect

Introducere

Angajarea personalului reprezintă un act de voinţă reciprocă a celui ce angajează şi a celui angajat, concretizat prin încheierea unui contract individual de muncă în formă scrisă între aceştia şi prin care angajatul se obligă să presteze o activitate potrivit cerinţelor postului în care este încadrat, iar cel ce angajează să-i acorde drepturile salariale şi de altă natură, prevăzute în contractul individual de muncă pentru activitatea şi locurile de muncă respective, în condiţiile realizării sarcinilor, atribuţiilor şi răspunderilor corespunzătoare postului.

Personalul este angajat în funcţie de necesităţi, necesităţi determinate de volumul de activitate, pe baza normelor de muncă, a normativelor de personal şi a posibilităţilor financiare. Angajarea personalului se face, de regulă, pe durată nedeterminată sau prin excepţie, pe durată determinată, cu sau fără durată de probă, în condiţiile prevăzute de lege.

Salariile individuale se vor stabili în funcţie de conţinutul muncii, gradul de mecanizare, automatizare, informatizare a proceselor de muncă, de competenţa profesională, gradul de autonomie, răspundere şi iniţiativă în muncă, nivelul de pregătire şi de cunoştinţele necesare, precum şi importanţa socială a muncii. Salariile individuale rezultate din negocierea contractului individual de muncă, reprezintă contravaloarea muncii angajaţilor.

Salariile de bază minime brute lunare, prevăzute de grila de salarizare a organizaţiei, pe categorii de personal se diferenţiază pe meserii şi funcţii prin aplicarea unui coeficient de ierarhizare la salariul de bază minim brut prevăzut de grila de salarizare. Coeficientul de ierarhizare este stabilit în raport de nivelul de calificare şi gradul de răspundere cerut de munca depusă în condiţiile în care se desfăşoară aceasta.

Salariile stabilite în baza coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în grilă vor fi modificate prin indexări şi/sau compensări, potrivit dispoziţiilor legale.

Salariile de bază, corespunzătoare clasei din grila de salarizare, prevăzute în contractul individual de muncă, reprezintă un drept câştigat atât timp cât angajatul respectiv îşi îndeplineşte în mod corespunzător sarcinile proprii conform fişei postului.

De asemenea, sc vor specifica toate formele de salarizare care se aplică la nivelul organizaţiei, preum şi sporurile practicate.

Administraţia sc obligă să asigure condiţiile necesare realizării de către fiecare salariat a sarcinilor ce îi revin, în cadrul programului de muncă zilnic stabilit. în cazul în care, din motive independente de salariaţi, apar întreruperi în procesul de producţie, salariaţii vor putea fi folosiţi în alte locuri de muncă, compatibile cu pregătirea lor profesională şi aptitudinile lor fizice, fără a le fi afectate drepturile salariale, beneficiind de eventualele sporuri ale noului loc de muncă.

Salariul individual poate fi diminuat în condiţiile legii şi a contractului colectiv de muncă, şi nu poate face obiectul nici unei renunţări sau limitări. El va fi protejat de îngheţare iar reţinerile se vor face potrivit legii, cu asigurarea de subzistenţă pentru angajat şi cei întreţinuţi de acesta.

Salariile au un caracter confidenţial. Responsabilitatea păstrării caracterului confidenţial al acestora revine celor care l-au negociat, precum şi personalului care are acces la actele în care sunt înscrise salariile.

Toate drepturile cuvenite salariaţilor se vor plăti înaintea oricăror obligaţii băneşti ale unităţii.

1 Politica salarială – componenţa politicii generale a întreprinderii.

„Precizăm că nu este suficient să utilizăm un sistem sofisticat, oricare ar fi acesta. Trebuie, înainte de toate, să definim o politică a remunerării, ea însăşi componentă a politicii generale a întreprinderii. Sistemele şi tehnicile nu vor putea niciodată să suplinească ab¬senţa politicii2".

DIMITRI WEISS

Interesul tot mai mare pentru o politică salaríala eficientă izvorăşte din convingerea tot mai evidentă a economiştilor şi a altor specialişti în domeniu că remuneraţia este nu numai o consecinţă ci şi o premisă a unei activităţi economico-sociale eficiente.

în acest sens, concluzia practică ce s-a impus pe plan mondial este că politica salaríala, judicios elaborată şi perfect armonizată cu politica generală a întreprinderii, este de natură să stimuleze creşterea eficienţei economice mai mult decât să o afecteze.

Prin urmare, o politică eficientă in domeniul salarizării este necesar, în primul rând, să se înscrie în politica de ansamblu a întreprinderii şi să răspundă, pe de o parte, cerinţelor generale, obiective ale creşterii eficienţei activităţii desfăşurate, iar pe de altă parte, să asigure accentuarea cointeresării salariaţilor nu numai pentru realizarea de performanţe individuale, ci îndeosebi pentru un aport sporit la performanţa globală a întreprinderii pe termen mediu sau lung.

De asemenea, astăzi, în multe ţări ale lumii, dezvoltarea managementului resurselor umane trece prinlr-o profundă schimbare, în conformitate cu strategiile în domeniul salarizării, care servesc drept fundament pentru elaborarea politicilor salaríale, privite, în general, ca instrumente specifice, operaţionale de realizare a obiectivelor strategice. Politicile salaríale constituie, din acest punct de vedere, un ansamblu de decizii de acţiune direcţionale privind obiectivele pe care orice organizaţie şi le propune în domeniul salarizării, precum şi mijloacele de realizare a acestora.

Deşi, administrarea salarizării este, adesea, considerată ca o funcţie specializată, totuşi, la fel ca şi alte aspecte ale managementului resurselor umane, dezvoltarea unei politici salaríale sau abordarea pe baze ştiinţifice a acesteia este o activitate complexă care impune luarea în considerare a tuturor laturilor de esenţă ale salariului, a sarcinilor şi funcţiilor de bază ale acestuia, a corelaţiilor acestuia cu cele mai diferite variabile economice şi sociale, precum şi a implicaţiilor acestora asupra tuturor intereselor, de cele mai multe ori divergente ale agenţilor economici.

Preview document

Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 1
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 2
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 3
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 4
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 5
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 6
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 7
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 8
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 9
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 10
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 11
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 12
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 13
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 14
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 15
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 16
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 17
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 18
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 19
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 20
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 21
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 22
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 23
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 24
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 25
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 26
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 27
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 28
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 29
Administrarea Salarizării - Domeniu de Bază al Managementului Resurselor Umane - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Administrarea Salarizarii - Domeniu de Baza al Managementului Resurselor Umane.doc

Alții au mai descărcat și

Salariul în România

Introducere În teoria şi practica economică, salariul ocupă un loc deosebit de important.Termenul ca atare este de origine latină. Salarium era...

Analiza, Proiectarea și Evaluarea Posturilor

INTRODUCERE Analiza, proiectarea și evaluarea posturilor reprezintă temelia tuturor activităților legate de resursele umane. Procesul de recrutare...

Efectele integrării asupra salariilor din România

Termenul de salariu poate fi înteles ca: Orice venit încasat de om în schimbul muncii sale Venit fundamental prin care se remunerează munca...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Managementul Previzional al Resurselor Umane și Analiza Posturilor de Lucru

CAP.I. MANAGEMENTUL PREVIZIONAL AL RESURSELOR UMANE 1.1. Rolul gestiunii previzionale a resurselor umane Managementul previzional al resurselor...

Te-ar putea interesa și

Marketingul pâinii și a principalelor produse de panificație din cadrul firmei SC Comcereal SA - Fabrica de pâine, Vaslui

DATE MONOGRAFICE PRIVIND S.C. COMCEREAL S.A. FABRICA DE PÂINE VASLUI 1.1. Aspecte generale Societatea este denumită S.C. COMCEREAL S.A. şi...

Managementul recompenselor în instituțiile publice

INTRODUCERE Am abordat tema „Managementul recompenselor în intituţia publică“ deoarece recompensarea angajaţilor este un domeniu de activitate...

Specificul managementului remunerării muncii la întreprinderile autohtone

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. În noua societate informațională, capitalul uman a înlocuit capitalul financiar, ca resursă...

Managementul Sistemului de Salarizare în Sectorul Public

INTRODUCERE Salariul este forma de venit cea mai des întîlnită în societatea contemporană. În această situaţie este firesc ca salariul, cu...

Angajarea și Salarizarea Personalului

INTRODUCERE "Resursele umane sunt unice în ceea ce priveşte potenţialul lor de creştere şi dezvoltare, precum şi capacitatea de a-şi cunoaşte...

Teorii ale motivației și satisfacției în muncă și conceperea sistemului de salarizare

Cap. 1.TEORII ALE MOTIVAŢIEI SI ASTISFACŢIEI IN MUNCĂ 1.1 Definirea conceptelor de motivaţie şi satisfacţie in muncă Motivaţia este un „ concept...

Contabilitatea Relațiilor cu Personalul

CAP. 1 POLITICI SALARIALE 1.1. Probleme, evoluţii şi tendinţe privind piaţa muncii De la începutul noului mileniu, sensul expresiei "carieră fără...

Analiza Salariului sub Dublul sau Aspect - Cost și Venit

INTRODUCERE Dintre factorii de producţie, este cunoscut faptul că factorul uman are importanţa cea mai mare în economie, el fiind ,,motorul...

Ai nevoie de altceva?