Adoptarea Euro în România

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3480
Mărime: 14.06KB (arhivat)
Publicat de: Stelian Toth
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lutas Mihaela

Extras din proiect

Criza economica globala ar putea crea oportunitatea de aderare mai rapida la zona euro pentru economiile europene emergente, arata o analiza a Stratfor.

"Statele emergente din Europa au fost afectate in mod particular de criza deoarece, fara apartenenta la zona euro, sunt expuse la fluctuatiile de curs valutar. Pe masura adancirii crizei, iesirile de capital au determinat devalorizarea monedelor", mai noteaza Stratfor, informeaza NewsIn.

Analiza a avut ca baza afirmatile facute, marti, de premierul ungar Ferenc Gyurcsany care a spus ca Uniunea Europeana ar trebui sa relaxeze regulile de adoptare a euro, pentru a le permite statelor non-euro din UE, precum Romania, Ungaria, Bulgaria, Cehia sau Polonia, sa treaca mai repede la moneda europeana.

Pentru a adera la zona euro, un stat trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Elementele-cheie sunt intrarea in ERM-2, zona de asteptare pentru trecerea la euro, un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, datorie publica de maximum 60% din PIB si o inflatie care sa fie cu cel mult 1,5% peste inflatia in primele trei state din zona ca evolutie a preturilor.

In mod ironic, multe dintre statele dezvoltate ale UE, precum Italia sau Franta, nu indeplinesc criteriile zonei euro, din care deja fac parte, "dar odata cu puterea vine si capacitatea de a ocoli regulile, ceea ce statele central si est-europene vor reusi mult mai greu sa faca", mai comenteaza Stratfor.

Unul dintre cele mai dificil de indeplinit dintre criteriile pentru intrarea in zona euro este cel al inflatiei. In 2009, "tinta inflationista" ar putea fi la nivelul minim de 2,2%, in contextul in care Comisia Europeana a estimat o inflatie intre 0,6 si 0,8% pentru Germania, Franta, Irlanda si Spania.

Ungaria ar putea trece la moneda unica in 2011 daca Uniunea Europeana isi va relaxa conditiile de adoptare a euro, sustine premierul maghiar Ferenc Gyurcsany.

Afirmatia a fost facuta in urma unei intrevederi cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, informeaza Portfolio.

Inaltul oficial guvernamental a precizat, marti, ca autoritatile europene ar trebui sa relaxeze regulile de adoptare a euro, pentru a le permite statelor non-euro din UE, precum Romania, Ungaria, Bulgaria, Cehia sau Polonia, sa treaca mai repede la moneda europeana.

Gyurcsany nu intelege de ce UE obliga tarile membre care nu fac parte din zona euro sa astepte doi ani in anticamera euro, asa-numitul Mecanism de Rata de Schimb 2 (ERM 2).

Guvernul Romaniei a mentinut termenul de aderare la zona euro pentru 2014, in cadrul raportului de convergenta trimis la Bruxelles, sperand ca va dispune de suficient timp pentru a pune in practica reformele necesare.

Raportul, aprobat de guvern saptamana trecuta, precizeaza ca Romania poate intra in anticamera de doi ani impusa monedei nationale inainte de adoptarea euro, Exchange Rate Mechanism 2 (ERM2), cel mai devreme in 2012, scrie Reuters, citata de NewsIn.

Criza mondiala a facut ca multe state din Uniunea Europeana (UE) sa fie mai nerabdatoare sa adopte moneda unica, utilizata in prezent de 16 state, datorita stabilitatii valutare pe care o ofera.

Saptamana trecuta, Ungaria a solicitat scurtarea perioadei ERM2, pentru a aduce mai rapid statele din Europa de Est in zona euro, cu scopul de a le proteja de criza, insa liderii UE au sustinut ca modificarea regulilor de aderare ar fi in prezent o greseala.

"Avand in vedere nevoia de a implementa reforme structurale aditionale care vor creste flexibilitatea economiei romanesti si capacitatea statului de a face fata socurilor, o parere unanima este ca moneda nationala nu va putea intra in ERM-2 inainte de 2012", potrivit raportului de convergenta pentru 2008-2011.

Multi economisti vad Romania ca unul dintre cele mai vulnerabile state din UE din cauza vastului deficit de cont curent, care presupune ca multi investitori straini au parasit de mult pietele romanesti, ceea ce a dus la deprecieri record ale leului in fata monedei unice.

Raportul vede deficitul bugetar consolidat la putin sub 1% din produsul intern brut (PIB) in 2012, fata de 5% din PIB, in 2008.

Investitiile straine directe ar putea scadea la 4,7 miliarde euro in 2009, cu aproape jumatate mai putin fata de anul trecut.

Obiectivele tratatului Maastricht privind deficitele, cursurile de schimb si inflatia sunt principalele probleme ale statelor membre UE, aflate in trecut sub regim comunist, care vor sa intre in zona euro si care fac tot posibilul sa se alinieze standardelor Europei Occidentale.

Comisia Europeana ar trebui sa reduca cu cel putin un an perioada in care un stat membru trebuie sa stea in anticamera euro inainte sa adopte moneda unica, sustine Thomas Mirow, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

O astfel de masura ar ajuta statele membre din Europa Centrala si de Est, in special Polonia si Ungaria, dar si Romania - puternic afectate de fluctuatiile de curs valutar din ultima perioada. Daca aceasta perioada se va reduce, Romania ar putea trece la moneda unica in 2013, iar Ungaria in 2011.

"Comisia Europeana ar trebui sa transmita semnale clare de solidaritate catre statele din Europa de Est ( ) Mi-ar placea, de exemplu, sa vad ca perioada de aderare la zona euro se reduce la doar un an de la doi cat este in prezent", a afirmat Mirow, citat de Reuters.

Ideea este una mai veche, relaxarea regulilor de adoptare a euro fiind ceruta cu insistenta de premierul ungar Ferenc Gyurcsany. La randul sau, primul-ministru polonez Donald Tusk a cerut, la sfarsitul lunii trecute, o abordare comuna a tarilor din Europa Centrala si de Est cu privire la necesitatea simplificarii procesului de adoptare a euro.

Pentru accelerarea procesului de trecere la euro pledeaza mai multi lideri importanti din Europa, printre care Jean-Claude Junker - primul ministru din Luxemburg, Angela Merkel - cancelarul Germaniei, precum si presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Pozitia acestuia din urma este explicabila si prin faptul ca Franta nu indeplineste criteriile zonei euro din care face parte. Intr-o situatie similara se afla si Italia, se precizeaza intr-o analiza a Stratfor, data publicitatii in urma cu mai putin de doua saptamani.

In ciuda eforturilor si declaratiilor facute de importantii oficiali europeni, Traian Basescu si-a exprimat, luni, in fata Parlamentul, scepticismul cu privire la adoptarea euro de catre Romania prea curand.

Preview document

Adoptarea Euro în România - Pagina 1
Adoptarea Euro în România - Pagina 2
Adoptarea Euro în România - Pagina 3
Adoptarea Euro în România - Pagina 4
Adoptarea Euro în România - Pagina 5
Adoptarea Euro în România - Pagina 6
Adoptarea Euro în România - Pagina 7
Adoptarea Euro în România - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Adoptarea Euro in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza criteriilor de convergență nominală în România

Capitolul 1 Sustenabilitatea procesului de convergenţă 1.1. Cazul României România, din motive de stabilitate economică, înainte de a adera la...

Implicațiile adoptării monedei Euro de către România

1. ISTORIC Istoria monedei unice, Euro începe odată cu procesul de integrare monetară din cadrul ”Planului Delors„ care a fost publicat în anul...

Fișa de țară a României - economie europeană

România România este o ţară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică şi la ţărmul...

Analiză Comparativă Privind Adoptarea Monedei Unice românia-bulgaria

Zona Euro cuprinde 18 țări din Uniunea Europeană care au adoptat in decursul anilor euro ca monedă unică. Această zonă fost creată în anul 1999 din...

Politică salarială

Politica salariala I. Politica salariala  componenta a politicii generale a intreprinderii  Precizam ca nu este suficient sa utilizam un sistem...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Echilibrul Economic și Dezechilibrele

TUTORAT 3 9. Echilibrul economic şi dezechilibrele 9.1. Conceptul de echilibru şi formele lui Echilibrul defineşte situaţia în care diferite...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Adoptarea Monedei Euro în România

1. BNR vrea ca Romania sa adopte moneda euro in 2014 I. Aparitia monedei euro Conceptul dateaza din anii ‘60. Parintii spirituali ai Uniunii...

Politică monetară - studiu de caz - adoptarea monedei euro de către România

Introducere Lucrarea de față intitulată “Politica monetară” își propune să stabilească tot ceea ce implică termenul de politică monetară și în...

Strategia României de adoptare a monedei euro

1.EURO - SCURT ISTORIC După ultima conflagraţie mondială, când economiile statelor participante aveau nevoie de „resuscitare", marile puteri...

Moneda unică europeană

1. Istoricul monedei EURO Moneda ramane unul dintre cele mai importante simboluri ale suveranitatii nationale si astfel, dupa cum arata istoria,...

Implicațiile adoptării monedei euro asupra comerțului exterior al României

Introducere Romania a devenit membru al Uniunii Economice si Monetare Europene la 1 ianuarie 2007 cu derogare de la adoptarea euro drept moneda....

Analiza conditionalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membrie ale UE

INTRODUCERE Noile membre ale Uniunii Europene trebuie sa isi adapteze mixul de politici pentru a indeplini conditiile de preadeare la moneda unica...

Uniunea Economica și Monetară Europeană

”Prietenia este ca si banul, usor de realizat dar greu de pastrat!” Samuel Butler Introducere Uniunea Economica şi Monetară Europeană (UEM),...

Implicații ale pregătirii economiei României pentru adoptarea euro

I. INTRODUCERE La 50 de ani dupa infiintarea Comunitatii Economice Europene, Romania se integra in structurile Uniunii Europene. Astfel, in 2007,...

Ai nevoie de altceva?