Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 12806
Mărime: 82.87KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Păduraru
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. 1. ANALIZA CELEI MAI BUNE UTILIZĂRI .pag. 3
  2. 2. INVESTIŢIA ŞI DEZVOLTAREA IMOBILIARĂ .pag 8
  3. 3. DECIZII DE INVESTIŢII ŞI REGULI DE DECIZIE .pag 3
  4. 4. VALOAREA INVESTIŢIEI ŞI STRATEGIA DE INVESTIŢII .pag 4
  5. 5. RISCUL ÎN INVESTIŢIILE IMOBILIARE.pag 4
  6. Metode de reducere a riscului
  7. Metode clasice de estimare a riscului
  8. 6. FEZABILITATEA INVESTIŢIEI IMOBILIARE .pag 7
  9. 7. ANALIZA DE PIAŢĂ .pag 10
  10. 8. ANALIZA DE PIAŢĂ REZIDENŢIALĂ .pag 14
  11. 9. APLICAŢIE: DIMENSIONAREA ŞI EVALUAREA UNUI TEREN LIBER DESTINAT UNUI COMPLEX REZIDENŢIAL .pag 18

Extras din proiect

Capitolul I ANALIZA CELEI MAI BUNE UTILIZĂRI

Forţele de piaţă formează valoarea de piaţă, astfel încât analiza forţelor semnificative pentru determinarea celei mai bune utilizări este esenţială pentru procesul de evaluare. Atunci când scopul efectuării unei evaluări este de a forma o opinie asupra valorii de piaţă, analiza celei mai bune utilizări identifică utilizarea cea mai profitabilă şi cea mai competitivă a unei proprietăţi imobiliare.

Cea mai bună utilizare a unei parcele de teren nu este determinată printr-o analiză subiectivă a deţinătorului proprietăţii imobiliare, a constructorului sau a evaluatorului; cea mai bună utilizare este determinată de forţele competitive de pe piaţa în care este localizată proprietatea.

Cea mai bună utilizare a unei proprietăţi, mai mult decât orice altceva, este ceea ce îi determină valoarea şi se defineşte ca fiind acea utilizare care, dintre utilizările alternative corespunzatoare şi probabile, este:

 permisă legal

 posibilă din punct de vedere fizic

 realizabilă/fezabilă din punct de vedere financiar

 maxim productive

Testele de posibilitate fizică şi permisivitate legală trebuie aplicate înaintea testelor de fezabilitate financiară şi productivitate.

Proprietatea este întotdeauna evaluată pe baza celei mai bune şi profitabile utilizări, care poate fi sau nu poate fi utilizarea prezentă. Valoarea terenului este bazată pe cea mai bună utilizare a proprietăţii ca fiind disponibilă şi gata de a fi dezvoltată pentru acea utilizare. Îmbunătăţirile sunt evaluate conform modului în care ele contribuie (sau nu) la valoarea terenului. Cea mai bună utilizare trebuie să apară într-un viitor rezonabil şi nu poate fi îndepartată sau speculativă.

În cursul analizei, evaluatorul trebuie să facă distincţia între cea mai bună utilizare a terenului ca fiind liber şi cea mai bună utilizare a proprietăţii ca fiind construită.

Perioada de timp a unei utilizări specificate reprezintă un punct important al analizei celei mai bune utilizări. În multe cazuri, cea mai bună utilizare a unei proprietăţi se poate schimba în viitorul apropriat.

Tradiţional, analiza celei mai bune utilizări a fost asociată cu analiza reziduală a terenului ce este cuprinsă în economia clasică. În această analiză, valoarea este dată de venitul ce rămâne după ce a fost amortizată construcţia.

I. 1 Criteriile analizei celei mai bune utilizări

a. Permisibilă legal

În toate cazurile, evaluatorul trebuie să determine care utilizări sunt permise de lege. El trebuie să analizeze reglementările privind zonarea, restricţiile de construire, normativele de construcţii, restricţiile privind construcţiile din patrimoniu şi siturile istorice, impactul asupra mediului.

Închirierea pe termen lung poate afecta cea mai bună utilizare a proprietăţii din cauza unor clauze în contractul de închiriere.

Dacă nu există restricţii cu caracter privat, atunci utilizările admise de certificatul de urbanism determină alternativele avute în vedere pentru cea mai bună utilizare. Evaluatorul poate avea în vedere - cu riscurile aferente - şi eventualele modificări ale planurilor de urbanism, elemente ce trebuie clar explicate în raportul de evaluare.

Normativele de construcţii şi condiţiile de impact asupra mediului, pot avea influenţe asupra fezabilităţii utilizării, dacă nu o scot în afara legii.

b. Posibilă fizic

Dimensiunile, forma, suprafaţa, structura geologică a terenului şi accesibilitatea unui lot de teren şi riscul unor dezastre naturale (cutremure, inundaţii) afectează utilizările unei anumite proprietăţi imobiliare. Unele loturi de teren pot atinge cea mai bună utilizare numai ca făcând parte dintr-un ansamblu. În acest caz, evaluatorul va analiza şi fezabilitatea ansamblului.

Evaluatorul va considera capacitatea şi disponibilitatea utilităţilor publice (canalizare, apă, linie de transport energie electrică, gaze, agent termic, etc.)

Structura geologică a terenului poate împiedica (sau face foarte scumpă) anumite utilizări ale proprietăţii, cum ar fi: clădiri cu regim mare de înălţime, subsoluri multiple, etc.

Condiţiile fizice influenţează şi costurile de conversie ale utilizării actuale în altă utilizare considerată mai bună.

c. Fezabilă financiar

Utilizările care au îndeplinit criteriile de permisibile legal şi posibile fizic, sunt analizate mai departe pentru a determina dacă ele ar produce un venit care să acopere cheltuielile de exploatare, obligaţiile financiare şi amortizarea capitalului. Toate utilizările din care rezultă fluxuri financiare pozitive sunt considerate ca fiind fezabile financiar.

Pentru a determina fezabilitatea financiară, evaluatorul va prognoza veniturile generate de proprietate, din care se va scădea cheltuielile de exploatare (inclusiv impozitul pe profit), rezultând profitul net. Se va calcula rata de fructificare a capitalului propriu şi dacă aceasta este mai mare sau egală cu cea aşteptată de investitori pe piaţă, atunci utilizarea este fezabilă.

d. Maximum productivă

Dintre utilizările fezabile financiar, cea mai bună utilizare este acea utilizare care conduce la cea mai mare valoare reziduală a terenului, în concordamţă cu rata de fructificare a capitalului cerută de piaţă pentru acea utilizare.

Valoarea reziduală a terenului poate fi găsită estimând valoarea utilizării propuse (teren şi construcţii) şi scăzând costul materialelor, manoperei, regiei şi al capitalului, necesare realizării construcţiei. Valoarea terenului poate fi estimată şi prin capitalizarea venitului rezidual datorat terenului.

Venitul datorat terenului este venitul rămas după scăderea cheltuielilor de exploatare şi a recuperărilor capitalului investit în construcţiile alocate în proporţiile determinate pe piaţa imobiliară.

Cea mai bună utilizare potenţială a terenului este de obicei utilizare pe termen lung şi se presupune că va rămâne aceeaşi pe durata de viaţă economică sau utilă a construcţiilor.

I. 2 Cea mai bună utilizare a terenului liber

Cea mai bună utilizare a terenului considerat liber presupune că terenul este liber sau poate fi eliberat prin demolarea construcţiilor. În această ipoteză, pot fi identificate utilizări care crează valoare şi evaluatorul poate începe selecţia de proprietăţi comparabile şi apoi să estimeze valoarea terenului.

Dacă o prognoză a celei mai bune utilizări indică o schimbare în viitor, cea mai bună utilizare actuală este considerată ca o utilizare interimară. În unele cazuri, cea mai bună utilizare este ca terenul să rămână liber până când piaţa va fi pregătită pentru dezvoltare imobiliară.

Preview document

Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 1
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 2
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 3
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 4
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 5
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 6
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 7
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 8
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 9
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 10
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 11
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 12
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 13
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 14
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 15
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 16
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 17
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 18
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 19
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 20
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 21
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 22
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 23
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 24
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 25
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 26
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 27
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 28
Analiza celei mai bune utilizări - studiu de caz - teren Barbu Văcărescu - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Analiza Celei mai Bune Utilizari - Studiu de Caz - Teren Barbu Vacarescu.doc

Alții au mai descărcat și

Raport de Evaluare a Unui Apartament

Partea I: Raport de evaluare Capitolul I. Introducere 1.1 Scopul evaluării Scopul acestui raport de evaluare este estimarea valorii de piaţă a...

Raport de Evaluare al unui Teren

Preţul sau valoarea de piaţă a unui bun este dat de raportul dintre cerere şi ofertă existent pe o anumită piaţă şi în momentul când se face...

Evaluarea eficienței economice a proiectului de dezvoltare a imobilului

Introducere Asa cum domeniul imobiliar ocupa o nisa aparte in economia tarii; investitiile imobiliare sunt un component important si vital pentru...

Raport de Evaluare

1. Solicitant: SC FORMULA UNU SRL , Daia Romana, nr.151, judetul Alba – prin administrator Bratu Visalon Nicolae 2. Obiectiv: Imobilul evaluat...

Raport de Evaluare

ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA SI EVALUARE Cap 1. Generalitati Subsemnatul ING.MANEA DUMITRU, persoana fizica autorizata cu autorizatie...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?