Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3077
Mărime: 120.70KB (arhivat)
Publicat de: Profira Marton
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Iosif

Extras din proiect

1. Introducere

Întreprinderea reprezintă o entitate socio-economică de sine stătătoare cu o structură proprie delimitată în timp şi spaţiu. Pentru a fi viabile şi pentru a putea desfăşura o activitate continuă în mediul lor instituţional, întreprinderea intră în relaţii de intercondiţionare cu factorii existenţi în mediul lor ambiant fiind susţinute în demersul economic de clienţi, furnizori, forţă de muncă, bănci, instituţii guvernamentale şi bugetare etc., cu intenţia declarată să demonstreze că sunt capabile să desfăşoare o activitate eficientă.

În condiţiile economiei de piaţă, toţi aceşti factori îşi pun amprenta asupra rezultatelor întreprinderii, fapt pentru care analiza cifrei de afaceri este considerată ca hotărâtoare pentru aprecierea locului şi rolului întreprinderii în cadrul sectorului său de activitate, a poziţiei sale pe piaţă, a capacităţii acesteia de a desfăşura o activitate profitabilă.

Ratiunea de a exista a oricarei firme presupune desfasurarea oricarei activitati durabile masurata prin nivelul performantelor economico - financiare ca expresie a eficientei activitatii de productie si comercializare a bunurilor materiale necesare satisfacerii unor nevoi sociale.

Cifra de afaceri este indicatorul fundamental pe baza căruia se apreciază volumul activităţii întreprinderii. În termeni concreţi, ea face parte din categoria indicatorilor de rezultate economico-financiare, contribuind la diagnosticarea şi evaluarea economică a întreprinderii, la estimarea eficienţei managementului practicat.

Cifra de afaceri reflectă performanţa comercială a întreprinderii, respectiv totalitatea veniturilor obtinute din activitati comerciale curente , fiind unul dintre cei mai importanti indicatori de masurare a performantelor economice ale unei intreprinderi.

Practic, cifra de afaceri permite determinarea pozitiei pe piata a unei societati, ofera informatii despre dinamica activitatii, capacitatea si abilitatea sa de a dezvolta activitati profitabile in conditii de concurenta sau importanta intreprinderii in cadrul sectorului.

Cifra de afaceri este principala forma de venit a intreprinderii.

Prin urmare, în etapa actuala, o atentie deosebita trebuie acordata analizei cifrei de afaceri pe total întreprindere si pe produse, a cailor sale de crestere si a consecintelor economico-financiare, a principalelor surse de venituri si a mijloacelor de diversificare a acestora. Se asigura astfel premisele maximizarii cifrei de afaceri, ale consolidarii si extinderii agentului economic, ale cresterii cotei sale de piata si sporirii averii actionarilor.

Analiza cifrei de afaceri trebuie să se raporteze permanent la poziţia strategică a firmei. O întreprindere care dispune de o poziţie strategică favorabilă este, de regulă, mai dinamică şi mai profitabilă decât alte întreprinderi din acelaşi sector, o întreprindere fără forţă strategică va avea, mai devreme sau mai târziu, rezultate negative sau mediocre.

Scopul analizei cifrei de afaceri vizează cunoaşterea dinamicii vânzărilor unei firme, a factorilor care condiţionează evoluţia lor, în vederea elaborării strategiei de piaţă şi fundamentării previziunilor principalilor indicatori economico-financiari.

Sursele informaţionale pentru fundamentarea analizei cifrei de afaceri sunt: bilanţul contabil, date din evidenţa contabilă curentă, anuarul statistic.

Cifra de afaceri poate fi analizată din punctul de vedere al dinamicii, structurii şi factorial şi al implicaţiilor asupra indicatorilor economico-financiari ai firmei.

2. Prezentarea Societăţii Comerciale „PATIPAN” S.R.L.

Am ales ca studiu de caz firma S.C. PATIPAN.R.L., care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa de morărit şi panificaţie din Piteşti, judeţul Argeş. Activitatea sa a prezentat anumite fluctuaţii, evoluţie determinată de influenţa a numeroşi factori.

Dintre factorii de influenţă, cei mai importanţi au fost:

- concurenţa ridicată;

- integrarea României în Uniunea Europeană;

- creşterea exigenţelor consumatorilor;

- preferinţele şi obiceiurile de consum;

- criza economică actuală.

Piaţa produselor de patiserie înregistrează o creştere constantă, atât cantitativ cât şi valoric. Această afacere este considerată una dintre cele mai puţin costisitoare ramuri din sectorul alimentaţiei, beneficiind în acelaşi timp de o cerere în progres, determinată în primul rând de faptul că produsele oferite sunt ieftine şi deci accesibile tuturor categoriilor de consumatori.

Cu trecerea timpului, importanţa cerealelor a crescut, acestea devenind treptat un element esenţial al hranei de zi cu zi a populaţiei.

Intuind necesităţile tot mai mari ale pieţei, şi pentru a veni în întâmpinarea acestora, ia fiinţă S.C. Patipan S.R.L.

Născută în respectul tradiţiei, dar cu o perspectivă modernă asupra acestui domeniu, atât de vechi şi totuşi atât de puţin exploatat, societatea s-a dezvoltat, şi-a diversificat activitatea oferind pieţei atât produse tradiţionale, cât şi produse noi, dar de care piaţa românească avea nevoie.

Societatea a fost înfiinţată în anul 1994, iar până în anul 1998, societatea a desfăşurat activitatea de comerţ cu amănuntul în magazine mixte, având sediul în localitatea Moşoaia, judeţul Argeş.

Din 1998 au început investiţiile pentru o fabrică de produse de panificaţie cu capacitatea de 5 t/zi (produs finit), în urma căreia societatea a devenit un important producător pe piaţa locală. A urmat o altă investiţie menită să crească atractivitatea societăţii pe piaţă (doi ani mai târziu), şi anume modernizarea liniei de fabricare a pâinii, achiziţia unei linii pentru patiserie şi a unor noi mijloace de transport pentru producţie. Acestea au fost realizate pentru extinderea activităţii desfăşurate la sediul social, asigurând astfel şi lărgirea sortimentului de produse oferite consumatorilor.

Cum unul dintre factorii importanţi care stau la baza produselor de o bună calitate, este materia primă, în anul 2001 s-a conceput un proiect de investiţii pentru construirea unei mori de grâu prin achiziţia terenului necesar amplasării acesteia în comuna Bascov, respectiv pe şoseaua de centură a Piteştiului. Ajutaţi de o finanţare cu fonduri PHARE la sfârşitul anului 2004 s-a pus în funcţiune moara de grâu cu o capacitate de 50 t/zi, care produce pe lângă făinurile obişnuite pentru pâine albă şi neagră şi făinuri speciale pentru patiserie şi cofetărie.

Tot din 2004 societatea este certificată ISO 9001/2001 în domeniul de activitate: fabricarea, distribuţia şi comercializarea pâinii, produselor proaspete de patiserie şi produselor de morărit.

De asemenea, s-a implementat cu succes sistemul HACCP - Hazard Analysis Critical Control Point, societatea garantând pe lângă calitate şi siguranţa produselor fabricate.

Creşterea cererii de produse de morărit pe piaţă, a determinat conducerea societăţii să solicite un credit pentru modernizarea şi retehnologizarea morii din localitatea Bascov.

S-a prevăzut în principal modernizarea şi extinderea capacitaţilor de stocare de tip siloz pentru grâu de la capacitatea de 200 tone la capacitatea de 1.800 tone şi extinderea morii de grâu de la o capacitate de măcinare 50 t/zi la 80 t/zi h. Lucrările au început în luna ianuarie a anului 2009 şi se vor încheia în 2011.

Preview document

Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 1
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 2
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 3
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 4
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 5
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 6
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 7
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 8
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 9
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 10
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 11
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 12
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 13
Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza Cifrei de Afaceri la SC Patipan SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Cifrei de Afaceri la SC Bere Timișoreana SA

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE PRIVIND REZULTATELE FINANCIARE ALE ÎNTREPRINDERII Orice activitate economica pentru a fi viabilă şi pentru a se...

Plan de Afaceri Your Paradise

1. Numele firmei : Your Paradise 2. Codul unic de inregistrare: J011/73004 3. Forma juridical de constituire: SRL 4. Activitatea principala a...

Analiza economico-financiară a societății SC Compa SA

1.MOTTO ”Cu bani poti sa ai orice, se spune. - Nu, nu se poate. Poti sa cumperi mancare, dar nu pofta; medicamente, dar nu sanatate; paturi moi,...

Analiza cifrei de afaceri la SC Bere Timișoreana SA

IMPORTANŢA CIFREI DE AFACERI Cifra de afaceri (CA) reprezintă totalul vânzărilor realizate (facturate) pe parcursul unui exercițiu fiscal. Cifra...

Studiu Privind Analiza Dinamică și Factorială a Cifrei de Afaceri

1.1. Concepte generale privind analiaza cifrei de afaceri Cifra de afaceri reprezintă suma veniturilor rezultate din livrările de bunuri,...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?