Analiza companiei Zentiva SA

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza companiei Zentiva SA.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Introducere

Aceasta lucrare urmareste realizarea unui studiu de diagnosticare a capacitacitatii de functionare a companiei Zentiva SA pe baza bilantului contabil urmarit din anul 2011 pana in anul 2013. Am hotarat sa alegem aceasta intreprindere, deoarece este una din cele mai importante companii din industria farmaceutica din Romania, iar activitatea ei cotata atat la Bursa de Valori Bucuresti, ne-a permis sa ii accesam situatiile financiare anuale. Prin urmare, vom incerca sa evidentiam atat punctele forte cat si cele mai slabe ale gestiunii financiare a intreprinderii, capacitatea ei de a-si asigura finantarea dezvoltarii si interesele actionarilor sai.

1. Prezentarea generala a intreprinderii

Societate Zentiva SA, este o societate farmaceutica internationala care se orienteaza pe dezvoltarea,producerea si comercializarea de produse farmaceutica generice moderne si de marca. Intreprinderea este lider pe piata din Republica Ceha, Slovacia,dar si din Romania, iar in alte tari precum Polonia Bulgaria , Ucraina, Rusia si in alte tari baltice se dezvolta rapid.

Conform comunicatului din data de 14.04.2013, intelegem ca misiunea societatii este de a extinde tratamentele de calitate, in special in domeniul ingrijirii primare. Aria de produse cuprinde aproximatic 280 de produse in forme farmaceutice care acopera, de asemenea o gama larga de domenii terapeutice.

Istoria societatii isi are radacinile în anul 1962, cand a fost infiintata la Bucuresti intreprinderea pentru fabricarea medicamentelor. Aceasta a facut parte din sistemul de stat care a avut sarcina sa furnizeze medicamentele pe piata farmaceutica interna. Ulterior, denumirea societatii s-a schimbat în intreprinderea de Medicamente Bucuresti (Bucharest Medicines Plant), iar în anul 1990 a primit denumirea Sicomed. Opt ani mai tarziu, in anul 1998, compania este listată la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile ei devenind printre cele mai tranzacţionate titluri.

II. Diagnosticul societatii

1.Diagnosticul juridic

Societatea Zentiva SA a fost infiintata in 1962 ca Intreprinderea de Medicamente Bucuresti (“IMB”). Sediul actual al Societatii este B-dul Theodor Pallady nr. 50, Bucuresti, fiind inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J40/363/07.02.1991,336206. In 1990, Compania a incorporat si a preluat intregul patrimoniu al fostei IMB in concordanta cu Decizia Guvernului.

Structura sintetica a actionarilor la data de 31.12.2013 conform Sursei: Depozitarul Central

Structura Actionarilor 31.12.2013

Venoma Holdings Limites 50.981%

Zentiva NV 23.928%

Sanofi Aventis Europe 6.729%

Alti Actionari 18.362%

Total 100%

Actiunile Societatii sunt tranzactionate la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti incepand cu anul 1998. Din numarul total de 416,961,150 actiuni, pe piata de capital se tranzactioneaza un numar de 416,777,259 actiuni, restul de 183.891 actiuni fiind detinute de Zentiva S.A.

Produsele companiei Zentiva sunt destinate tratamentului de dureri, boli cardiovasculare, ale sistemului nervos central,digestic,urologic si genital,precum si tratamentului bolilor respiratorii. In domeniul de suplimente alimentare se refera mai ales la vitamine. Zentiva si-a indeplinit obiectivele privind valorificarea si reciclarea deseurilor de ambalaje puse pe piata. A fost mentinut procesul de management al deseurilor prin aplicarea de solutii de eliminare a acestora.Vizitele de supraveghere Lloyd's.Register Romania asupra Sistemului de management de mediu implementat conform EN ISO 14001:2004 au confirmat ca acesta este mentinut corect, nefiind inregistrate neconformitati.

2. Diagnosticul comercial

2.1 Furnizori

Prin politica Zentiva S.A. se cauta in permanenta furnizori care ofera materii prime de calitate. Departamentul Asigurarea Calitatii evalueaza permanent producatorii potentiali dar si producatorii existenti. Se au in vederea atat documentatia de calitate furnizata de catre acestia, care este necesara pentru autorizare, cat si calitatea produselor furnizate si comportarea acestora in procesul tehnologic.

Stocurile de materii prime si materiale la 31.12.2005 erau de 19.5 milioane RON, in crestere cu 0.995 milioane RON fata de anul anterior, si reprezinta in medie 100 zile de productie.

Compania a cumparat circa 60% din materiile prime din import, majoritatea din Europa de Vest.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza companiei Zentiva SA.docx

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE FINANTE, ASIGURARI,BANCI,BURSE SI VALORI