Analiza Comparativa a Judetelor Sibiu si Vaslui

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Analiza Comparativa a Judetelor Sibiu si Vaslui.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Moga Toader

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

INTRODUCERE
I. ANALIZA SOCIO-ECONOMICA
1. DESCRIERE GENERALA
2. INFRASTRUCTURA
3.ECONOMIA JUDETELOR
4.MEDIUL ÎNCONJURATOR
II. ANALIZA SWOT
III. STRATEGIA DE DEZVOLTARE A JUDETELOR SIBIU SI VASLUI
Concluzie
Bibliografie

Extras din document

Aceasta lucrare consta intr-o analiza comparativa dintre doua judete aflate in regiuni diferite ale tarii, si anume, judetul Sibiu din Regiunea Centru si judetul Vaslui din Regiunea Nord-Est. Iar motivul alegerii acestor 2 judete, consta in determinarea decalajului regional dintre ele, care este destul de pronuntat, avand in vedere faptul ca Sibiul este printre cele mai dezvoltate judete ale Romaniei, cu bogate resurse ale solului, cu o infrastructura relativ bine dezvoltata si cu un potential turistic si istoric deosebit. Judetul Vaslui fiind o zona mai defavorizata din mai multe puncte de vedere. In primul rand, amplasarea nu tocmai favorabila si infrastructura slab dezvoltata, mai ales in zona rurala, nu reprezinta o atractie pentru domeniul de afaceri si turism.

I. ANALIZA SOCIO-ECONOMICA

1. DESCRIERE GENERALA

Localizare

Judetul Sibiu este situat în centrul României, în partea de sud a Transilvaniei, strajuit de muntii Fagarasului, Cibinului si Lotrului, la o distanta de 273 km de Bucuresti.Judetele limitrofe sunt la nord - judetul Mures, la sud - judetele Arges si Vâlcea, la est - judetele Brasov si Mures si la vest  judetul Alba. In Judetul Sibiu se gasesc 188 de localitati. Dintre acestea, doua sunt municipii, Sibiu si Medias, 9 sunt declarate orase iar 53 sunt comune. Resedinta de judet este municipiul Sibiu.

Judetul Vaslui, este situat în partea estica a tarii, la granita cu Republica Moldova. Judetele vecine sunt Iasi, la nord, Neamt la nord-vest, Bacau la vest, Vrancea la sud-vest si Galati la sud. Din punct de vedere administrativ, judetul Vaslui se compune din trei municipii (Vaslui, Bârlad si Husi), douã orase (Negresti si Murgeni), 81 de comune si 456 de sate.

Suprafata si relief

Încadrându-se între judetele mijlocii, judetul Sibiu ocupa o parte a Podisului Transilvaniei cu o suprafata de 5433 km², ceea ce reprezinta 2,3 % din teritoriul tarii, clasându-se pe locul 24 din acest punct de vedere, si 15,9 % din teritoriul Regiunii Centru, constituent al acesteia, alaturi de judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita si Mures.

Suprafata totala a judetului Vaslui este de 5318 km2, reprezentând 2,23% din suprafata tarii si 14,4% din suprafata Regiunii Nord-Est, constituient al acesteia, alaturi de judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt si Suceava.

Relieful judetului Sibiu coboara de la sud, din zona montana care ocupa aproximativ 30 % din suprafata judetului, reprezentata de Muntii Fagarasului unde se întâlnesc înaltimi ce depasesc 2500 m, muntii Cibinului si ai Lotrului cu suprafete plane usor valurite, chiar la altitudini de peste 2200 m (masivul Cindrelului si Steflesti), cu ridicat potential turistic si de dezvoltare a zootehniei, spre nord unde se întinde pe aproximativ 50 % din suprafata judetului zona de podis (podisurile Hârtibaciului, Secaselor si Târnavelor) cu relief deluros cu înaltimi între 490 m si 749 m. Între zona montana si cea de podis trecerea se face printr-o zona depresionara de contact (depresiunea Fagarasului sau Tara Oltului, Sibiului, Salistei si Apoldului sau Secasului) care se desfasoara aproape continuu între cele doua trepte de relief si ocupa cca 20 % din suprafata judetului, propice culturilor agricole.

Judetul Vaslui se caracterizeaza prin zone de dealuri joase în partea centrala si de vest si de câmpii deluroase în partea de est. Principalele unitati de relief sunt Podisul Central Moldovenesc, estul Colinelor Tutovei, dealuri si depresiuni, terase si sesuri.

Reteaua hidrografica

Teritoriul judetului Sibiu se împarte în doua bazine hidrografice principale, BH Olt si BH Mures, spre care aflueaza cursuri de ape totalizând o lungime de 1331 km în bazinul Oltului (râurile Olt, Cibin, Hârtibaciu si afluenti directi) si 606 km în bazinul hidrografic Mures (râul Târnava Mare si afluenti directi). Un numar mare de lacuri naturale - glaciare si sarate si lacuri artificiale  pentru piscicultura, irigatii, hidroenergetica, alimentare cu apa si agrement, completeaza reteaua hidrografica a judetului.

Teritoriul judetului Vaslui este drenat, în proportie de circa 70%, de râul Bîrlad si afluentii acestuia, exceptie facând zona de est si sud-est, care este tributara Prutului. Principalele lacuri de pe teritoriul judetului Vaslui sunt cele de natura antropica, construite în scopul satisfacerii diverselor folosinte si combaterii inundatiilor. Lacurile naturale sunt mai putine la numar, mai importante fiind cele din lunca Prutului.

Clima

Tipul de clima în judetul Sibiu este cel continental moderat, cu influenta oceanica, caracterizat prin ierni moderate din punct de vedere termic si veri în general nu foarte calduroase, cu efecte microclimatice secundare conferite de formele de relief. Distributia cantitatilor medii anuale de precipitatii este de la 600-700 mm în zona de podis, la 1300-1400 la treapta înalta a muntilor. Un fenomen specific zonelor depresionare din judet îl constituie inversiunile termice, puternic resimtite în timpul iernii.

In comapratie cu judetul Sibiu, judetul Vaslui se caracterizeaza printr-o clima uscata, cu frecvente perioade de seceta. Valoarea medie anuala a precipitatiilor este de aproape 500 mm/mp  una dintre cele mai reduse valori medii din tara. Pe de alta parte, clima uscata poate crea mari probleme în zonele de lunca si câmpie din estul judetului, unde productii întregi mai ales de cereale, pot fi afectate de lipsa apei. Procesul de despadurire din aceste zone a înrautatit si mai mult conditiile naturale, iar slaba utilizare din ultimii ani a sistemelor de irigatii existente nu a contracarat aceasta situatie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa a Judetelor Sibiu si Vaslui.doc

Alte informatii

Facultatea de Economia Agroalimentara si a Mediului