Analiză comparativă a mediului de afaceri dintre China și India

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3580
Mărime: 76.66KB (arhivat)
Publicat de: Viorel M.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Dr. Ifrim Mihaela
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Economie și Afaceri Internaționale
Proiect realizat in cadrul FEAA, Iasi, anul 2, specializarea Economie si Afaceri Internationale

Extras din proiect

1.Date Generale

China și India au fost din totdeauna titanii lumii din punct de vedere demografic, acestea constituind din aproximativ 37% din populația lumii. China are o populație mai mare ca India (1.427.647.786 vs 1.339.000.000) însă se prevede ca în viitorul apropiat India să depășească China din acest punct de vedere.

Acest lucru prezintă avantaje și dezavantaje pentru mediul de afaceri al fiecărei țări, în funcție de modul în care acest factor este valorificat.

China dispune și de o suprafață geografică masivă față de India (9.597 vs 3.287) însa diferența este că populația Indiei este repartizata relativ uniform, față de China unde densitatea populației este mai mare în zona de est a țării, respectiv a regiunilor de coastă unde se desfășoară diverse activități de comerț.

Decalajul economic dintre cele două țări este vizibil atunci când comparăm PIB-ul și PIB/cap de locuitor (14.014.000.000.000 vs 2.936.000.000.00 $) (respectiv 10.099 vs 2.172 $)

Cu toate că au o populație relativ identică, ceea ce înseamnă forță de muncă, acestea și-au valorificat diferit acest factor de producție în vederea obținerii unei poziții economice, pe care o v-om analiza în textul ce urmează.

2. Factori Politici

China: Regimul autoritar al Chinei a devenit din ce în ce mai represiv în ultimii ani. Partidul Comunist Chinez de la guvernare (CCP) își consolidează controlul asupra birocrației de stat, a mass-media, a libertății online, a grupurilor religioase, a universităților, a întreprinderilor și a asociațiilor societății civile și a subminat propriile reforme ale statului de drept. Liderul Partidului Comunist și președintele de stat, Xi Jinping, și-a consolidat puterea personală într-o măsură care nu a mai fost văzută în China de zeci de ani, dar acțiunile sale au declanșat și nemulțumire între elitele din interiorul și din afara partidului. Mișcările în curs de înființare a drepturilor omului continuă să caute căi de protecție a drepturilor de bază, în ciuda unei represiuni multianuale.

India: India menține o democrație electorală robustă, cu un sistem multipartit competitiv la nivel federal și de stat, deși politica este înrădăcinată de corupție. Constituția garantează libertățile civile, inclusiv libertatea de exprimare și libertatea religiei, dar hărțuirea jurnaliștilor și a altor critici guvernamentali a crescut sub prim-ministrul Narendra Modi și cu Partidul său naționalist hindus Bharatiya Janata (BJP),la fel și atacurile religioase împotriva non-hindusilor. Anumite grupuri minoritare - în special musulmanii, castele programate (dalite) și triburile programate (Adivasis) - sunt marginalizate din punct de vedere economic și social, în ciuda egalității juridice generale și, în unele cazuri, a programelor de acțiune afirmativă.

Dacă e să luăm în mod comparativ, conform Freedom House, India se poziționează mult mai bine din punct de vedere al Drepturilor Politice cu un scor de 34/40, față de China care are un scor de -1/40 ceea ce înseamnă că, datorită regimului autoritar, populația nu dispune de drepturi politice.

La nivelul libertăților civile ambele țări nu o duc chiar bine: Scor India 37/60 | China 11/60

Indicele de Percepție a Corupției: Conform Transparency International, corupția continuă să fie o mare problemă la nivel politic și social, ambele țări situându-se pe poziția 80 din 180 în clasamentul percepției corupției cu un scor de 41/100.

Bibliografie

Freedom House, Raport, 2020 [Crossref]

Corruption Perception Index, Index, Transparency International, 2019 [Crossref]

Economic Indicators, Indicatori, Tradingeconomics, 2020 [Crossref]

Index of Economic Freedom in the World, Index, Heritage, 2020 [Crossref]

Ease of Doing Bussiness, Raport, World Bank, 2020 [Crossref]

Kirtika S., Articol, India Times, 2020 [Crossref]

Index, Hofstede Insights, 2020 [Crossref]

The World Factbook, Database, Central Intelligence Agency, 2020 [Crossref]

Clasament, Usnews, 2020 [Crossref]

Clasament, Topuniversities, 2020 [Crossref]

International Property Rights, Index, Property Rights Alliance, 2019 [Crossref]

Wendling, Z. A., Emerson, J. W., Esty, D. C., Levy, M. A., de Sherbinin, A., et al. (2018). 2018 Environmental Performance Index. New Haven, CT: Yale Center for Environmental Law & Policy. [Crossref]

Preview document

Analiză comparativă a mediului de afaceri dintre China și India - Pagina 1
Analiză comparativă a mediului de afaceri dintre China și India - Pagina 2
Analiză comparativă a mediului de afaceri dintre China și India - Pagina 3
Analiză comparativă a mediului de afaceri dintre China și India - Pagina 4
Analiză comparativă a mediului de afaceri dintre China și India - Pagina 5
Analiză comparativă a mediului de afaceri dintre China și India - Pagina 6
Analiză comparativă a mediului de afaceri dintre China și India - Pagina 7
Analiză comparativă a mediului de afaceri dintre China și India - Pagina 8
Analiză comparativă a mediului de afaceri dintre China și India - Pagina 9
Analiză comparativă a mediului de afaceri dintre China și India - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Analiza comparativa a mediului de afaceri dintre China si India.docx

Te-ar putea interesa și

Abordări sociologice ale valorilor și securității naționale

Pagină albă INTRODUCERE Interesul pentru valori, pentru modul în care acestea sunt transmise prin intermediul proceselor de socializare, s-a...

Mediul de Afaceri din 2007

WASHINGTON, DC, 6 septembrie 2006 - Afacerile la nivel mondial au devenit mai accesibile de făcut din 2005/06, potrivit unui nou raport emis de...

Mediul de Afaceri - 2007

Afacerile la nivel mondial au devenit mai mai accesibile de făcut din 2005-2006 potrivit unui nou raport emis de către Banca Mondială şi Corporatia...

Ai nevoie de altceva?