Analiza Economică

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 29812
Mărime: 347.21KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicoleta Munteanu
ASE, Administratie Publica, Iasi Nota: 9

Cuprins

  1. Capitolul 1. OBIECTUL SI METODA ANALIZEI ECONOMICE 1
  2. 1.1. OBIECTUL ANALIZEI ECONOMICE 1
  3. 1.2. METODA ANALIZEI ECONOMICE 4
  4. Capitolul 2. TEORIA CONSUMATORULUI 9
  5. 2.1. TEORIA UTILITATII MARGINALE 9
  6. 2.2. TEORIA CURBELOR DE INDIFERENTA 14
  7. Capitolul 3. PIATA. CEREREA SI OFERTA. 15
  8. 3.1. PIATA SI ROLUL EI. TIPURI DE PIATA. INTERDEPENDENTA PIETELOR. 15
  9. 3.2. CEREREA. LEGEA CERERII. ELASTICITATEA CERERII. CEREREA ATIPICA. 17
  10. 3.3. OFERTA. LEGEA OFERTEI. ELASTICITATEA OFERTEI. 20
  11. 3.4. ECHILIBRUL PIETEI. EFECTUL VARIATIILOR OFERTEI sI CERERII. 22
  12. Capitolul 4. COMPORTAMENTUL PRODUCATORULUI. COMBINAREA FACTORILOR DE PRODUCTIE. 24
  13. 4.1. ÎNTREPRINDEREA 24
  14. 4.2. COMBINAREA FACTORILOR DE PRODUCTIE 26
  15. 4.2.1. FACTORII DE PRODUCTIE 26
  16. 4.2.2. COMBINAREA FACTORILOR DE PRODUCTIE 28
  17. 4.2.3. SUBSTITUIREA FACTORILOR DE PRODUCTIE 30
  18. 4.2.4. RANDAMENTUL, PRODUCTIVITATEA FOLOSIRII FACTORILOR DE PRODUCTIE 31
  19. 4.2.5. RANDAMENTUL CAPITALULUI 33
  20. 4.2.6. CRESTEREA PRODUCTIVITATII 33
  21. Capitolul 5. COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI 35
  22. 5.1. CONCEPTUL DE BUN SI CLASIFICAREA BUNURILOR 35
  23. 5.2. UTILITATEA BUNURILOR 35
  24. Capitolul 6. CONCURENTA SI FORMAREA PRETURILOR 39
  25. 6.1. CONCURENTA: CONTINUT, FORME, FUNCTII 39
  26. 6.2. FORMAREA PRETURILOR PE DIVERSE TIPURI DE PIETE 40
  27. 6.2.1. PIATA CU CONCURENTA PERFECTA SI PRETURILE 41
  28. 6.3. PIATA CU CONCURENTA IMPERFECTA ªI PRETURILE 44
  29. 6.4. INTERVENTIA STATULUI ÎN DOMENIUL PRETURILOR 46
  30. Capitolul 7. COSTUL DE PRODUCTIE 48
  31. 7.1. CONTINUTUL COSTULUI. DELIMITARI CONCEPTUALE 48
  32. 7.2. MARIMEA SI TIPOLOGIA COSTULUI 49
  33. 7.3. RELATIA DINTRE COSTUL MEDIU SI COSTUL MARGINAL 51
  34. 7.4. MINIMIZAREA COSTULUI. RELATIA DINTRE COST SI PRODUCTIVITATE 51
  35. 7.5. COMPORTAMENTUL PRODUCATORULUI SI REDUCEREA COSTULUI. ECHILIBRUL PRODUCATORULUI 53
  36. Capitolul 8. PIATA MUNCII SI SALARIUL 55
  37. 8.1. PIATA MUNCII: CONTINUT, CARACTERIZARE 55
  38. 8.2. CEREREA SI OFERTA DE MUNCA 57
  39. 8.3. SALARIUL 58
  40. Capitolul 9. PIATA MONETARA SI DE CREDIT 62
  41. 9.1. BANII SI SISTEMELE MONETARE 62
  42. 9.2. CEREREA SI OFERTA DE BANI. ECHILIBRUL MONETAR 65
  43. 9.3. CREDITUL, DOBÂNDA SI BANCILE 67
  44. Capitolul 10. PIATA CAPITALULUI 72
  45. 10.1. SPECIFICUL PIETEI CAPITALULUI 72
  46. 10.2. INSTITUTIILE PIETEI CAPITALULUI. BURSA DE VALORI. 75
  47. Capitolul 11. EXTERNALITATI SI BUNURI PUBLICE 79
  48. 11.1. ESECUL PIETELOR. CAUZE SI CONSECINTE 79
  49. 11.2. EXTERNALITATI. CARACTERIZARE, CLASIFICARE 81
  50. 11.3. ALTE SITUATII DE ESEC AL PIETEI 84
  51. 11.4. ESECURILE PIETEI SI TEORIA BUNASTARII 86

Extras din proiect

Capitolul 1. OBIECTUL SI METODA ANALIZEI ECONOMICE

Ca orice stiinta umana sau sociala, economia politica abstrage din lumea reala un fenomen esential ale carui consecinte îi definesc obiectul. Obiectul economiei politice consta în studierea modului în care indivizii sau societatile îsi utilizeaza resursele rare pentru a-si satisface cerintele.

Demersul economistului poate fi pozitiv (sa explice ceea ce este) sau normativ ( sa defineasca ceea ce trebuie sa fie).

Metoda rationamentului economic consta în obiectivele urmarite de catre decidenti, în a identifica limitele si în a stabili cum sunt luate deciziile. Un postulat esential ghideaza aceasta analiza: se presupune ca indivizii sunt rationali, adica, întotdeauna comportamentul lor este calauzit de obtinerea maximului de satisfactie. Odata precizate obiectivele si limitele, economistul cauta solutiile “de echilibru”. Acest echilibru este definit fie la nivelul comportamentului individual, fie la nivelul fiecarei piete specifice (echilibrul partial) fie, în sfârsit, simultan la nivelul tuturor pietelor considerate (echilibrul general). Daca punctul de vedere adoptat este acela al optiunilor individuale si al interactiunilor lor cu pietele, este vorba despre o analiza microeconomica; daca punctul de vedere este acela al economiei nationale si al interactiunilor dintre variabilele economiei globale, este vorba despre o analiza macroeconomica.

1.1. OBIECTUL ANALIZEI ECONOMICE

A / Abordarea concreta si limitele ei

Daca sunt întrebati la întâmplare ne-economisti despre obiectul analizei economice, culegem cel mai adesea o lista de subiecte concrete de care se ocupa economistul: productia, consumul, schimburile, moneda, cresterea economica, inflatia, somajul etc. Reactia rapida consta aici în izolarea, din fenomenele sociale care pot fi cercetate, a acelora care ar fi în mod specific economice si ar da astfel un continut concret analizei economice. Filozofii sau economistii însisi nu au realizat mai mult decât omul de pe strada, definind economia ca o stiinta a acumularii bogatiilor sau a bunurilor.

Aristotel, patru secole înainte de Iisus Hristos, defineste stiinta economica drept “stiinta de a dobândi bogatii”. Pentru Adam Smith, în 1776, economia politica cauta cum “sa procureze poporului un venit sau hrana din belsug”, cum “sa furnizeze statului sau comunitatii un venit suficient pentru serviciul public”. În 1920, A. Marshall estimeaza ca “economia politica sau economica ( ) examineaza partea din viata individuala si sociala care se refera în mod deosebit la achizitionarea si folosirea obiectelor materiale necesare bunastarii”.

Aceasta abordare concreta întâmpina limite serioase. Este cu totul arbitrar sa decretam ca un fenomen este “economic”. Inflatia, somajul, consumul, prin mai multe aspecte, constituie în aceeasi masura fenomene politice, sociologice sau psihologice. Nu putem decortica fenomenele sociale pentru a extrage partea economica, partea politica, etc.

Pe de alta parte, pretinsele “fenomene economice” fac obiectul studiului sociologilor, psihologilor, politologilor sau istoricilor. Stiintele umane si sociale au acelasi domeniu concret de studiu: cauzele si consecintele individuale sau colective ale comportamentelor umane. Specificul care le defineste ca disciplina autonoma nu depinde de domeniul lor de studiu. Fiecare disciplina îsi propune un obiect abstract, izolând din realitate un fenomen esential, pe care îl prefera ca punct de pornire a problemelor ce vor fi analizate ulterior. Acest fenomen esential - puterea, de exemplu, pentru stiinta politica - este, pentru analiza economica, raritatea resurselor.

B / Abordarea abstracta: raritatea si optiunile

Oamenii au multe cerinte de satisfacut, dar cea mai mare parte a resurselor de care dispun pentru aceasta sunt în cantitate limitata. Economia este stiinta optiunilor devenite necesare datorita raritatii resurselor.

- Virtutile abundentei

Abundenta elimina orice problema de optiune în utilizarea resurselor. Daca resursele sunt nelimitate, se va produce totul si pentru toata lumea, pâna la satisfacerea nevoilor, nereprezentând importanta cum. Pot exista “bunuri libere”, care sunt disponibile în abundenta De exemplu, aerul pe care îl respiram este un bun liber, atâta timp cât nu exista anumite dificultati pentru a gasi aer pur; utilizarea sa nu ridica nici o problema deosebita si nu apeleaza la nici o analiza anume; aerul nu este un bun economic. Îndata ce poluarea atmosferica atinge un anumit nivel, aerul pur devine rar; indivizii si societatile efectueaza cheltuieli pentru a curata atmosfera sau a elimina poluarea; aerul redevine un bun economic.

- Raritatea impune optiuni

Odata decisa productia unui anumit bun, nu suntem indiferenti fata de metoda de productie utilizata, deoarece timpul si mijloacele de productie sunt rare si anumite metode consuma mijloace mai mult decât altele. Raspunsul la întrebarile “ce sa se produca, cum si cât sa se produca” constituie ceea ce economistii numesc problema alocarii resurselor. La problema alocarii se adauga aceea a repartizarii resurselor.

- Raritatea impune costuri

Necesitatea de a alege între utilizarile alternative ale resurselor disponibile are drept consecinta manifestarea costurilor. Toate resursele utilizate pentru producerea unui anumit bun (timp, materii prime, echipamente) nu mai sunt disponibile pentru productia altui bun. În situatia de raritate, orice activitate atrage dupa sine o renuntare: a alege ceva înseamna a renunta la satisfactiile pe care le-ar fi putut procura toate celelalte optiuni posibile. Orice activitate are un “cost de oportunitate”.

Costul de oportunitate al unei alegeri reprezinta satisfactia pe care ar procura-o optiunea care este cea mai buna posibil dintre toate celelalte optiuni disponibile.

Conceptul economic de cost este mai larg; el estimeaza o estimare subiectiva a oportunitatilor sacrificate, care nu cuprind, neaparat, numai banii cheltuiti.

- O definitie moderna a analizei economice

Lionel Robbins, în 1935 a rezumat destul de bine obiectul analizei economice:

Analiza economica studiaza modul în care indivizii sau societatea folosesc resursele rare pentru întrebuintari alternative, în vederea satisfacerii cerintelor lor.

Cea mai mare parte a economistilor contemporani considera astfel disciplina lor ca o teorie a comportamentelor umane determinate de grija de a împaca satisfacerea cerintelor cu raritatea resurselor. In a doua jumatate a secolului XX s-a constatat extinderea preocuparilor economistilor asupra aspectelor comportamentului uman; exista astfel o analiza economica a casatoriei, a criminalitatii, a politicii, a religiei si chiar a periatului dintilor.

Orice subiect care implica optiunea omului constituie de acum înainte un obiect potential al analizei economice; deci nu alegerea subiectului concret deosebeste economia de celelalte stiinte umane si sociale, ci metoda sa de analiza.

Preview document

Analiza Economică - Pagina 1
Analiza Economică - Pagina 2
Analiza Economică - Pagina 3
Analiza Economică - Pagina 4
Analiza Economică - Pagina 5
Analiza Economică - Pagina 6
Analiza Economică - Pagina 7
Analiza Economică - Pagina 8
Analiza Economică - Pagina 9
Analiza Economică - Pagina 10
Analiza Economică - Pagina 11
Analiza Economică - Pagina 12
Analiza Economică - Pagina 13
Analiza Economică - Pagina 14
Analiza Economică - Pagina 15
Analiza Economică - Pagina 16
Analiza Economică - Pagina 17
Analiza Economică - Pagina 18
Analiza Economică - Pagina 19
Analiza Economică - Pagina 20
Analiza Economică - Pagina 21
Analiza Economică - Pagina 22
Analiza Economică - Pagina 23
Analiza Economică - Pagina 24
Analiza Economică - Pagina 25
Analiza Economică - Pagina 26
Analiza Economică - Pagina 27
Analiza Economică - Pagina 28
Analiza Economică - Pagina 29
Analiza Economică - Pagina 30
Analiza Economică - Pagina 31
Analiza Economică - Pagina 32
Analiza Economică - Pagina 33
Analiza Economică - Pagina 34
Analiza Economică - Pagina 35
Analiza Economică - Pagina 36
Analiza Economică - Pagina 37
Analiza Economică - Pagina 38
Analiza Economică - Pagina 39
Analiza Economică - Pagina 40
Analiza Economică - Pagina 41
Analiza Economică - Pagina 42
Analiza Economică - Pagina 43
Analiza Economică - Pagina 44
Analiza Economică - Pagina 45
Analiza Economică - Pagina 46
Analiza Economică - Pagina 47
Analiza Economică - Pagina 48
Analiza Economică - Pagina 49
Analiza Economică - Pagina 50
Analiza Economică - Pagina 51
Analiza Economică - Pagina 52
Analiza Economică - Pagina 53
Analiza Economică - Pagina 54
Analiza Economică - Pagina 55
Analiza Economică - Pagina 56
Analiza Economică - Pagina 57
Analiza Economică - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Analiza Economica.doc

Alții au mai descărcat și

Costuri de producție

Producerea si desfacerea marfurilor pe piata precum si prestarea serviciilor necesita intotdeauna un anumit consum de munca si de mijloace de...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Microeconomie

INTRODUCERE ÎN TEORIA ECONOMICA CONSTITUIREA ECONOMIEI CA STIINTA 3 1. Aparitia stiintei economice 3 2. Obiectul economiei Politice 9 3....

Economie

1.1. Obiectul economiei politice Formarea economiei politice si, în general, a stiintei economice a reprezentat un proces complex si îndelungat,...

Economie

ECONOMIE – etimologia cuvântului: OIKOS (gospodărie) şi NOMOS (lege, rânduială). Din punct de vedere semantic, ECONOMIA are un triplu înţeles,...

Microeconomie

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE ÎN OBIECTUL ŞI METODA ECONOMIEI CA ŞTIINŢĂ 1.1. Obiectul de studiu al economiei. Microeconomia şi macroeconomia,...

Bazele Economiei

Costurile de productie 1. Continutul costului Producerea bunurilor materiale si a serviciilor necesita consum de factori de productie în...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Analiza viabilității economice și manageriale în cadrul S.C. Stimas S.A. Suceava

1.1. Conţinutul şi obiectivele analizei viabilităţii economice şi manageriale Determinarea potenţialului de viabilitate al unei organizaţii se...

Efectele economice ale perfecționării motivării resurselor umane în cadrul SC Citroen România SRL

Capitolul I Importanţa motivării personalului 1.1. Motivarea Motivaţia este unul dintre cei doi factori ai performanţei (alături de capacităţile...

Analiză economică pe baza bilanțului - SC Confort SA Timișoara

CAPITOLUL 1. BILANŢUL – DEFINIŢIE, CONCEPTE, ISTORIC, GENERALITĂŢI 1.1 SCURT ISTORIC AL EVOLUŢIEI CONTABILITĂŢII Evoluţia contabilităţii a fost...

Implicarea agenției de publicitate în crearea și transmiterea mesajului publicitar

INTRODUCERE Lucrarea de faţă are ca temă un domeniu vast şi extrem de interesant, aflat în deplină dezvoltare: implicarea agenţiei de publicitate...

Analiza Economică

INTRODUCERE Analiza este definită ca fiind o metodă de cercetare şi cunoaştere bazată pe decompunerea sau desfăşurarea unui obiect sau unui...

Analiza economică a activității SC Prescom SA

REZUMAT Cuvinte cheie: întreprindere, analiză economică, transport, salubrizare, insolvenţă Această lucrare are ca scop prezentarea analizei...

Analiza Eficienței Economice a Cheltuielilor pentru Protecția Mediului în Agricultură

Introducere Agricultura reprezintă o ramură economică de interes strategic naţional, chemată să asigure securitatea hranei pentru populaţie şi să...

Analiza economică a rentabilității unei întreprinderi din turism. studiu de caz - Pensiunea Memo

CAPITOLUL I. Noțiuni generale. Rentabilitate economică Activitatea turistică se numără printre cele câteva fenomene ce s-au impus în mod deosebit...

Ai nevoie de altceva?