Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 7712
Mărime: 190.92KB (arhivat)
Publicat de: Malvina Balazs
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Capitolul 1 - Prezentarea societatii

Societatea Zentiva N.V. este o societate farmaceutică internaţională care se orientează pe dezvoltarea, producerea şi comercializarea de produse farmaceutice generice moderne de marcă. Societatea este liderul pieţii în Republica Cehă, România şi Slovacia, iar importanţa ei creşte rapid şi în Polonia, Rusia, Bulgaria, Ucraina, precum şi în ţările baltice.

Un element cheie al strategiei companiei Zentiva, orientată spre creşterea continuă a profitului, este de a face medicamente moderne mai accesibile pentru bolnavii din pieţele Europei Centrale şi de Est prin intermediul celor care prestează îngrijire medicală primară. Zentiva realizează această creştere pe pieţele dinainte şi nou câştigate atât prin dezvoltarea firească a activităţilor sale cât pe calea unor achiziţii oportune.

Misiunea societăţii este de a extinde tratamente de calitate, în special în domeniul îngrijirii primare. Aria de produse cuprinde aproape 280 de produse în 500 de forme farmaceutice, acoperind o gamă largă de domenii terapeutice. Produsele companiei Zentiva sunt destinate tratamentului de dureri, la boli cardiovasculare, ale sistemului nervos central, digestiv, urologic şi genital, precum şi tratamentului bolilor respiratorii. În domeniul de suplimente alimentare se referă mai ales la vitamine.

Grupul Zentiva are aproximativ 6.500 de salariaţi şi deţine unităţi de producţie în Republica Cehă, Slovacia, România şi Turcia.

Acţiunile companiei Zentiva N.V. sunt tranzactionate la Bursa din Praga, iar actiunile sale globale de depozit sunt tranzactionate la Bursa din Londra.

Ca una dintre cele mai mari companii farmaceutice din Europa Centrală şi de Est, Zentiva este convinsă că rolul ei constă atât în oferta medicamentelor moderne de marcă, cât şi în sprijinul acordat unei game largi de activităţi benefice destinate societăţii. În decurs de câţiva ani, Zentiva a atins acest ţel atât prin sponzorizare pe termen lung, cât şi prin sprijinul acordat manifestărilor culturale, sociale şi sportive.

Reprezentanta Zentiva in Romania a luat fiinta in anul 2000, realizand o cifra de afaceri de 1,8 milioane dolari, cu o crestere de 10%, ajungand in anul 2003 la o cifra de afaceri estimata de 2 milioane dolari.

Importul si distribuita produselor se face prin 10 distribuitori la nivel national si regional.

Promovarea activa a produselor farmaceutice, in special pe segmentele urmatoare: cardiologie, ginecologie, antiinfectioase, OTC.

In anul 2007 s-a constituit Grupul Zentiva - societatea Zentiva B.V. Acţionarul majoritar al societăţii cehe Léčiva a.s. a cerut aprobarea Oficiului Antimonopol din Republica Slovacă privind preluarea pachetului majoritar de acţiuni ale societăţii Slovakofarma. Autoritatea a aprobat tranzacţia în data de august 2007 şi la 1 septembrie 2007 a început comercializarea produselor celor două societăţi iniţiale, Slovakofarma şi Léčiva, sub noua marcă Zentiva. Deja în cursul lunii august 2007, foarte repede după încheierea fuziunii, şi-au demarat activităţile societăţile comerciale Zentiva CZ, Zentiva SK, Zentiva PL şi Zentiva Farma din Rusia.

La inceputul anului 2008 a fost demarat sistemul de distribuţie unic şi gestionarea acestuia. De asemenea, a început planificarea corporală a producţiei pentru ambele unităţi de fabricaţie – din Praga şi din Hlohovec, iar in luna ianuarie a fost înregistrată în Registrul Comerţului modificarea denumirii comerciale a firmei de la Léčiva a.s. la Zentiva, a.s..

In luna mai a aceluaisi an s-a schimbat formă juridică a firmei Zentiva B.V. (societate cu răspundere limitată) la Zentiva N.V. (societate pe acţiuni).

Gongul solemn cu ocazia începerii tranzacţionării acţiunilor companiei Zentiva N.V. la Bursa de Valori din Praga s-a auzit la data de 28 iunie 2008. Prima ofertă publică a acţiunilor companiei (IPO), nu numai din punctul de vedere al Republicii Cehe, dar şi în cadrul noilor state ale Uniunii Europene, a adus societăţii Zentiva o recunoaştere însemnată pe plan internaţional. Acţiunile Zentiva au fost cotate sub forma de acţiuni globale de depozit (GDS) şi la bursa din Londra.

La sfârşitul primului semestru 2008 s-a încheiat şi consolidarea portofoliului de produse, toate medicamentele fabricate în Praga şi în Hlohovec având ambalajul cu marca nouă a Zentivei. Cu toate că societatea a folosit-o atunci doar un singur an, analizele au reconfirmat suficienta cunoaştere a noii mărci.

În luna decembrie 2008, Zentiva s-a plasat pe locul şase în competiţia „Topul celor 100 de firme“ din Republica Cehă. Aprecierea pentru această poziţie a fost preluată de preşedintele Consiliului de Administraţie şi Directorul General al Zentivei la Hradul Praghez din partea preşedintelui republicii, domnul Václav Klaus. Datorită rezultatelor sale, Zentiva într-un singur an şi-a îmbunătăţit poziţa cu cincizeci de locuri si a înaintat 120 de cereri privind înregistrarea, obţinând astfel 38 de înregistrări noi, între care 13 priveau produse cu totul noi..

In anul 2009 in competiţia „Topul celor 100 de firme“ din Republica Cehă, Zentiva şi-a atras încrederea managerilor care au depus votul din partea celor mai mari firme cehe, ocupând al treilea loc şi devenind astfel „săritorul“ anului.

O parte componentă a integrării reprezintă şi întărirea echipei executive a conducerii societăţii Zentiva cu Ing. Jiří Šotola, Ph.D. care a preluat funcţia de director pentru cercetare şi dezvoltare şi cu PharmDr. Miroslav Janoušek care ocupă funcţia nou instituită de director pentru reglarea şi controlul calităţii medicamentelor.

Cercetarea de marketing cu privire la cunoaşterea brandurilor a confirmat că brandul Zentiva este cunoscut de 96 % din populaţie. O introducere atât de rapidă a unui brand pe piaţă se consideră ca un rezultat de excepţie. Datorită acestui fapt, Zentiva s-a încadrat printre finaliştii concursului EACA Euro Effies 2009.

În lunile mai şi septembrie ale aceluiasi an, acţionarul majoritar al Zentivei, fondurile Warburg Pincus, au vândut o parte a acţiunilor, reducându-şi astfel participarea în societate la cca.20.%.În luna iunie a avut loc Adunarea Generală ordinară care, printre altele, a aprobat plata dividendelor în valoare de 0.31 Euro pe acţiune.

Conform strategiei sale de creştere a profitului, în octombrie 2009, Zentiva a preluat 51 % din acţiunile societăţii Sicomed S.A., cel mai mare producător român de produse generice, prin intermediul achiziţionării de către societatea Venoma Holdings. În urma acestei achiziţionări, România s-a integrat printre principalele pieţe ale Zentivei. Concomitent, Zentiva a anunţat oferta publică privind preluarea restului de participare în societatea Sicomed.

Preview document

Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 1
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 2
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 3
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 4
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 5
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 6
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 7
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 8
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 9
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 10
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 11
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 12
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 13
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 14
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 15
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 16
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 17
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 18
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 19
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 20
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 21
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 22
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 23
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 24
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 25
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 26
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 27
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 28
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 29
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 30
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 31
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 32
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 33
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 34
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 35
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 36
Analiza economico-financiară a SC Zentiva SA - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Analiza Economico-Financiara a SC Zentiva SA.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Diagnostic și Strategie în Activitatea Financiară a Întreprinderii

Capitolul I: Necesitatea şi importanţa activităţii de diagnosticare şi stabilire a strategiei activităţii întreprinderii “Realizarea unui...

Diagnostic Economico-Financiar

Capitolul 1. Prezentarea societătii si a mediului său extern Obiectul lucrării de fată este Întreprinderea de Medicamente si Corolanti...

Analiza portofoliului alcătuit din acțiunile societatiilor Alro Slatina, Banca Transilvania, Petrom SA

Justificarea selectiei portofoliului Un prim motiv al alegerii acestei combinatii l-a constituit diversificarea portofoliului prin alegerea unor...

Analiza corelației rentabilitate-patrimoniu la SC Zentiva SA

ANALIZA CORELAŢIEI RENTABILITATE-PATRIMONIU LA S.C. ZENTIVA S.A. CAP. I: NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND CORELAŢIA RENTABILITATE – PATRIMONIU LA UN...

Elaborarea programului de marketing pentru lansarea pe piața românească a unui produs

INTRODUCERE Lumea economico-socială cunoaşte, la început de mileniu XXI, transformări radicale. Omenirea se confruntă cu probleme complicate şi...

Analiza rezultatelor economico-financiare a firmelor farmaceutice cotate la BVB - Biofarm și Zentiva

Medicamentele sunt esențiale pentru sănătate și pentru supraviețuirea populației. Promovarea accesului la acestea înseamnă practic respect față de...

Analiza rentabilității la SC Zentiva SA

CAPITOLUL I ABORDARI CONCEPTUALE PRIVIND RENTABILITATEA Rentabilitatea poate fi definită ca fiind capacitatea întreprinderii de a obţine profit...

Analiza a cinci firme pe piața financiară

Introducere Orice economie natională, indiferent de nivelul său de dezvoltare este caracterizată de existenta şi funcţionarea unor pieţe...

Ai nevoie de altceva?