Analiza economico-financiară a societății - SC Electromagnetica SA București

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2911
Mărime: 11.82KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel Tomescu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristian Tibreanu

Extras din proiect

ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA A SOCIETATII

SC ELECTROMAGNETICA SA BUCURESTI

SC ELECTROMAGNETICA SA BUCURESTI constituita in baza H.G. 1224/23.11.1990, cu sediul in Bucuresti ,Calea rahovei nr.266-268 sector 5, este inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului al Municipiului Bucuresti , cu nr.J40/19/199, din data de 30.07.1991.

Domeniul principal de activitate este cod CAEN 322- productia de emitatoare radio-televiziune, echipamente si aparate telefonice si telegrafice, iar activitatea principala este cod CAEN 3220 cu acelasi continut.

Societatea este cotata la bursa electronica RASDAQ si detine in acelasi timp titluri de participare in intreprinderi asociate, care confera posibilitatea unei influente semnificative, avind in vedere procentul detinut in capitalul social al acestora.

In anul 2003 SC Electromagnetica SA a preluat integral partile sociale detinute de firma SIEMENS AG GERMANIA in capitalul social al SC EMCOM SRL, Electromagnetica devenind astfel asociat unic al acestei societati.In anul 2004 s-a redus participarea societatii Electromagnetica la capitalul social al SC EMCOM SRL prin preluarea aportului in natura.In cursul anului 2003 a fost infiintata societatea Electromagnetica PRESTSERV SRL, unde societatea Electromagnetica a participat cu un procent de 95% din capitalul social al acestei societati.

Analiza economico- financiara urmareste comparativ anii 2002,2003,2004.pe baza datelor preluate din situatiile financiare la data de 31.12.2002,31.12.20003 si 31.12.2004 s-a intocmit bilantul financiar. Informatiile furnizate de bilantul financiar vor fi utilizate in analiza statica a situatiei financiare , rspectiv in calculul ratelor de structura financiara, a celor de lichiditate si solvabilitate dar si a unor indicatori cum sunt fondul de rulment, necesarul de fond de rulment si trezoreria neta.Datele sunt prezentate in mii lei ROL.

Odata cu intocmirea bilantului financiar s-a avut in vedere si modificarea elementelor din bilant, modificarea absoluta in sensul cresterii sau scaderii elemntelor din bilant de la un an la altul dar si modificarea procentuala.

Se pot observa ca au avut loc modificari in sensul ca imobilizari necorporale au inregistrat o scadere in cei trei ani, lcru care se poate datora fie scoaterii din functiune a activelor, fie vinzarii acestora in timp ce imobilizarile necorporale si in special cele financiare au inregistrat cresteri in marime absoluta dar si procentuala de la un an la altul.Cresterea imobilizarilor financiare este explicata de cele prezentate anterior in sensul ca societatea detine titluri de participare la mai multe societati.

Referitor la activele circulante nu se poate face aceeasi apreciere deoarece acestea au inregistra scaderi in cei trei ani pe total iar pe componente au avut evolutii diferite : stocurile s-au marit, creantele au scazut si la fel si disponibilitatile in anul 2004 dupa ce in anul 2003 inregistrasera o crestere.

In cazul elemtelor de pasiv se produc elemnetelor de pasiv se produce la fel o scadere in marime nabsoluta dar si procentuala.Daca se analizeaza pe componente se poate observa ca evolutia este diferentiata.Rezervele de exemplu au inregistrat o scadere in anul 2003 fata de anul 2002 ca apoi sa inregistreze o crestere in anul 2004 fata de 2003.Acest lucru este explicabil prin faptul ca in anul 2002 s-a inregistrat pierdere ca apoi in anul 2004 societatea sa inregistreze profit.Evolutia datoriilor a fost fluctuanta cu o crestere in anul 2003 ca apoi sa se reduc.Important de remarcat ca unitatea nu are datorii pe termen lung si nici datorii financiare in anul 2003 si 2004.

Datele din situatiile economice cit si date bilantului financiar sunt prezentate in continuare :

Analiza economico-financiara nu tebuie sa omita analiza structurii patrimoniale a societatii care se face cu ajutorul ratelor de structura ale elemntelor de activ si de pasiv.

Calculata ca raport intre activele imobilizate si activele totale rata activelor imobilizate se poate observa ca nivelul acesteia se pastreaza in jurul valorii de 50% (53.88% in anul 2002,48.42% in anul 2003 si 57% in anul 2004) ceea ce indica faptul ca societatea pastreaza un achilibru intre activitatea de productie si cea de comercializare desfasurate in unitate.Se pot stabil urmatoarele rate :

- rata imobilizarilor necorporale

- rata imobilizarilor corporale

- rata imobilizarilor financiare

Valorile de 77.77% in 2002, 96.41% in 2003 si 96.37% in 2004 indica faptul ca unitatea se va putea adapta cu greu la schimbarile bruste ale tehnicii deoarece este dificila conversia activelor in disponibilitati.

Calculind rate pentru elementele componente ale imobilizarilor corporale se poate stabili ponderea avuta de fiecare element in totalul imobilizarilor corporale :

- rata terenurilor si constructiilor

- rata instalatiilor tehnice si masinilor

- rata altor imobilizari corporale

- rata imobilizarilor corporale in curs.

Se poate observa cu usurinta ca ponderea cea mai mare o detin terenurile si constructiile.

Avind in vedere ca ponderea imobilizarilor corporale este mare in raport cu imobilizarile financiare inseamna ca intrepinderea investeste cu prioritate pentru dezvoltarea potentialului tehnic intern.

La fel cum pentru activele imobilizate pot fi stabilite rate de structura la fel pot fi calculate si pentru activele circulante ca raport intre activele circulante si activele totale.

Se poate calcula si rata stocurilor si a creantelor.Orata a stocurilor sub 30% asa cum reiese din datele prezentate (28.24% in 2002,17.415% in 2003 si 24.13% in 2004) este un nivel echilibrat pentru firmele industriale.

In cadrul stocurilor pot fi calculate urmatoarele rate :

- rata materiilor prime

- rata productiei neterminate

- rata produselor finite.

Referitor la rata produselor finite se confirma faptul ca fiind o intrepindere productiva ar tebui sa aiba un nivel ridicat ( 31.40% in anul 2002,27.645 in 2003 si 34% in 2004).

In ceea ce priveste rata creantelor niv acesteia este de 36.99% in 2002,32.91% in 2003 si 28.68% in 2004 ceea ce indica inca odata ca se situeaza in limitele normale adica peste zero pentru o unitate industriala.

Pentru rata disponibilitatilor se poate calcula un grad net si un grad brut de asigurare cu disponibilitati.Analizind valorii acestor indicatori calcullata ca raport intre disponibilitati si active circulante respectiv active totale se poate observa ca se asigura necesitatile financiare curente ale intreprinderii.Acelasi lucru se poate aprecia si despre gradul brut calculat ca raport intre disponibiliati + investitii finaciare pe termen scurt si active circulante respectiv active totale care se situeaza la peste 30% din totalul activelor circulante si peste 10% din active totale ceea ce indica osituatie normala.

Asa cum pentru elemntele de activ au fost calculate diferite rate de structura se pot calcula si rate pentru analiza structurii elemntelor de pasiv dupa criteriul exigibilitatii si dupa forma de proprietate. Acestea sunt :

Preview document

Analiza economico-financiară a societății - SC Electromagnetica SA București - Pagina 1
Analiza economico-financiară a societății - SC Electromagnetica SA București - Pagina 2
Analiza economico-financiară a societății - SC Electromagnetica SA București - Pagina 3
Analiza economico-financiară a societății - SC Electromagnetica SA București - Pagina 4
Analiza economico-financiară a societății - SC Electromagnetica SA București - Pagina 5
Analiza economico-financiară a societății - SC Electromagnetica SA București - Pagina 6
Analiza economico-financiară a societății - SC Electromagnetica SA București - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Analiza Economico-Financiara a Societatii - SC Electromagnetica SA Bucuresti.doc

Alții au mai descărcat și

Microeconomie

S.C. ELECTROMAGNETICA S.A. Scurt istoric 1930  Fondata sub denumirea de Standard Electrica Romana, societatea dezvolta primele aparate...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Metodologia Analizei Financiare I

Necesitatea analizei economico-financiare a societatilor comerciale reiese cel putin din urmatoarele considerente: ü în primul rând, sporirea...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Raport evaluare SC Electromagnetica SA

-- Capitolul I -- SINTEZA RAPORTULUI DE EVALUARE PREZENTAREA EVALUATORILOR Echipa de evaluatori are in componenta urmatorii membri: Scurt...

Fundamentarea strategie de desfacere la SC Electromagnetica SA

În elaborarea strategiei de dezvoltare a unitatilor economice, în conditiile economiei de piata o atentie deosebita trebuie acordata „functiunii...

Societatea de Investiții Financiare Moldova SA

Societatea de Investiţii Financiare MOLDOVA S.A. Raport curent conform: Legii 297/2004, Regulamentelor CNVM nr.1/2006 si 15/2004 Data...

Ai nevoie de altceva?