Analiza Eficientei Investitiilor. Studiu de Caz - SC Cotnari SA

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Analiza Eficientei Investitiilor. Studiu de Caz - SC Cotnari SA.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf.univ. Popescu Aurelian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Economie, Finante, Management, Stiinta Administratiei

Cuprins

Capitolul 1. Prezentarea societăţii SC COTNARI SA pag. 2
1.1. Prezentarea soiurilor de vin Cotnari pag. 3
Capitolul 2. Analiza diagnostic a societăţii SC COTNARI SA pag. 5
2.1. Diagnosticul operaţional pag. 5
2.1.1. Analiza tehnologiei de lucru pag. 5
2.2. Diagnosticul comercial pag. 8
2.2.1. Principalii cumpărători pag. 8
2.2.2. Concurenţa pag. 8
2.2.3. Analiza vânzărilor pag. 9
2.3. Diagnosticul economico-financiar pag. 10
2.3.1. Analiza rezultatelor financiare pag. 10
2.3.2. Analiza bilanţului contabil pag. 11
Capitolul 3. Evaluarea proiectului de investiţii la SC Cotnari SA pag. 15
3.1. Evaluarea eficienţei economice a proiectului de investiţii cu ajutorul indicatorilor pag. 16
3.1.1. Indicatori statici pag. 17
3.1.2. Indicatori dinamici pag. 22
3.1.3. Indicatori specifici BIRD pag. 24
Concluzii pag. 26
Bibliografie pag. 27

Extras din document

Capitolul 1.

Prezentarea socetăţii SC COTNARI SA

Una din bijuteriile preţioase ale podgoriilor româneşti este cea de la Cotnari atestată documentar de mai bine de 500 ani, unde vinul era produs încă din timpuri străvechi.

Podgoria Cotnari face parte din Regiunea viticola a Podisului Moldovei, fiind situata in cea mai mare parte a sa pe Coasta Cotnari – Harlau, un segment important din marea Coasta Moldava.

Aceasta regiune se distinge prin personalitatea vitei de vie si versantii bine insoriti, prin finetea vinurilor albe obtinute aici si mai ales pentru dragostea traditionala a locuitorilor pentru cultura vinului.

Cotnariul, această “podgorie miracol”, prin poziţia sa geografică situată la intersecţia coordonatelor geografice 47 25’ latitudine nordică şi 26 25’ longitudine estică, se plasează spre limita nordică a podgoriilor de calitate din ţara noastră şi chiar din Europa.

Condiţiile naturale ale acestei podgorii sunt favorabile soiurilor deosebite de vin. Solul calcaros şi minunatul efect al “mucegaiului nobil” (Botrytis cinerea) alături de recoltatul selectiv al strugurilor stafidiţi, contribuie la calitatea unică a vinului de COTNARI (D.O.C).

SC COTNARI SA a luat fiinţă în anul 1948, ca secţie a unei ferme de stat, având la vremea aceea 128 hectare de plantaţii de vie. În anul 1956, SC COTNARI SA devine unitate de sine stătătoare.

Între anii 1966 şi 1968 se construieşte un combinat modern, având o capacitate de prelucrare de 500 tone de struguri în 12 ore şi 10500 tone pentru depozitare, din care 5520 tone pentru maturare. Începând cu anul 2000, SC COTNARI SA se privatizează prin metoda MEBO (Management-Employees Buy-Out).

La nivelul anului 2004, în combinat işi desfăşurau activitatea cca 300 de salariaţi permanenţi şi aproximativ 400 de muncitori sezonieri, pentru perioadele cu activitate în vie. Din cei 300 de salariati, fac parte şi 50 specialişti care lucrează în laboratoarele combinatului sau în vii, pentru obţinerea unor noi soiuri de viţă de vie şi a unor noi cupaje de vinuri.

SC COTNARI SA este cel mai important producator din podgoria Cotnari, situat în “inima podgoriei”, numele producătorului se identifică pe buna dreptate cu cel al podgoriei, iar cel ce vrea să guste un “adevărat vin de Cotnari” are grijă să comande vinul cu elementele de identificare de pe butelie care certifică autenticitatea producătorului Cotnari S.A.

1.1. Prezentarea soiurilor de vin Cotnari

1. Grasa de Cotnari (demidulce)

Vin alb demidulce cu denumire de origine controlata cules tarziu

Culoarea vinului tanar este galbena cu reflexe verzui, asemanatoare culorii de toamna a frunzelor din labirintul ispititor al podgoriei.

Aroma, datorata in mare parte unor substante produse de putregaiul nobil, aminteste de cea a caiselor uscate sau cea de ceara de albine.

Gustul, complex, pare facut din cel al miezului de nuca impletit cu dulceata stafidelor si cu o nuanta plina de migdale dulci.

Marele vin GRASA DE COTNARI este atat de reusit, incat a fost comparat cu calul pur sange arab. Pe langa aplombul calului arab, GRASA DE COTNARI are si eleganta calului pur sange englez, dar si insusirea de a face sa-ti simti picioarele grele, asemanatoare cu cele ale calului nemtesc de tractiune, atunci cind este consumat pe masura

2. Grasa de Cotnari (dulce)

Bijuterie a oenologiei romaneşti, Grasă este un privilegiu moştenit de secole pe plaiurile vestite ale podgoriei Cotnari. Originalitatea şi secretul acestui vin stau în recoltatul târziu al strugurilor când mustul din boabe se concentrează foarte mult datorită putregaiului nobil. Un vin aromat ce se recomanda la servirea deserturilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Eficientei Investitiilor. Studiu de Caz - SC Cotnari SA.doc